Úvod Novinky Zaujímavosti
Máte protilátky a odkladáte očkovanie? Jasné slová odborníčky
Máte protilátky a odkladáte očkovanie? Jasné slová odborníčky

Máte protilátky a odkladáte očkovanie? Jasné slová odborníčky

Prekonali ste COVID-19 a spoliehate sa len na protilátky? Podľa odborníčky by ste očkovanie rozhodne nemali odkladať.

Výpovedná hodnota hladiny protilátok po prekonaní koronavírusu je podľa vedúcej laboratória Synlab Anabely Čížkovej závislá od mnohých faktorov.

Nie je možné riadiť sa len tou absolútnou hodnotou čísla. Pacienti po prekonaní infekcie majú hodnotu protilátok rôznorodú,“ povedala pre rádio Regina Západ Čížková. Naopak, očkovanie dokáže vytvoriť konzistentnú protilátkovú odpoveď.

Mnohí ľudia sa však domnievajú, že po prekonaní koronavírusu majú dostatok protilátok, a preto nepotrebujú vakcínu. To je podľa Čížkovej omyl.

Aj v prípade, že ste covid prekonali a test na prítomnosť protilátok vám vyšiel pozitívne, očkovanie by ste nemali odkladať.

Hladina protilátok nie je kontraindikáciou k očkovaniu. Mala by to byť iba pomôcka pre lekára, či ten imunitný systém reagoval, či sa s tou infekciou stretol,“ vysvetľuje Čížková.

Ak ste už očkovanie absolvovali, nezabúdajte na posilňujúcu dávku. Podľa odborníčky sú dôležité všetky tri dávky vakcíny.

Protilátky potrebujú opakovaný stimul na to, aby sa sila väzby voči vírusu alebo inému patogénu znova aktivovala a zosilňovala. Preto sú vakcíny niekoľkodávkové, pretože tie ďalšie dávky zabezpečujú booster a zvyšujú silu väzby protilátok,“ uzatvára odborníčka.

Ak sa o protilátkach voči koronavírusu chcete dozvedieť viac, vypočujte si celý príspevok Anabely Čížkovej v rádiu Regina Západ.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia