Úvod Novinky Zaujímavosti
Ernest Šarközi bol prekliaty, pomohol mu až kňaz exorcista
Ernest Šarközi bol prekliaty, pomohol mu až kňaz exorcista

Ernest Šarközi bol prekliaty, pomohol mu až kňaz exorcista

Cigánski Diabli majú skúsenosti s netoleranciou, ale oni ľudí delia len na dobrých a zlých.

V relácii RTVS Dedovizeň manželia Silvia a Ernest Šarköziovci spolu s dcérou Vanessou hovorili otvorene o svojej etnicite.

Silvia-ciganski-diabli-Pavol-Zachar-TASR

Speváčka a violončelistka Silvia bola z domu naučená, že národnosť nie je nič zlé:

„Deti vedia byť kruté. Hľadajú, ako by jeden druhého zasiahli na citlivom mieste. Tak aj mne vraveli, že som cigánka. Nechápala som, veď áno, vedela som to z domu. Bola som na to hrdá. Museli si nájsť niečo iné, ako ma uraziť."

V dvoch svetoch

Rovnako hudobný skladateľ a cimbalista Ernest Šarközi bol od detstva prítomný v dvoch svetoch - „v tom rómskom rodinnom, ale aj v nerómskom, keďže som mal vždy veľa kamarátov Nerómov. Preto som od mala vedel dvojako myslieť a chápať aj Rómov aj Nerómov."

Odjakživa delí ľudí „len na dobrých a zlých," lebo takéto hodnoty si priniesol výchovou z rodiny:

„Veľa ľudí má problém so slovom cigán. Vravia, že je hanlivé. Nik mi nevie povedať, v čom je hanlivé. Ak sa raz dozviem, prečo je to hanlivé, tak možno aj ja budem toho názoru. Zatiaľ mi to nik nevedel vysvetliť. Myslím si, že cigán nič zlé neznamená."

Hlúpi spolužiaci

Rovnako dcéra Vanessa bola v škole konfrontovaná s osudom spolužiačky Rómky, ktorá pochádzala zo slabších sociálnych pomerov:

„Spolužiakom sa nepáčilo, prečo sa kamarátim s tou cigánkou? Tak som im povedala, že aj ja som cigánka a ak sa oni s ňou nebavia len preto, nuž sa nemusia rozprávať ani so mnou."

Silvia Šarközi pripomenula, že aj ich orchester sa volá Cigánski Diabli:

„Nevoláme sa Rómski Diabli. Veď vystupujeme najmä v zahraničí. Tam sa náš názov medzinárodne prekladá a vníma ako gypsy. Keby sme sa volali Rómski Diabli, nuž pri preklade by si mysleli, že asi pochádzame z Ríma."

Ernest-Pavol-Zachar-ciganski-diabli-TASR

Bezmocní lekári

Jej manžela Ernesta Šarköziho desí viac iná skutočnosť: „Netušil som, že naozaj niekto dokáže iného prekliať."

Sám má s tým skúsenosť. Mal dlhšie obdobie vážne zdravotné problémy, ktoré lekári nedokázali ani identifikovať, kým nestretol kňaza:

„Bol to exorcista. Hneď vedel podľa príznakov, aké som mu povedal, o čo ide, a až on mi pomohol."

Tento náš unikátny orchester vyhlásili na medzinárodnom festivale v Poľsku za najlepšie rómske hudobné teleso na svete. Vystupovali v 35 štátoch na piatich kontinentoch sveta, či reprezentovali Slovensko na dvoch olympijských hrách.

Celé rozprávanie Cigánskych diablov si môžete vypočuť z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia