Logo Pečie celé Slovensko

Ohnivá guľa

Ohnivá guľa

Osobná
výzva

Janka z PCS

Recept od Janky

Ingrediencie

Zmrzlina

  • 750 ml 33% smotany na šľahanie
  • 600 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 100 g medu
  • 250 g hnedého cukru
  • 300 ml marakujového pyré
  • Oranžové potravinárské farbivo

Karamel

  • 250 g kryštálového cukru
  • 0,5 dcl vody
  • 200 ml 33% smotany na šľahanie
  • 150 g pekanových orechov
  • 80 g masla

Korpus

  • 500 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 95 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g pekanových orechov
  • 3 PL vody

Sneh

  • 4 bielky
  • 250 g práškového cukru
  • Vanilková pasta

Postup

  1. Do hrnca dáme mlieko, šľahačku, med, cukor, žĺtky a rozrezaný, vydlabaný vanilkový lusk. Dobre premiešame a dáme variť. Nesmie to celkom vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vlejeme do zmrzlinovača a necháme pracovať. Keď ju máme na polovicu hotovú, začneme vlievať pyré a necháme vypracovať až do tuhej podoby.
  2. Karamel - cukor dáme do hrnca s vodou a zahrievame, pokiaľ nemá svetlohnedú farbu. Následne prilejeme šľahačku a necháme chvíľku variť. Pridáme maslo a nasucho opražené a posekané orechy. Ešte povaríme - vzniknehustejšia zmes, ktorú necháme vychladnúť.
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou, bielky so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky suché suroviny zamiešame, pridáme sneh premiešame a dáme do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť.
  4. Do misky dáme potravinársku fóliu a začneme vrstviť zmrzlinu, ktorú si rozdelíme na tri časti. Do druhej a tretej pridáme farbivo podľa toho. akú intenzitu chceme. Prvú a druhú dáme na seba. Ak je trochu roztopená dáme do mrazničky stuhnúť. Ďaľšia vrstva bude karamelová a na koniec tretia vrstva zmrzliny. Na vrch položíme korpus a dáme do mrazničky.
  5. Bielková pena - do mixéru dáme bielky s trochou soli a začneme miešať. Po častiach pridávame cukor a miešame do tuhej peny. Pred koncom pridáme vanilkovú pastu podľa chuti.
  6. Zmrzlinovú tortu si preložíme na podnos a nastriekame sneh. Následne flambovacou pištolou opálime snech.
Janka z PCS

Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.

Pozrieť si Jankine recepty