Úvod Novinky Zaujímavosti
Desatoro správneho využívania digitálnych technológii
Desatoro správneho využívania digitálnych technológii

Desatoro správneho využívania digitálnych technológii

Vypočujte si desať základných pravidiel, ktoré pomôžu zabrániť hodinám strateného času na vašich zariadeniach.

Digitálne technológie sme už dávno zaradili do každodenných činností našich životov. Doslova nám prirástli k srdcu, v mnohom nám pomáhajú a hlavne zjednodušujú život. Ale taktiež priniesli aj mnohé negatíva, kvôli ktorým často odsúvame viaceré povinnosti na neskôr a strácame na nich príliš veľa času.

Desatoro pri vyuzivani digit. technol. 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozprávali sme sa s Barborou Okruhľanskou, odborníčkou na digitálne technológie, ktorá sa zároveň venuje mediálnej výchove.

Desatoro pri vyuzivani digit. technol. 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Toto je desať pravidiel správneho využívania technológii:

  • Nerobte prvý krok k mobilu - Telefón by ste mali nechať na mieste a nenosiť ho všade so sebou, aby ste si každú chvíľu pozreli, čo je nové. Vezmite telefón len vtedy, keď vám niekto volá alebo keď je potrebné niečo súrne vyriešiť.
  • Buďte v noci off - Buďte v noci odpojení od internetu aspoň hodinu pred spaním a hodinu po zobudení. Telefón naozaj nepatrí do postele.
  • Nepoužívajte mobil ako budík - Kúpte si radšej obyčajný budík. Vyhnete sa tak viacerým výhovorkám o potrebe mať pri sebe telefón, aby ste sa dokázali ráno zobudiť. Vráťte sa k starým dobrým zvykom.
  • Najprv niekto, potom mobil - Je veľmi bežné, že ľudia hneď potom, ako otvoria oči, berú do rúk telefón, aby si pozreli čo nové sa udialo vo svete, aké bude počasie alebo kto nám napísal, namiesto toho, aby sme povedali obyčajné dobré ráno osobe vedľa seba.
  • Stanovte si čas pre online - Je správne mať od rána stanovené povinnosti, ktoré nás v ten deň čakajú. Samozrejme technológie nám dokážu poskytnúť istý druh oddychu a chceme si pozrieť, čo je nové vo svete. Nič ale nie je dobré preháňať a práve pre to by mala byť táto doba limitovaná len na určitý čas.
  • Vypnite si zbytočné notifikácie - Každá SMS, aplikácia alebo novinky nám neustále bzučia na našich zariadeniach. Toto často až otravné vibrovanie si dokážete vypnúť okamžite v nastaveniach a ihneď uvidíte, o čo ste slobodnejší a môžete sa sústrediť na vašu prácu.
  • Nastavte si časové limity na aplikácie - V nastaveniach je možné určiť si denný limit používania aplikácii, po ktorom obdržíte upozornenie o presiahnutí stanoveného času.
  • Schovajte lákajúce aplikácie - Takmer každý si najpoužívanejšie aplikácie umiestni hneď na prvú stranu, aby ich mal po ruke. Skúste si aplikáciu presunúť do bunky na inej strane a zbavíte sa tak neustáleho a bezdôvodného otvárania.
  • Zredukujte sledovania - Každý obľubuje nahliadnutie do súkromia známych osobností, ku ktorým ľudia vzhliadajú. Potrebujete o nich vedieť až toľko? Nemusíte sledovať všetkých. Nechajte si len zopár inšpiračných osobností, pri ktorých nestrávite hodiny preklikávania príbehov.
  • Nastavte si na telefóne niečo, čo má pre vás hodnotu - Často môže ísť o nejaký obraz, dielo, motivačnú myšlienku alebo fotku blízkych, ktoré vám môžu pripomenúť čomu by ste sa mali v skutočnosti vo svojom živote venovať.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia