Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Aničkine čokoládové éclairs

Aničkine čokoládové éclairs

Popis

Ingrediencie

Odpaľované cesto
  • 60 ml mlieka
  • 65 ml vody
  • štipka soli
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 50 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 110 g vajec (cca. 2 menšie vajcia)
  • práškový cukor na posypanie
Čokoládový krém
  • 150 g 70% horkej čokolády
  • 115 g plnotučného mlieka
  • 240 g 33% smotany na šľahanie
  • 2g plátkovej želatíny
Čokoládová poleva
  • 150 g 70% horkej čokolády
  • 115 g plnotučného mlieka
  • 240 g 33% smotany na šľahanie
  • 2g plátkovej želatíny
Craquelin
  • 85g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g hladkej múky
Dekor
  • plátok jedlého zlata
  • 3 kusy čerstvé jedlé kvety (nevädza)
  • sušené lístky nevädze
  • 1 strapec červené ríbezle

Postup

  1. Eclairs - rúru predhrejeme na 190 stupňov, plech si vyložíme papierom na pečenie. Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Prisypeme preosiatu múku a premiešame do hladka. Cesto odpaľujeme pri nižšej teplote, pokiaľ nie je hladké a nelepí sa na dnu a steny hrnca, cca. 2-3 minúty. Cesto vyberieme z hrnca a dáme do misy a miešame do mierneho vychladnutia. Vajcia pridávame postupne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou o priemere 12mm a na pripravený plech nastriekame banánky o dĺžke cca. 12cm. Banánky poprášime práškovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zhruba po 20 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a ešte ďalších 10-12 minút dopekáme.
  2. Krém - želatínu dáme do misky so studenou vodou a necháme napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mlieko zohrejeme k bodu varu a necháme v ňom rozpustiť napučanú želatínu. Potom ho v dvoch krokoch nalejeme na rozpustenú čokoládu, vždy dobre premiešame. Celú zmes ešte premixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec prilejeme studenú smotanu a opäť všetko premixujeme. Zmes nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky vychladiť. Vychladený krém dáme do vrecka s úzkou špičkou. Do každého banánku urobíme zospodu tri malé otvory špicatým nožom a pomocou vrecka ich naplníme. Dáme do chladničky zachladiť.
  3. Poleva - čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka. Za občasného miešania necháme polevu zachladnúť a ľahko zhustnúť. Eclairs máčame v poleve a polovicu posypeme kakaom. Dozdobíme jedlým zlatom.
  4. Craquelin - z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na mastnom papieri na hrúbku 2 mm. Zamrazíme na chvíľu a vykrojíme obdĺžniky o dĺžke 13 cm. Pred pečením ich položíme na 1/3 eclairs.
Odpaľované cesto
  • 60 ml mlieka
  • 65 ml vody
  • štipka soli
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 50 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 110 g vajec (cca. 2 menšie vajcia)
  • práškový cukor na posypanie
Čokoládový krém
  • 150 g 70% horkej čokolády
  • 115 g plnotučného mlieka
  • 240 g 33% smotany na šľahanie
  • 2g plátkovej želatíny
Čokoládová poleva
  • 150 g 70% horkej čokolády
  • 115 g plnotučného mlieka
  • 240 g 33% smotany na šľahanie
  • 2g plátkovej želatíny
Craquelin
  • 85g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g hladkej múky
Dekor
  • plátok jedlého zlata
  • 3 kusy čerstvé jedlé kvety (nevädza)
  • sušené lístky nevädze
  • 1 strapec červené ríbezle
  1. Eclairs - rúru predhrejeme na 190 stupňov, plech si vyložíme papierom na pečenie. Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Prisypeme preosiatu múku a premiešame do hladka. Cesto odpaľujeme pri nižšej teplote, pokiaľ nie je hladké a nelepí sa na dnu a steny hrnca, cca. 2-3 minúty. Cesto vyberieme z hrnca a dáme do misy a miešame do mierneho vychladnutia. Vajcia pridávame postupne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou o priemere 12mm a na pripravený plech nastriekame banánky o dĺžke cca. 12cm. Banánky poprášime práškovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zhruba po 20 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a ešte ďalších 10-12 minút dopekáme.
  2. Krém - želatínu dáme do misky so studenou vodou a necháme napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mlieko zohrejeme k bodu varu a necháme v ňom rozpustiť napučanú želatínu. Potom ho v dvoch krokoch nalejeme na rozpustenú čokoládu, vždy dobre premiešame. Celú zmes ešte premixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec prilejeme studenú smotanu a opäť všetko premixujeme. Zmes nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky vychladiť. Vychladený krém dáme do vrecka s úzkou špičkou. Do každého banánku urobíme zospodu tri malé otvory špicatým nožom a pomocou vrecka ich naplníme. Dáme do chladničky zachladiť.
  3. Poleva - čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka. Za občasného miešania necháme polevu zachladnúť a ľahko zhustnúť. Eclairs máčame v poleve a polovicu posypeme kakaom. Dozdobíme jedlým zlatom.
  4. Craquelin - z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na mastnom papieri na hrúbku 2 mm. Zamrazíme na chvíľu a vykrojíme obdĺžniky o dĺžke 13 cm. Pred pečením ich položíme na 1/3 eclairs.