Úvod Novinky Zaujímavosti
Vojny vyhrávali iba ekonomicky silné krajiny. Rusko takou nie je
Vojny vyhrávali iba ekonomicky silné krajiny. Rusko takou nie je

Vojny vyhrávali iba ekonomicky silné krajiny. Rusko takou nie je

Rusko sa snaží Ukrajinu ovládnuť silou. Moderné konflikty však rozhodla ekonomika.

Vladimir Putin nie je politik ani ekonóm, ale „KGBák“. Takto opísal prezidenta Ruska diskusnej v relácii Večera s Havranom energetický analytik Karel Hirman.

Svojimi slovami chcel poukázať na to, ako hlava najväčšej krajiny sveta nemyslí na ekonomický vplyv vojny na finančnú stabilitu Ruska.

„Rusko totiž malo pred začatím vojny s Ukrajinou objem HDP zhruba na úrovni Talianska alebo New Yorku. Pred šialeným pádom rubľa bola priemerná mzda v Rusku 400 eur a nejaké drobné. Moskva a Petrohrad mala 1000 eur, čo je porovnateľné so Slovenskom,“ pokračoval energetický analytik.

„Rusko je teda chudobná krajina. A moderné konflikty vždy rozhodla vo finále ekonomika a nie vojenská sila. Lebo vďaka financiám viete armádu neustále modernizovať,“ dodal Karel Hirman.

Sám však priznal, že Vladimir Putin svojim spôsobom dosiahol, čo chcel už teraz. „Zabránil Ukrajine totiž vstúpiť do EÚ a NATO. Čo bude potom, ho už nezaujíma,“ myslí si energetický analytik.

Utečenecká kríza nás len čaká

Lenže práve to, čo prichádza potom, je najväčším utrpením ľudí. Utečencov na hraniciach s Ukrajinou neustále pribúda.

Podľa OSN v súčasnosti pred vojnou uteká 2 milióny Ukrajincov, pričom v Ľvove sa nachádzajú ďalšie 4 milióny ľudí.

„Naozaj je to tam preplnené. Z mojich informácií viem, že mnohí sa chcú posunúť ďalej na západ. Väčšina z nich však smeruje na Poľsko,“ povedal v relácii K veci Anton Frič zo Slovenskej katolíckej charity.

RTVS online:

Hoci najväčší nápor zažíva Poľsko s Maďarskom, na Slovensko už prišlo viac ako 130-tisíc ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

„A očakávame, že tá veľká vlna príde koncom tohto týždňa, aj na naše hranice. Budú to zrejme najmä ľudia z Kyjeva a okolia, ktorým sa podarilo prejsť cez humanitárne koridory. Stále vravím, že to najhoršie sme ešte nezažili,“ dodal Anton Frič.

Pokiaľ chcete vedieť viac o následkoch a príčinách vojny na Ukrajine, sledujte naše programy aj naďalej.

Aktuálnemu dianiu a následkom invázie Ruska na Ukrajinu sa venujeme v diskusných reláciách ako Večera s Havranom či Silná zostava, ako aj podcastoch Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Galéria

Vojak v Kyjeve so zbraňou. Vojak z Ukrjainy organizuje situáciu v Kyjeve. Vojak pri troskách po bojoch na Ukrajine. Obvyatelia Kyjeva pod mostom pred evakuáciou pred Vojnou.
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia