Úvod Novinky Zaujímavosti
Klimatológ to povedal otvorene: Za zmenou klímy je konzum
Klimatológ to povedal otvorene: Za zmenou klímy je konzum

Klimatológ to povedal otvorene: Za zmenou klímy je konzum

Dramatický vývoj počasia za posledných desať rokov desí aj odborníkov.

Medzivládny panel (Intergovernmental Panel on Climate Change) funguje pod OSN a získal v roku 2007 Nobelovu cenu za mier spolu s Al Gorom za boj proti globálnemu otepľovaniu.

Tornáda už aj v našej oblasti

búrka-Strážske-František-Iván-TASR

Pracovníci Slovenského hydrometeorologického ústavu potvrdzujú zistenia medzivládneho panelu o zmenách klímy IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) aj na Slovensku.

Vidíme ich každý rok pri rôznych živelných pohromách, k akým patria aj povodne, či výskyt dokonca búrok blížiacich sa k tornádam aj v našej oblasti.

Klimatológ a meteorológ Pavel Faško dopodrobna v Rádiu FM vysvetlil aj naše možnosti:

„Verejnosť sa u nás o zmeny klímy začína viac zaujímať preto, lebo ľudia boli dotknutí nielen na majetku, ale aj na životoch extrémnymi zmenami počasia. Šanca zvrátiť dnešný negatívny stav existuje. Ide o to, ako sa tej šance zhostíme."

Zmeny počasia vyvolávajú záujem

Greta-Thunberg-TASR

Ak by sa hneď prijalo opatrenie na celom svete, ktoré by znížilo produkciu kysličníka uhličitého, aj tak by sa doterajšie úniky tohto oxidu do atmosféry prejavovali možno aj celé ďalšie storočie.

Na SHMÚ pracuje Pavel Faško od roku 1983, kedy táto téma ešte nebola natoľko aktuálne pálčivá:

„Dnes je moja práca oveľa zaujímavejšia, ako keď som v nej začínal."

Žiaľ, až prudké výkyvy počasia upriamili pozornosť širšej spoločnosti na dopady egoistického správania sa ľudstva voči prírode.

Klimatické zmeny sú jasne viditeľné už aj v našich podmienkach.

Najchladnejší teplý mesiac

SHMÚ-Pavel-Faško-Jakub-Kotian-TASR

Podľa Pavla Faška nejde ani tak o to, že sú teplejšie letá, ako skôr o to, že „cez zimu už nie je stabilná snehová prikrývka ani v oblastiach s nadmorskou výškou nad tisíc metrov".

Kedysi v novembri či decembri napadal prvý sneh, ktorý sa držal až do jari. Teraz sa viackrát roztopí a opäť napadne.

Ba stal sa už podľa Pavla Faška aj taký extrém, že krátkodobo bolo aj nad 20 stupňov Celzia cez najchladnejší mesiac v roku a to január:

„Ak sa do piatich rokov nič zásadné v tomto trende nezmení, tieto zmeny budú nezvratné."

Čo rastliny a zvieratá nedokážu

Najhoršie podľa Pavla Faška je, že negatívnymi zmenami klímy budú postihnutí najviac tí, ktorí „k nim prispeli najmenej".

Jednotlivec podľa klimatológa nič nevyrieši, ale môže sa zodpovedne správať znižovaním konzumného spôsobu života a teda tak znižovať spotrebu elektrickej energie:

„Elektrická energia, ktorá sa dnes využíva vo všetkom, je vyrábaná z najväčšej časti vďaka spaľovaniu fosílnych palív."

Každý jednotlivec prispieva k vypúšťaniu CO2 do ovzdušia a tým aj ku globálnemu otepľovaniu. Rastliny a zvieratá sa nedokážu pred zmenami klímy chrániť ako človek.

Celý zaujímavý rozhovor s klimatológom a meteorológom SHMÚ Pavlom Faškom si môžete vypočuť v archíve Rádia FM bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia