Alaska torta
2,5 hod.
Popis
Ingrediencie
Vanilková zmrzlina
- 3 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 750 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový lusk
Malinová zmrzlina s červeným vínom
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g kvalitného červeného vína
- 350 g malinového pyré
Rýchla roláda, ktorá nepraská
- 5 vajec
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
Taliansky meringue
- 4 bielky
- 200 g cukru
Postup
- Vanilková zmrzlina - všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
- Malinová zmrzlina s vínom - víno s cukrom prevaríme , aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
- Rýchla roláda - bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
- Taliansky meringue - bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
- Skladanie torty - misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny do plna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.
Vanilková zmrzlina
- 3 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 750 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový lusk
Malinová zmrzlina s červeným vínom
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g kvalitného červeného vína
- 350 g malinového pyré
Rýchla roláda, ktorá nepraská
- 5 vajec
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
Taliansky meringue
- 4 bielky
- 200 g cukru
- Vanilková zmrzlina - všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
- Malinová zmrzlina s vínom - víno s cukrom prevaríme , aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
- Rýchla roláda - bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
- Taliansky meringue - bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
- Skladanie torty - misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny do plna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.