Úvod Novinky Zaujímavosti
Na Vianoce húsenice či fritule? Aj to sú sviatočné pochúťky z celého sveta
Na Vianoce húsenice či fritule? Aj to sú sviatočné pochúťky z celého sveta

Na Vianoce húsenice či fritule? Aj to sú sviatočné pochúťky z celého sveta

Čo chutí na Vianoce Švédom, Chorvátom či Filipíncom? Čítajte ďalej a možno nájdete aj inšpiráciu na ozvláštnenie vlastného sviatočného menu.

Kapustnica, kapor a zemiakový šalát, opekance či pirohy a na záver sladká bodka v podobe Opitého Izidora či lineckých koláčikov. Takto nejako vyzerajú vianočné chody na Slovensku.

Viete si predstaviť, že namiesto vanilkových rožkov by ste po Štedrej večeri so zemiakovým šalátom jedli napríklad motýlie húsenice? Aj to je jedna z vianočných špecialít celého sveta!

Ischoklad

Ischoklad - švédska vianočná cukrovinka.jpg

Švédska vianočná sladkosť sa celkom podobá našim šuhajdám. Ischoklad znamená v preklade ľadová čokoláda, ktorá sa vám po zjedení bude roztápať na jazyku.

Pripravíte ju jednoducho. Zamiešajte kvalitnú roztopenú mliečnu čokoládu s kokosovým olejom, naplňte zmesou malé papierové košíčky a vrch môžete ozdobiť kokosom, orechmi, ovocím, alebo nastrúhanou čokoládou.

Fritule

Fritule.jpg

Chorvátsku každoročne pred Vianocami pripravujú fritule. Podobajú sa na šišky, rozdiel je len v tom, že do cesta Chorváti pridávajú alkohol, hrozienka alebo kúsky jablka.

Následne sa vytvarujú malé šišky alebo guličky, ktoré vypražia v oleji. Na záver ich stačí obaliť v čistom práškovom cukre alebo ho zmiešajte so škoricou a zaujímavou alternatívou je tiež čokoládový krém.

Bibingka

Bibingka.jpg

Trochu exotickejšou sladkosťou na Vianoce je bibingka. Ide o druh ryžového koláča pôvodom z Filipín.

Vyrába sa z galapongu (mletej lepkavej ryže), kokosového mlieka, margarínu a cukru.

Predavači v predvianočnom čase obkolesia kostoly, aby si veriaci mohli po vianočnej omši vychutnať lahodný ryžový koláč spolu s puto bumbong – ďalším filipínskym fialovým ryžovým zákusokom, ktorý sa dusí v bambusových stonkách.

El Roscón de la Navidad

El Roscón de la Navidad.jpg

Táto typická dobrota zo Španielska môže mnohým pripomínať veľký farebný jedlý veniec. Pre Španielov je symbolom Vianoc (pochádza ale z Francúzska) a je sa až na Troch kráľov, teda 6. januára.

Smažené motýlie larvy

V Juhoafrickej republike si sviatkujúci pochutnávajú na starostlivo opečených larvách nočného motýľa. Tento hmyz je skvelým zdrojom bielkovín, ktorý sa zbiera okolo Vianoc, následne sa konzervuje, aby ho mohli neskôr jesť.

Počas vianočných sviatkov sa však čerstvé larvy vypražia a podávajú ako súčasť sviatočného menu.

Pavlova torta

Pavlova torta.jpg

O pôvod tejto torty vedú Austrália a Nový Zelánd dlhoročné spory. Torta je inšpirovaná tutu baletnou sukňou slávnej baleríny Anny Pavlovovej, ktorá na konci dvadsiatych rokov minulého storočia navštívila obe krajiny.

Krehký korpus z bielkov a cukru je plnený šľahačkou a mascarpone a zdobený sviežim ovocím. Dezert je po šunke, morčacom mäse či grilovaných morských plodoch sladkou bodkou sviatočnej hostiny u protinožcov.

Ak hľadáte ďalšie inšpirácie na vianočné pečenie, sledujte už v nedeľu o 20:30 hod na Jednotke Vianočný špeciál Pečie celé Slovensko 2.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, Foto: Instagram

Živé vysielanie ??:??

Televízia