Úvod Novinky Zaujímavosti
Četujete s umelou inteligenciou? Na toto si dávajte pozor
Četujete s umelou inteligenciou? Na toto si dávajte pozor

Četujete s umelou inteligenciou? Na toto si dávajte pozor

Aj v prípade umelej inteligencie platí menej je viac. Čo by ste jej písať nemali?

Umelá inteligencia a četovanie s ňou je už aj na Slovensku. ľudia ju využívajú v práci, v škole, ale aj pri osobných záležitostiach.

Odborníci sa zhodujú, že komunikovanie s umelou inteligenciou môže priniesť veľa úžitku, avšak dvíhajú varovný prst nad jej limitami a hrozbami súvisiacimi s jej používaním.

"V žiadnom prípade sa na umelú inteligeniu nedá spoľahnúť," hovorí Ján Trangel z portálu Živé.sk. O tom, že informácie, ktoré umelá inteligencia poskytne, nie sú spoľahlivé uvádza dokonca aj najznámejší chat AI (umelej inteligencie) na svoje hlavnej webovej stránke.

O citlivých veciach s umelou inteligenciou nečetujte

Na jednej strane je dôležité aj informácie od umelej inteligencie overiť, na druhej je dôležité, aké dôverné fakty s ňou zdieľame.

sociálne siete.jpg

"Napríklad finančné predpovede od umelej inteligencie vychádzajú veľmi dobre. Keď sa náhodou pomýli, kto za to má zodpovednosť? A máme jej dávať svoje finančné portfólio a veľmi intímne informácie o financiách? Je to veľké riziko," varuje odborník na internetovú bezpečnosť Ondrej Kubovič.

Nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote by sme nemali pri četovaní s umelou inteligenciou zabúdať na ochranu citlivých údajov.

Či už ide o vygenereovanie tlačovej správy, kde musíme zadať umelej inteligencii neverejné informácie, alebo o žiadosť na pomoc s programátorským kódom - majme sa na pozore.

"Všetky informácie, ktoré zdieľame s umelou inteligenciou sa ukladajú do databázy a nevieme, kde všade skončia. Navyše, čo sa umelá inteligencia naučí pri odpovedi jednému človeku, použije pri odpovedí druhému," dodáva Kubovič.

Umelá inteligencia ako naša náhrada

"Aj v prípade umelej inteligencie platí: menej je viac," dopĺňa Ján Trangel. Každý, kto osloví umelú inteligenciu s pracovným zadaním, si musí uvedomiť, že si v podstate vychováva svojho potenciálneho nástupcu.

V čom AI dokáže pomôcť je určite zvýšenie efektivity a pomoc pri nudných veciach či zadaniach, ktoré sa nám nechcú robiť. Nezabudnite ju však vždy skontrolovať.

Viac o umelej inteligencii dozviete aj v online archíve relácie Experiment.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia