Úvod Novinky Zaujímavosti

Hľadáte si prácu? Čítajte cenné rady odborníka, ako uspieť

V rozhovore sa dozviete aj to, prečo plat nie je to najdôležitejšie, na čo by sme sa pri hľadaní zamestnania mali zamerať.

Hľadáte si prácu? Čítajte cenné rady odborníka, ako uspieť

„Na pracovnom trhu to vyzerá dobre. Očakáva sa, že v najbližších mesiacoch sa zvýši zamestnanosť. Mnohé spoločnosti aktuálne ponúkajú aj hybridnú formu zamestnania,“ povedal Ľubomír Dranga, kariérny poradca v rannom vysielaní Rádia Slovensko.

V rozhovore sa dozviete

  • Aká situácia je v gastropriemysle
  • Vezmú nám utečenci z Ukrajiny pracovné miesta?
  • Plat je dôležitý, no zaujímať by nás malo aj čosi iné
  • Čo je dôležité pri pracovnom pohovore
  • Je fotografia nevyhnutnou súčasťou životopisu?
  • Čo robiť, keď sa neviete uplatniť?

102204190822;drs;Ľubomír Dranga Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Počas pandémie a zákazov vychádzania si mnohí zamestnanci privykli na prácu z domu a aj mnohí zamestnávatelia pochopili, že kombinácia kancelárie a domáceho prostredia nemusí znamenať menší výkon.

Je však potrebné povedať aj to, že situácia v gastro priemysle je náročnejšia ako inde. Je tu dvadsaťpercentný pokles zamestnanosti v sfére ubytovania, gastro hlási desaťpercentný úbytok.

Prirodzenosť a zvedavosť sú kľúčové

„Mnohí ľudia stratili vieru v tento biznis a odišli pracovať inde,“ spresnil Dranga. Toto je šanca pre absolventov hotelových škôl, aby sa začali uchádzať o voľné miesta.

Plat nie je to najdôležitejšie, čo by malo mladých ľudí po skončení školy pri hľadaní zamestnania zaujímať. Veľmi dôležitá je možnosť kariérneho rastu a tiež možnosť učenia a zdokonaľovania.

„Ak sa človek príliš sústredí na číslo, nemusí to byť dobré rozhodnutie,“ povedal kariérny poradca, s ktorým sa vo vysielaní rozprávala Petra Bernasovská.

RTVS online:

Absolventi by sa mali okrem platu zameriavať aj na to, aká je to spoločnosť, ktorá im ponúka prácu, čo môžu v rámci firmy dosiahnuť, aké benefity im zamestnávateľ ponúka. Procesom rozvoja totižto stúpa cena každého zamestnanca na trhu práce.

Prvý pracovný rozhovor znamená prirodzenosť, tá je pri hľadaní práca mimoriadne kľúčová. Nerobiť zo seba niekoho, kým nie sme a doslova zvedavo sa pýtať.

Otázky k veci týkajúce sa náplne práce, štruktúry firmy, s kým a na čom budú pracovať, to všetko si personalisti pozorne všímajú. Prirodzená, pozitívna a usmievavá by mala byť aj fotografia v životopise.

Neviete sa dlhšie uplatniť na trhu práce? Je najvyšší čas požiadať o pomoc kariérneho poradcu. Alebo skúsiť šťastie v pripravovanom programe RTVS o hľadaní nového, ale aj výmene starého zamestnania.


25 50 75 90