Úvod Novinky Zaujímavosti
Jeden herec, dve tváre. Poďte do divadla na Jekylla a Hydea
Jeden herec, dve tváre. Poďte do divadla na Jekylla a Hydea

Jeden herec, dve tváre. Poďte do divadla na Jekylla a Hydea

Zažijete temnú atmosféru ľudskej mysle.

Škótsky spisovateľ Robert Louis Stevenson sa preslávil v 19. storočí viacerými dielami, ktoré sú už klasikou.

Hororový príbeh Podivný prípad Dr. Jekylla a pána Hyda z roku 1886 sa stal predlohou inscenácie režisérky Lucie Mihálovej. Uvádzajú ju na javisku CO krytu v bratislavskom Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH).

Strach z vlastnej temnoty

Po premiére 22. apríla uvidia diváci podľa PR manažérky Dany Freyerovej inscenáciu Jekyll & Hyde od 25. apríla.

V hlavnej úlohe a v celom diele účinkuje iba jeden herec Marek Koleno, ktorý je ušľachtilým Jekyllom, i desivým Hydeom, ale zároveň aj postavami Carewom, Poolom, či Lanyonom a ďalšími.

Marek-Koleno-herec-Martin-Baumann-TASR

Ako vysvetlila režisérka a autorka Lucia Mihálová, monodráma využíva princípy foley art, čo je umenie vytvárania ruchov a zvukov a je adresovaná mladým:

„Vo svojej adaptácii som sa zamerala na boj s pokušením. Prirodzene sa nám otvorila téma závislostí. Doktor Jekyll sa nestal závislým len na podivnom elixíre, ale najmä na tom, že mohol byť niekým iným - pánom Hydeom.“

Človek blúdi a hľadá

Marek-Koleno-Daniel-Veselský-TASR

Podľa názoru režisérky prechádzajú mladí často podobnými pocitmi, keďže snaha o dokonalosť a strach z vlastnej temnoty nie sú len témou z čias viktoriánskeho Londýna:

„Mladí ľudia sa dostávajú do rôznych pokušení. Veríme, že majú viac pevnej vôle ako doktor Jekyll. Keď hovoríme o závislosti a odolávaní pokušeniu, nehovoríme len o omamných látkach, ale aj o toxických vzťahoch a falošných identitách v online priestore.

Všetko má spoločného menovateľa, a tým je človek, ktorý si nedokáže nájsť vo svete miesto, blúdi, hľadá, a nakoniec robí všetko pre to, aby nemusel čeliť realite.“

Hru uvádza DPOH v priestoroch CO krytu, keďže tento divadelný priestor pripomína temnú atmosféru ľudskej mysle.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, Foto: DPOH, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia