Logo Pečie celé Slovensko

Bosorkin hrniec od Mareka

Bosorkin hrniec

Kreatívna
výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Kakaové cesto (2krát)

  • 4 vajcia
  • 4 PL cukor
  • 4 PL polohrubá múka
  • 2 PL olej
  • Trochu prášku do pečiva
  • 1,5 ČL kakao

Vanilkové cesto

  • 5 vajcia
  • 5 PL cukor
  • 5 PL polohrubá múka
  • 2 PL olej
  • Trochu prášku do pečiva
  • Vanilkový cukor

Kokosové cesto

  • 3 vajcia
  • 3 PL cukor
  • 1 PL polohrubá múka
  • 2 PL strúhaný kokos
  • 1 PL olej
  • 1 ČL kakao

Vanilkovo-maslový krém

  • 500ml mlieko
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL hladká múka
  • 1 vanilkový cukor
  • 90g kryštálový cukor
  • 1 ČL vanilková pasta
  • 500g maslo
  • 50g rastlinný tuk
  • 60g práškový cukor

Ovocná náplň

  • 750g mrazená ovocná zmes musí obsahovať – višne, jahody, čierne ríbezle, červené ríbezle, čučoriedky, maliny
  • 1 tortové želé
  • 90g cukor

Ďalej potrebujeme

  • 1 konzerva hrušky
  • 300g kryštálový cukor na karamel
  • 100g čokoláda tmavá
  • 500g biela čokoláda
  • 200g biela poťahová hmota
  • 100g čierna poťahová hmota
  • Čierne gélové farbivo
  • Červené gélové farbivo
  • Zelené gélové farbivo
  • Zlaté práškové farbivo
  • Strieborné práškové farbivo
  • Broskyňovo červené perleťové práškové farbivo
  • Jedlé fixky - červená, čierna, modrá
  • Alkohol na rozpustenie farbív
  • 50g kokos
  • Air-brush

Postup

  1. Cesto – bielka si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku spolu s kakaom a PDP. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme do okrúhlej formy asi 24-26cm. Pečieme pri 185 stupňoch. Toto cesto urobíme ešte raz
  2. Vanilkové cesto – bielka si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku spolu s PDP. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme do okrúhlej formy asi 24-26cm. Pečieme pri 185 stupňoch
  3. Kokosové cesto – bielka si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku, kakao a kokos. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme na veľký obdĺžnikový plech. Pečieme pri 200 stupňoch. Cesto nesmie preschnúť
  4. Vanilkovo-maslový krém – zhruba 350ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, žĺtky a múku. Túto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť
  5. Pomocou robota rozmiešame maslo, rastlinný tuk, práškový cukor a vanilkovú pastu do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém
  6. Ovocná náplň – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia spolu s 90g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata. Rozmixujeme ju ponorným mixérom ale len s časti, aby nám zostali aj celé kusy ovocia a pridáme tortové želé. Dobre premiešame a zmes necháme prevrieť
  7. Ďalší postup – z kokosového cesta urobíme roládu, ktorú naplníme, vanilkovým krémom a nakrájanými hruškami. Potrieme tmavou čokoládou a posypeme zlatou práškovou farbou tak, aby to vyzeralo ako drevo. To bude okolo hrnca, plného lebiek a prstov. Drevo bude hruškové
  8. Z karamelu urobíme plamene. Karamel bude mať svoju farbu a do druhej časti dáme červené farbivo. Musia byť aj červené plamene
  9. Zelené farbivo zmiešame s alkoholom a vysypeme do neho kokos. Zafarbený kokos dáme na tanier, aby trocha preschol. Bude to ako mach alebo tráva okolo hrnca
  10. Celé to natrieme krémom a nastriekame čiernou a červenou farbou pomocou air-brush
  11. Uši urobíme z čiernej poťahovej hmoty
  12. Na vrch torty sa naleje zvyšná ovocná náplň, do ktorej sa naukladajú prsty, lebky, mozgy, kosti a zelený had
  13. Všetko sa vyrobí pomocou poťahovej hmoty, bielej čokolády a pomocou silikónových foriem

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty