Logo Pečie celé Slovensko

Fialkový croquembuche

Fialkový croquembuche

Osobná
výzva

Janka z PCS

Recept od Janky

Ingrediencie

Odpaľované cesto

  • 370 ml vody
  • 125 g palmarínu
  • 210 g polohrubej múky
  • 5 vajec
  • Štipka soli

Krém

  • 400 ml 3,5 % mlieka
  • 100 ml fialkového sirupu
  • 60 g pudingového prášku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 500 ml 33% smotany na šľahanie
  • Potravinárska farba fialová

Fialkový sirup

  • Dve hrste fialiek
  • 500 ml vody
  • 500 g kryštálového cukru
  • Citrón

Cukrová poleva

  • 1 bielok
  • 400 g práškového cukru
  • Ružová potravinárska farba
  • ½ citróna

Karamel

  • 500 g kryštálového cukru
  • 100 g vody

Na ozdobu

  • Craquelin
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 200 g špeciálneho cukru na modelovanie
  • Fialky

Postup

  1. Do hrnca dáme variť vodu spolu s maslom a soľou. Keď je maslo rozpustené, za stáleho miešania sypeme múku a cesto odpaľujeme 3 minúty. Odstavíme a necháme chvíľku vychladnúť. Cesto preložíme do mixéru a začneme miešať. Postupne po jednom pridávame vajcia. Vznikne nám vláčna hmota.
  2. Hmotu si preložíme do vrecka s okrúhlou špičkou a začneme striekať malé guľky. Takto spracujeme celé cesto a následne dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov (program vrch a spodok) na cca 25 minút.
  3. Krém - do hrnca dáme všetky suroviny okrem šľahačky a uvaríme puding. Ten dáme vychladnúť. V mixéri vyšľaháme šľahačku, ktorú sme vytiahli z chladničky. Keď je puding vychladnutý, postupne pridávame šľahačku a dobre premiešame. Posledné pridáme farbivo.
  4. Krém preložíme do vrecka so špičkou na plnenie šišiek. Všetky guličky naplníme. Základňu bude tvoriť podložka o priemere 20 cm.
  5. Karamel - do hrnca vlejeme vodu a nasypeme cukor. Zahrievame, pokiaľ sa nám nesfarbí do bledohneda.
  6. Skladanie - prvý kúsok položíme na podložku a druhý namočíme do karamelu a pritisneme k sebe. Takto pokračujeme do okola. Druhé poschodie je trošku náročnejšie musíme namočiť celý spodok a bok. Takto pojdeme až do vrchu. Dávame pozor karamel by mal byť stuhnutý, keď začnete ďaľšie poschodie.
  7. Pyramídu dáme do chladničky na 20 minút. Do misky dáme bielok, citrónovú šťavu a začneme postupne primiešavať cukor. Poriadne vyšľaháme do hustej peny. Začneme nanášať nepravidelne na dezer. Potom sneh zafarbíme na ružovo a opakujeme postup. Necháme aj voľné miesta.
  8. Špeciálny cukor na modelovanie zohrejeme v hrnci spolu s gélovou farbou. Na silikónovej podložke vytvoríme požadované tvary. Na kruhy – kolesá od bicykla použijeme silikónovú formu.
  9. Craquelin – všetky suroviny zmiešame v nádobe s nadstavcom lopatka. Následne zmes uložíme medzi dva papriere na pečenie a na tenko cca 2mm vyvaľkáme. Dáme zachladiť. Potom stiahneme vrchný papier a vykajujeme vykrajovádlom. Vykrajujeme vždy väčší priemer, ukladáme na nastriekané choux. Fialkami dozdobíme podľa predstáv. Na koniec vidličkou a karamelom spravíme cukrové vlasy.
Janka z PCS

Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.

Pozrieť si Jankine recepty