Úvod Novinky Zaujímavosti

Úspech Farmárskej revue: relácia pomáha priamo v praxi

V populárnej relácii Farmárska revue na Dvojke sa spomínalo aj na uplynulých 15 rokov. V akom stave bola živočíšna výroba a miestni farmári?

Úspech Farmárskej revue: relácia pomáha priamo v praxi Zdroj: STVR, Matej Plevo

Od prvého vydania Farmárskej revue prešlo 15 rokov a 700. diel diváci videli na Dvojke v sobotu 5. februára 2022.

Je neuveriteľné, že každé vydanie doteraz pripravil vždy týždeň čo týždeň moderátor Ján Škorňa:

„Mohli sme to len vďaka diváckej priazni, za ktorú veľmi pekne ďakujeme.“

Hlavná myšlienka sa nezmenila: pomôcť slovenskej výrobe potravín.

Prvé vydanie

Pred 15 rokmi v prvom vydaní vystupoval v reportáži aj Pavol Keľo starší z rodinnej farmy vo Veľkých Teriakovciach. Vyjadroval sa k mäsovej výrobe pri chove oviec.

Za farmu už hovorí syn Patrik Keľo, ktorý 15 ročné hospodárenie priblížil:

„Najprv v našom areáli vznikla reštaurácia. Následne sme rozšírili ubytovacie kapacity. Potom sme vytvorili školiace centrum a posledný vznikol wellness so syrárňou zo 100 percentného ovčieho mlieka.“

Liptáci vyhnali ovce na pašu_TASR.jpg

Z dvetisíc až na dno

Ako jediný na Slovensku vyrábajú UNESCO-m chránený výrobok Klenovecký syrec. Chov oviec je na farme dominantný. Syn Patrik Keľo vysvetľuje:

„Pred 15 rokmi otec videl budúcnosť v navyšovaní počtu zvierat. Chovali sme dvetisíc kusov. Pre znížené dotácie do živočíšnej výroby sme v minulom roku znížili chov o 40 percent a ešte počet oviec znížime v tomto roku o ďalších 40 percent.“

Nie sú jediní, kto vybíja svoje stáda. Krmivá stáli v minulom roku tona 150 eur a tohto roku už tona stojí 250 eur.

A tak nízka dotácia zo strany štátu spôsobila, že „sme mali stratu v minulom roku na jednej ovci 40 eur“.

V tomto roku bude strata pri chove u jednej ovečky za rok 70 eur. Patrik Keľo ráta:

„Pri počte tisíc kusov je to strata 70 tisíc eur, čo je pre našu farmu už veľká strata.“

Iné riešenie nejestvuje, iba konať „tak ako chce od nás štát“. Preto za farmu vo Veľkých Teriakovciach Patrik Keľo trpko konštatuje:

„Živočíšna výroba je odsúdená na zánik. Potraviny sa budú musieť dovážať.“

hovädzí-dobytok-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

Jediná cesta záchrany

Pandémia zastavila rozvíjajúcu sa agroturistiku. Ďalšiu ranu farme zasadila nečinnosť eurofondových úradníkov. Patrik Keľo hovorí:

„Podali sme projekt na wellness centrum, ktorý bol schválený. Zmluva bola podpísaná. Stavbu sme postavili. Pred rokom bola kontrola a doteraz neprišli žiadne peniaze. Nik nevie prečo. Všetko je urobené ako má byť a rok čakáme na platbu, ktorá bola v zmluve prisľúbená. V tom je tá zákernosť.“

Farmárska revue sa tak stala poslednou inštanciou záchrany, kde sa posťažovať, ako sa voľakedy hovorilo, že sa dá už len na lampárni - teda nikde. Teraz však farmári majú priestor:

„Obrovská vďaka za túto reláciu. Je to jediná cesta, vďaka ktorej dostáva poľnohospodárstvo priestor v médiách.“

Relácia RTVS sa stala poslednou inštanciou záchrany pre farmárov, na koho sa obrátiť. Viac sa o ťaživom stave výroby potravín u nás dozviete z archívu RTVS, kde sa Farmárska revue objavuje v TOP 20 najsledovanejších relácii.

25 50 75 90