Úvod Novinky Zaujímavosti
Rúcajme predsudky, zbavme sa strachu z LGBTI+ aj vďaka stand-up comedy
Rúcajme predsudky, zbavme sa strachu z LGBTI+ aj vďaka stand-up comedy

Rúcajme predsudky, zbavme sa strachu z LGBTI+ aj vďaka stand-up comedy

S úsmevným príbehom Sme v pohode nájdeme v sebe viac lásky.

Tému empatie a tolerancie prináša v novom titule venovanom queer komunite Činohra Slovenského národného divadla (SND).

Aké je to byť tolerantný rodič?

Gabriela-Dzúriková-Radovan-Dranga-SND

Hru súčasného newyorského autora Paula Rudnicka Nové storočie (2008) pod názvom Sme v pohode pre prvú scénu naštudovala česká režisérka Daniela Špinar.

Premiéru inscenácie v podobe stand-up comedy uvedie SND v sobotu 27. januára. V hre o tom, že „potrebujeme viac lásky“, účinkujú Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný a Gabriela Dzuríková.

V tragikomických monológoch sa predstavia energická i bezradná mama, rozprávajúca o svojich troch milovaných LGBTQI+ deťoch, ďalšia matka s láskou spomína svojho v jej ponímaní výnimočného syna, ktorého jej vzala strašná choroba, a pritom zúfalo dojemne rozpráva o dôležitosti ručných prác a význame inštalácií vo verejnom priestore.

Trojicu dopĺňa populárny televízny zabávač, gej, ktorý sa bizarne staromódne predvádza a zámerne zhadzuje vážne témy aj seba.

Jedna z dramaturgičiek predstavenia Marta Ljubková hovorí:

„Nie je tak nutne len hrou o LGBT tematike, ale omnoho viac o vzájomnom porozumení, tiež o tom, aké je to byť tolerantný rodič, a zároveň o tom, že všetci potrebujeme niekoho vedľa seba, aby sme neboli sami.“

Herci obnažení až na kosť

Lukáš-Herc-Radovan-Dranga-SND

A ďalšia dramaturgička Darina Abrahámová si myslí:

„Táto hra je v mnohom aj sebaironická, zhadzujúca, možno nekorektná, cítite, že má otvorené, zdravé krásne jadro.“

Režisérka Daniela Špinar komentovala obsadenie stand-upovej komédie, v ktorej herci museli zabudnúť na klasické budovanie postáv alebo situácií:

„Starostlivo som si vyberala hercov, pretože toto je výsostne herecká až osobnostná práca.“

„Herci sú obnažení na kosť, musia hrať charakter a po druhé tiež musia byť veľmi kontaktní s publikom, musia byť autentickí, prirodzení, musia mať dobrú energiu, aby to pôsobilo uvoľnene.“

„Museli potierať samých seba, hrať niečo iné.“

Inakosť je obohacujúca

Sme-v-pohode-Radovan-Dranga-SND

Režisérka inscenáciu označila za aktivistický čin. Podľa Špinar je dôležité, aby ľudia chápali, že farebnosť a inakosť je obohacujúca pre spoločnosť.

Inscenačný tím režisérky, ktorá sa postarala aj o výber hudby, ďalej tvorili Linda Boráros, ktorá navrhla scénu a kostýmy, o svetelný dizajn sa postaral Karel Šimek.

Herečka Gabriela Dzúriková sa priznala:

„Som veľmi šťastná, že som mohla byť súčasťou tejto inscenácie, len ma to utvrdilo v tom, že asi nebudem chcieť už nikdy robiť monodrámu, lebo je to naozaj náročné.“

Podľa Dzúrikovej je:

„Fajn mať kolegu na javisku, mať dialóg, oprieť sa oňho, ale tu ste naozaj hodený do vody, takže v tomto to bolo mimoriadne náročné.“

Ďalší z protagonistov predstavenia Ľuboš Kostelný zasa uviedol:

„Našiel som si v tom veci, ktoré ma bavia, sú podarené, hlavne v každom monológu je zásadné posolstvo, o ktoré sa môže človek osobne oprieť a odovzdať ho. Snáď sú tie posolstvá čitateľné.“

Herec Kostelný dodal, že nad inscenáciou sa nesie celkové posolstvo, ktoré má rúcať predsudky, strach ľudí z neznámeho, keďže to neznáme nemusí byť hneď nepriateľské, ale môže to byť celé v pohode.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, snd.sk, Radovan Dranga

Živé vysielanie ??:??

Televízia