Úvod Novinky Zaujímavosti
Hlasujte za muzikantov v 15. ročníku súťaže o Rádiohlavy
Hlasujte za muzikantov v 15. ročníku súťaže o Rádiohlavy

Hlasujte za muzikantov v 15. ročníku súťaže o Rádiohlavy

Začalo sa hlasovanie v 1. kole na radiohlavy.sk

Obľúbencom môžu dať fanúšikovia slovenskej hudby svoj hlas v prvom kole, ktoré trvá od 9. januára do 3. februára 2023. V pondelok 6. februára budú oznámené nominácie v relácii Ráno na eFeMku. V 15. ročníku Radio_Head Awards sa súťaží v kategóriách:

  • album roka
  • skladba roka
  • debut roka
  • objav roka
Nechýbajú žánrové kategórie, v ktorých víťazov vyberajú odborné poroty. Tie aj tento rok ocenia najlepšie nahrávky v kategóriách Hard & Heavy, Elektronická hudba, World Music a tiež v novej kategórii Folková hudba, ktorá nahradila kategóriu Hip Hop / Rap / R'n'b.

rádiohlavy-vážna-RTVS

Menšinové žánre sú už hlavné

Intendantka Rádia_FM Janka Imrichová vysvetlila:

„Hip hop sa v uplynulých rokoch stal žánrom, s ktorým sa poslucháči stretávajú počas denného vysielania pravidelne, preto kategória, ktorej cieľom bolo objavovať menšinové žánre, stratila význam. Hip hopové nahrávky môžu poslucháči oceniť v hlavných kategóriách, pravidelne sa objavujú aj v nomináciách kategórií Album roka a Cena novinárov.“

Rádio Devín na Rádiohlavách ocení nahrávky v kategóriách Klasická hudba, Jazzová hudba a Experimentálna hudba.

Svojho favorita v kategórii Album roka opäť vyberú aj novinári a redaktori, nielen z Rádia_FM, ale aj ďalších slovenských médií. Novinárov minulý rok najviac zaujal debut Blurry AF producenta Isama Zing. Poslucháči ocenili album Venované pamiatke budúcich zosnulých od Chiki Liki Tu-a. Ako prezradila kapela počas slávnostného večera, ocenený album pôvodne ani nechceli vydať.

Objavom roka 2021 sa stala Tamara Kramar a Debut roka nahrali Vec Švidraň. Ceny v žánrových kategóriách si rozdelili Pil C, Subtension, Cranial Void, či Angrusori.

muzika-RTVS

Sviatok hudby spája

Víťazov Radio_Head Awards za rok 2022 spoznáme 17. marca 2023. Uplynulé dva roky prebehlo udeľovanie cien kvôli pandemickej situácii počas dvoch večerov. Po krátkej pauze sa bude najlepšia domáca hudba opäť oceňovať počas jedného večera v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Ako doplnila Janka Imrichová:

„Slávnostný ceremoniál odovzdávania ocenení Radio_Head Awards v jednom čase a na jednom mieste sústredil celú scénu. Pre nás je dôležité spájať, a preto mám veľkú radosť, že po ťažkých pandemických rokoch, kedy sme sviatok hudby nemohli prežívať spoločne, sa k tejto tradícii konečne vrátime.“

Víťazi Radio_Head Awards si odnesú sošky, ktoré podľa návrhu Bety K.Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia