Úvod Novinky Zaujímavosti
Minifestival európskeho filmu 5x5 uvidíte v našich 5 mestách
Minifestival európskeho filmu 5x5 uvidíte v našich 5 mestách

Minifestival európskeho filmu 5x5 uvidíte v našich 5 mestách

Filmoví nadšenci si prídu na svoje.

Od 16. mája až do 24. mája trvá v poradí 17. ročník putovného podujatia Minifestival európskeho filmu 5x5.

Pozeranie zadarmo

Najlepšie európske filmy si podľa Slovenského filmového ústavu (SFÚ) budú môcť pozrieť diváci zdarma v piatich slovenských mestách.

kino-František-Iván-TASR

Z Bratislavy prehliadka putuje cez Banskú Bystricu, Košice, Prešov až po Žilinu.

Prehliadka prináša do regiónov päť európskych titulov podporených z programu EÚ Kreatívna Európa - MEDIA.

V programe figurujú oceňované tituly, ako satirická komédia Trojuholník smútku od režiséra Rubena Östlunda (Švédsko, Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, 2022), ktorý si odniesol Zlatú palmu z MFF Cannes 2022, životopisný historický príbeh Korzet o rakúskej cisárovnej Sissi, ktorý nakrútila režisérka Marie Kreutzerová (Rakúsko, Luxembursko, Nemecko, Francúzsko, 2022).

Dobrý šéf

V programe je aj čierna komédia nominovaná na Oscara Dobrý šéf z dielne režiséra Fernanda Leóna de Aranoa (Španielsko, 2022).

filmový-ústav-Ivan-Majerský-TASR

Priaznivci európskeho filmu si budú môcť pozrieť aj komediálnu drámu režiséra Radu Judea Smolný pich aneb Pitomý porno (Rumunsko, Chorvátsko, Česká republika, Luxembursko, 2021), ktorá získala Zlatého medveďa za najlepší film na MFF Berlinale, ale aj drámu Banger (Česká republika, 2022) režiséra Adama Sedláka.

Snímka je divokou jazdou počas piatkovej noci, keď sa mladý hudobník Adam pokúša presadiť a urobiť svoj rapový banger.

Film sa vďaka svojej atmosfére, nekompromisnému originálnemu štýlu aj nečakanému humoru stal jednou z najväčších filmových udalostí na festivale v Karlových Varoch, vyslúžil si nadšené ohlasy kritikov aj divákov.

Minifestival európskeho filmu 5x5 organizuje kancelária Creative Europe Desk Slovensko v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku, ktorá nad podujatím prevzala záštitu, s Európskym parlamentom, Europe Direct a spoločnosťou Continental film.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia