Úvod Novinky Zaujímavosti
Bláznivé vesmírne divadlo: Prelet tašky nad Slovenskom, ktorú stratili astronauti
Bláznivé vesmírne divadlo: Prelet tašky nad Slovenskom, ktorú stratili astronauti

Bláznivé vesmírne divadlo: Prelet tašky nad Slovenskom, ktorú stratili astronauti

Obloha ponúka raritné pozorovanie.

Vo štvrtok 16. novembra a hneď na náš sviatok v piatok 17. novembra budeme môcť pozorovať zvláštne vesmíre divadlo.

Astronauti chodia po vonku

astronaut-spacewalk.jpg

Vo štvrtok bude nad naším územím vidieť prelet tašky s nástrojmi, ktorú stratili astronauti NASA Loral O´Hara a Jasmin Moghbeli pri výstupe 2. novembra 2023 mimo vesmírnej stanice ISS.

Pozorovanie tašky prelietajúcej okolo Zeme priamo popred ISS s magnitúdou asi 6 je podľa stránky www.imeteo.sk možné vďaka informáciám z EarthSky:

„To znamená, že je o niečo menej jasná ako ľadový obor Urán. V dôsledku toho je taška príliš slabá na to, aby bola viditeľná voľným okom, ale mohli by ste ju byť schopní pozorovať ďalekohľadom.“

Menej ako minútu


Prelet bude viditeľný vo štvrtok 16. novembra len veľmi krátko, keďže medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS budeme môcť pozorovať na oblohe z územia Slovenska len menej ako minútu.

Pozorovatelia si podľa stránky www.imeteo.sk prídu na svoje hneď na druhý deň počas voľna v piatok 17. novembra:

„Oveľa dlhší prelet bude v piatok 17. novembra a trvať bude až 4 minúty. Oblohu by ste mali sledovať krátko po západe slnka a to o 17,24 h večer. ISS bude viditeľná približne 10° nad južným obzorom a zmizne približne vo výške 17° juhovýchodne.“

Dokonca podľa astronóma Jonathana McDowella z Harvardského centra pre astrofyziku dostala taška v katalogizačnom systéme vesmírnych síl pre umelé objekty na obežnej dráhe Zeme aj oficiálne označenie 58229/1998-067WC a McDowell dodal:

„Taška sleduje obežnú dráhu približne 415 x 416 km.“

Meteorologická stránka dodáva:

„Toto nie je ani prvá taška s nástrojmi, ktorá dosiahla obežnú dráhu Zeme.“

Ozubené koleso ISS bolo prvé

astronaut-TASR

Známy je prípad, keď v roku 2008 vykĺzla astronautke NASA Heide Stefanyshyn-Piperovej taška s nástrojmi pri oprave ozubeného kolesa uviaznutého na solárnom paneli na ISS.

Medzi najpodivnejšie objekty obiehajúce Zem zaradila stránka www.imeteo.sk iný predmet:

„Táto česť patrí špachtli. Zosnulý astronaut NASA Piers Sellers stratil kontrolu nad kuchynským riadom, keď ho používal na rozptýlenie materiálu pri oprave tepelného štítu počas letu raketoplánu Discovery v roku 2006.“

Človek ako jediný žijúci tvor našej planéty nešpiní iba Zem, ale odpad vyváža, žiaľ, aj do vesmíru, čo sa podľa odborníkov už stáva problémom, ktorý budeme musieť riešiť.

Brigáda pri odstraňovaní nečistôt obiehajúcich našu planétu však určite nebude lacná a ani jednoduchá.

25 50 75 90
imeto.sk, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia