Logo Pečie celé Slovensko

Katkina cestovateľská torta

Cestovateľská torta

Kreatívna
výzva

Recepty od Katky

Ingrediencie

Korpus

  • 250 g mandľovej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 1 kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 8 vajec
  • 250 g cukor krupica
  • 250 g masla
  • 1 PL pistáciovej pasty
  • 100 g mletých pistácií
  • 180 g mlieka
  • Kardamón
  • Ružová voda

Keksíková vrstva

  • 190 g múky hladkej
  • 50 g mleté mandle
  • 3/4 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 1/4 ČL soli
  • 115 g masla izbovej teploty
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vajce

Želé

  • 240 g jahodového pyré
  • 37 g glukózy
  • 18 + 45 g cukor kryštál
  • 6 g pektínu NH

Plnka

  • 250 g jahodového pyré
  • 150 g rebarborového pyré
  • 200 g bielej čokolády
  • 250 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 500 g mascarpone
  • 1 PL lyžica jahodovej pasty
  • 150 g lyofilizované jahody
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g čerstvých jahôd

Praliné

  • 100g pistícií
  • 100g cukru kryštál

Obter

  • 540 g bielej čokolády
  • 270 g masla izbovej teploty

Poťah

  • 2 kg hnedá poťahová hmota
  • 500 g biela poťahová hmota

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Želé - pyré, glukózu a cukor 18g zahrejeme na cca 40 stupňov. Za stáleho miešania pridáme zbytok cukru zmiešaného s pektínom. Nahrejeme k bodu varu a premiešame. Odstavíme, zakryjeme fóliou a dáme schladiť
  3. Plnka - jahodové pyré, rebarborové pyré prevaríme a pridáme bielu čokoládu. Premiešame a pridáme lyofilizované jahody. Necháme schladiť
  4. Korpus - suché suroviny si navážime do misky. V kuchynskom robote si najprv vyšlaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom, neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Pridáme kardamón a trošku ružovej vody. Vylejeme na dva plechy a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 minút
  5. Želé vyberieme z chladu a premixujeme. Roztopíme si bielu čokoládu. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu
  6. Keksíky - vypracujeme, vyvaľkáme a buď povykrajujeme alebo natiahneme celé cesto na tenko na plech s papierom na pečenie a dáme piecť na 10 minút na 180 stupňov
  7. Na praliné si rozpustíme cukor na karamel a zalejeme ním pistácie
  8. Vychladnuté potom rozomelieme v sekáčiku na pastu. Korpusy potrieme želé
  9. Krém - vymixujeme si mascarpone a šľahačku s cukrom. Pridáme vychladnuté pyré s čokoládou a trošku jahodovej pasty. Premiešame a premiestnime do sáčku
  10. Na spodný korpus natrieme želé, prídáme praliné a nadrvené kesíky. Naplníme spodný korpus naukladáme jahody a takto poskladáme celú tortu. Dáme zachladiť
  11. Bielu čokoládu vymixujeme so spusteným maslom. Tortu obrežieme, obtrieme a dáme zachladiť
  12. Vyrobíme si polgule s isomaltu a do nich potom schováme letenky a zlepíme polovičky polgulí spolu
  13. Na jedlý papier si nakreslíme a vypíšeme letenky. Tie zrolujeme a previažeme mašličkou a dáme do guličiek. Schladenú tortu potom vykrojíme a dáme do stredu gule s letenkami. Potiahneme modelovacou hmotou a dáme schladiť. Potom dokončíme detaily

Katka

Energická Katarína pochádza z Cífera a momentálne je na rodičovskej dovolenke. Má 3 deti a jej najväčšou vášňou je jedlo a všetko, čo súvisí s kuchyňou. pečeniu sa venuje dva roky. Riadi sa pravidlom, že servírovanie je rovnako dôležité ako samotné jedlo, pričom miluje experimentovanie.

Pozrieť si Katkine recepty