Úvod Novinky Zaujímavosti
Vyskúšajte si osud emigranta. Čaká na nás víkend zatvorených hraníc
Vyskúšajte si osud emigranta. Čaká na nás víkend zatvorených hraníc

Vyskúšajte si osud emigranta. Čaká na nás víkend zatvorených hraníc

Opäť uzavrú hranice do Rakúska.

Ústav pamäti národa v dňoch 6. až 17. novembra 2023 organizuje XIII. ročník Festivalu slobody.

Zážitok ukáže hodnoty slobody

november-Jaroslav-Novák-TASR

Program multižánrového festivalu tvoria viaceré podujatia pre verejnosť – medzinárodná filmová prehliadka, diskusie, výstavy, divadelné predstavenie, koncerty, Dni otvorených dverí Archívu Ústavu pamäti národa a podujatie Víkend zatvorených hraníc.

Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný. Podrobný program Festivalu slobody 2023 je k dispozícii na webovej stránke www.festivalslobody.sk.

Súčasťou slávnostného otvorenia Festivalu slobody 6. novembra bude udelenie Ceny Ústavu pamäti národa.

Laureátmi ceny za odpor proti nedemokratickým režimom a boj za obnovu slobody a demokracie sú bývalí politickí väzni Ján Zeman a Viliam Šimko, obaja in memoriam.

Laureátom ceny za prínos k poznaniu obdobia neslobody a šírenie myšlienok slobody a demokracie je Pavol Hric, zakladateľ Múzea obetí komunizmu v Košiciach.

Vstup na slávnostné otvorenie Festivalu slobody a udeľovanie Ceny Ústavu pamäti národa je len na pozvánky.

Prehliadka hraných a dokumentárnych filmov sa uskutoční v dňoch 7. až 10. novembra v Kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí 17.

Realitu nedemokratických režimov priblížia hrané filmy.

Sú to snímky Zákal (Poľsko), Skúška (Maďarsko), Deti od Windermere (Veľká Británia/Nemecko), Pod pieskom (Dánsko/Nemecko), Posledná poprava (Nemecko), Malý súdruh (Estónsko), Ostrov slobody (Česko).

A dokumentárne filmy Príbeh lásky (Poľsko), Charta 77 – príbehy signatárov zo Slovenska (Slovensko) a nový film z produkcie Ústavu pamäti národa Malý svet pravdy.

Viaceré z filmov budú premietané v slovenskej premiére. Dopoludňajšie bloky filmovej prehliadky sú určené pre študentov stredných škôl, večerná časť pre širokú verejnosť.

Na miestach železnej opony

Cyklomost-Martin-Baumann-TASR

Archív Ústavu pamäti národa na Miletičovej 7 otvorí svoje dvere verejnosti v dňoch 13. až 15. novembra. Na návštevníkov čaká komentovaná prehliadka depotov archívu, výstava Protištátne nápisy, odborné prednášky a diskusie.

Podujatie Festival slobody pod pyramídou je organizované v spolupráci so Slovenským rozhlasom.

V budove rozhlasu na Mýtnej 1 bude v utorok 14. novembra koncert Marcela Palondera a diskusia, v priamom prenose ich bude v čase od 19.00 do 21.00 hodiny vysielať Rádio Devín.

Nasledujúci deň bude v priestoroch rozhlasu prebiehať dopoludňajší program pre školy – verejný odposluch rozhlasovej hry a diskusie o súdnej a mimosúdnej perzekúcii a o táboroch nútenej práce s historikmi Ústavu pamäti národa, v živom vysielaní Rádia Devín od 10.00 do 12.00 hodiny.

Súčasťou Festivalu slobody je aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý Ústav pamäti národa spoluorganizuje s Bratislavským samosprávnym krajom.

V sobotu 11. novembra budú môcť záujemcovia prežiť príbeh emigranta prostredníctvom jazdy autobusom na trase Nová budova SND – Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi.

Branné cvičenie pri ostnatom plote


nezna-revolucia-01

Pri cyklomoste budete môcť zažiť od 11.00 hodiny aktívnu spomienku na branné cvičenia a programy Železná opona očami detí a Peši po cestičke pohraničiarov, ako aj geokešingovú hru Iron Courtain.

Kultúrno-náučný program bude pokračovať od 14.30 do 17.00 hodiny, ukončí ho spomienka na obete Železnej opony a symbolicky bude uzatvorená štátna hranica s Rakúskom.

 
V pondelok 13. novembra v Kostole Klarisky – koncertnej sieni zaznie hudba Janais pre Festival slobody spojená s diskusiou o (ne)slobode umeleckej tvorby pred rokom 1989.

V rámci Festivalu slobody budú verejnosti k dispozícii viaceré výstavy Ústavu pamäti národa – v dňoch 6. až 30. novembra v Poľskom inštitúte na Námestí SNP 27 výstava 20 rokov činnosti Ústavu pamäti národa.

V dňoch 3. až 30. novembra na plote pri Galérii Umelka (pred Starým mostom) výstava Bratislavský disent v sieti ŠtB, v dňoch 6. až 16. novembra v Zichyho paláci výstava Tábory nútenej práce na Slovensku.

Od 15. do 23. novembra v priestoroch Átria Filozofickej fakulty UK na Gondovej 1 výstava Filozofi v novembri 1989 – od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia