Logo Pečie celé Slovensko

Marekov cheesecake s mangovo-pomarančovým želé

Cheesecake s mangovo-pomarančovým želé

Osobná výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Cesto

  • 300g hladká múka
  • 150g maslo
  • 90g práškový cukor
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 20g kakao
  • 1 pomaranč – strúhaná pomarančová kôra
  • Štipku škorice, anízu, feniklu a soli

Náplň

  • 500g mascarpone
  • 250g jemný tvaroh
  • 150ml šľahačka
  • 150ml kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 rumový cukor
  • 60g kryštálový cukor
  • 15g vanilkový pudingový prášok
  • Šťava z jedného pomaranča

Mangovo-pomarančové želé

  • 1ks zrelé mango alebo 350ml mango pyré
  • 80ml pomarančová šťava
  • 40g kryštálový cukor
  • 1 číre želé-agar nie želatína
  • 200ml voda (podľa potreby)

Na ozdobenie

  • 150ml vody
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 180 g strúhaný kokos
  • 200ml šľahačky

Postup

    1. Cesto - zapneme rúru na 170 stupňov
    2. Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s priemerom cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané
    3. Dáme zapiecť asi na 10-15 min. pri 170-180 stupňoch
    4. Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus
    5. Pečieme pri 135 - 145 stupňoch asi 40 min.
    6. Vyberieme dobre dáme schladiť
    7. Želé - mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom
    8. Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré
    9. Pridáme pomarančovú šťavu , kryštálový cukor a želé
    10. Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku
    11. Zdobenie - 3 bielka šľaháme spolu s 210g kryštálového cukru
    12. Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh. Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 stupňoch
    13. Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty