Úvod Novinky Zaujímavosti
Zdravá sebaláska je kľúčom k lepším medziľudským vzťahom
Zdravá sebaláska je kľúčom k lepším medziľudským vzťahom

Zdravá sebaláska je kľúčom k lepším medziľudským vzťahom

Sebaláska je dôležitým prvkom našich medziľudských vzťahov.

To, aký máme vzťah sami so sebou, výrazne ovplyvňuje, aký máme vzťah s inými ľuďmi,“ vysvetlil v relácii Záhady mysle neuropsychológ Robert Krause. Ako by mala zdravá sebaláska vyzerať a prečo je dôležitá?

„Sme si vedomí toho, kým sme, akí sme, vážime si samých seba, uvedomujeme si svoju hodnotu a práve vďaka tomu, že si ceníme, to kým sme, tak to nám pomáha v tom, aby sme mali lepšie vzťahy s druhými ľuďmi,“ popísal odborník.

Krause dodal, že hoci lásku častokrát podmieňujeme, pravá láska by mala byť bezpodmienečná. To platí aj o tej k samému sebe „Zdravá sebaláska hovorí, že máme radi samých seba takých, akí sme a bez akejkoľvek podmienky.“

žena na lúke.png

Egocentrizmus môže byť zdrojom sebalásky

Hoci je egocentrizmus považovaný za negatívnu povahovú črtu, Krause vysvetľuje, že môže byť zdrojom zdravej sebalásky. Sebaláska totiž vyjadruje aj túžbu mať sa dobre v kontakte so sebou samým.

Krause upozorňuje, že predpokladom sebalásky nemusí byť absolútna spokojnosť so samým sebou. Človek sa môže mať rád aj v prípade, že so sebou nie je celkom spokojný.

„To je ako vo vzťahoch. Ja môžem ľúbiť druhú stranu a nemusím byť úplne spokojný so všetkým.

A zdravý koncept sebalásky hovorí, že som si vedomý toho, čo mám, ale zároveň som si vedomý toho, čo nemám,“ skonštatoval odborník so slovami, že toto uvedomenie vlastnej nedokonalosti je zároveň potenciálom na ďalší progres.

Továrne na výrobu komplexu menejcennosti

Sebaláska s vekom klesá. Prečo je to tak? Dôvodov je viacero, medzi najvýznamnejšie podľa odborníka patrí výchova a učenie.

„Deti majú o sebe spočiatku iný sebaobraz, inak sa vnímajú. Lenže pod vplyvom učenia a tzv. tovární na výrobu komplexu menejcennosti, ako sú blízki priatelia, rodina, učitelia, kamaráti...

My zrazu meníme optiku, ktorou sa na seba pozeráme, meníme ten sebaobraz. A súčasťou sebaobrazu je aj sebaláska.“

Ak vás zaujíma, aký je rozdiel medzi sebaláskou a egoizmom, ako sa prejavuje nedostatok sebalásky a čo s tým môžeme urobiť, vypočujte si celý rozhovor s Dr. Krause v online archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia