Úvod Novinky Zaujímavosti
Komárno si pripomína 260 rokov od najsilnejšieho zemetrasenia na Slovensku
Komárno si pripomína 260 rokov od najsilnejšieho zemetrasenia na Slovensku

Komárno si pripomína 260 rokov od najsilnejšieho zemetrasenia na Slovensku

Smrť kosila najviac v kostoloch.

Písal sa rok 1763 a vtedajším vynoveným barokovým Komárnom so zhruba 11.000 obyvateľmi, ktoré malo titul a práva uhorského slobodného kráľovského mesta, otriaslo doteraz najničivejšie zemetrasenie na území súčasného Slovenska.

Zrútili sa stovky budov a domov, veže Kostola sv. Ondreja, ktorého klenbu prerazili padajúce zvony. Na trh spadla strážna veža radnice a pod ruinami zrúcanín zahynulo podľa odhadov 200 až 300 osôb.

Výsledky najnovších výskumov

pevnosť-Ladislav-Vallach-TASR

Epicentrum zemetrasenia 28. júna pred 260 rokmi bolo v obci Kameničná.

Podľa najnovších výskumov maďarských seizmológov publikovaných v roku 2021 malo zemetrasenie v Komárne magnitúdu 6,3.

Starší údaj udával magnitúdo 5,8 a ako povedal samostatný vedecký pracovník Róbert Kysel z Geofyzikálneho odboru Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV:

„Najnovší výskum škôd po zemetrasení z dobových dokumentov, ktoré sú uložené v Maďarskom národnom archíve v Budapešti, navýšil magnitúdo tohto zemetrasenia o 0,5.“

Išlo o jedno z najsilnejších zemetrasení v Európe, ktorému však predchádzali menšie otrasy. V osudný deň došlo k prvému otrasu už v skorých ranných hodinách okolo 5.30 h a o necelých 15 minút prišla najväčšia skaza.

Väčšina obyvateľov Komárna a ľudí z blízkeho okolia sa v tom čase zhromaždila na námestí pred radnicou a v Kostole sv. Ondreja.

Zemetrasenie postihlo takmer celé mesto a pocítili ho aj v Budapešti, ale i v Belehrade, Temešvári či Lipsku a iných oblastiach.

Pokiaľ ide o veľkosť, tak zemetrasenie v Komárne z roku 1763 je podľa Kysela:

„Doposiaľ najsilnejším zemetrasením na území dnešného Slovenska. Podľa archívnych dokumentov, konkrétne listu predstaviteľov mesta Komárna Uhorskej kráľovskej miestodržiteľskej rade z 8. augusta 1763, malo Komárno v tom roku spolu 1169 domov. V dôsledku zemetrasenia bolo 279 domov úplne zničených a 353 domov sa čiastočne zrútilo. Ďalších 213 domov potrebovalo nákladné opravy a 219 domov potrebovalo opravy s menšími nákladmi. Spolu bolo teda viac či menej poškodených 91 percent domov v meste.“

Ľudí zomrelo podstatne viac

pevnosť-Komárno-Ladislav-Vallach-TASR

Najčastejšie sa spomína, že zomrelo 63 ľudí a 102 bolo zranených, ale Kysel tieto údaje upresnil:

„Podľa najnovších štúdií počet obetí sa mohol pohybovať medzi 200 až 300. Číslo 63 je prebraté z katolíckych zdrojov a nezahŕňa počet obetí, ktorých našli pod troskami budov iných cirkví. Bohužiaľ zemetrasenie zasiahlo Komárno vtedy, keď väčšina ľudí bola v kostoloch.“

V rámci Európy bolo pred zemetrasením v Komárne zaznamenané dovtedy najsilnejšie zemetrasenie v portugalskom Lisabone, ktoré malo magnitúdo 8,7 a krátko po otrasoch mesto zasiahli viac ako desaťmetrové vlny cunami. Odhaduje sa, že na mieste vtedy zahynulo od 70.000 do 100.000 ľudí.

Následne sa vtedajší učenci začali zaujímať o procesy vo vnútrajšku Zeme a o vzniku zemetrasení. Aj komárňanské zemetrasenie povzbudilo vedcov k záujmu o skúmanie zemetrasení a prispelo k zlepšeniu ich dokumentovaní. Avšak prvé seizmické stanice a merania intenzity zemetrasení vznikli až okolo roku 1901.

Medzi prvé zemetrasenia dokumentované na Slovensku patrilo zemetrasenie na strednom Slovensku v 15. storočí, ktoré najviac postihlo Banskú Štiavnicu a prejavilo sa i v Kremnici a na ďalších miestach. Posledné silné zemetrasenie na území Slovenska bolo zaznamenané v roku 1906 v Dobrej Vode.

Podľa SAV bolo v roku 2022 zaznamenaných a interpretovaných 76 zemetrasení s epicentrom na území Slovenska, z ktorých tri boli aj makroseizmicky pozorované.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia