Úvod Novinky Zaujímavosti
Suveníry z dovolenky vás môžu vyjsť draho. Za niektoré hrozí aj väzenie
Suveníry z dovolenky vás môžu vyjsť draho. Za niektoré hrozí aj väzenie

Suveníry z dovolenky vás môžu vyjsť draho. Za niektoré hrozí aj väzenie

Na ktoré zakázané suveníry by ste si mali dať pozor?

S blížiacou sa dovolenkovou sezónou mnohí z nás premýšľajú, aký suvenír si zo zahraničia prinesú tento rok. Niektoré predmety by ste ale radšej mali nechať za hranicami.

Ak by ste ich totiž chceli priviezť na Slovensko, mohli by ste dostať poriadne mastnú pokutu. A to až do výšky 99 tisíc eur. Niektoré zakázané predmety by vás dokonca mohli dostať za mreže.

letisko.png

Hady, papagáje a ďalšie zakázané suveníry

Problémové sú najmä výrobky z ohrozených druhov zvierat či rastlín. Z Južnej Ameriky si domov zrejme neodnesiete papagája, z Ázie hada naloženého v alkohole, ktorý sa používa v rámci tradičnej čínskej medicíny.

Koraly, výrobky z morských korytnačiek, kožené výrobky z chránených druhov zvierat, hadov či krokodílov, tradičnú čínsku medicínu, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov či kožušiny z mačkovitých šeliem,“ vymenovala nedovolené predmety Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa Colného úradu Bratislava.

Pozor si dajte aj na suveníry ako sú mušle či sadenice orchideí. Pri odchode z niektorých krajín by ste mohli mať veľký problém. Vývoz mušlí zakazujú Filipíny, vybrané druhy si neodnesiete ani z Austrálie.

Ak si náhodou nie ste istí, či si daný predmet môžete vziať, overte si to na stránke Ministerstva životného prostredia.

„CITES je medzinárodne používaná skratka pre dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín,“ vysvetlila Adamčíková.

Počet predmetov zabavených Colným úradom každým rokom klesá. Podľa Adamčíkovej je dôvodom najmä zvyšujúce sa povedomie ľudí o tom, čo je povolené a čo do kufra rozhodne nepatrí.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia