Bezlepkové tiramisu podľa Anči
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Bezlepková piškóta
- 4 vajcia
- 90 g kokosového cukru
- 55 g pohánkovej celozrnnej hladkej múky
- 55 g mandľovej múky
- Štipka soli
Krém z mascarpone
- 750 g mascarpone
- 7 vajec
- 7 PL kokosového cukru
- 7 PL mletého modrého maku
- Štipka soli
Kávový karamel
- 100 g kokosového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL espressa
- Štipka soli
Slivky
- 500 g mrazených alebo čerstvých sliviek
- 5 PL trstinového cukru
- 100 ml rumu
- 2 ČL škorice
Karamelový čips
- 1 bielok (cca.30g)
- 30 g masla
- 30 g kokosového cukru
- 30 g hladkej celozrnnej ryžovej múky
Zdobenie
- Karamelový čips
- 8 ks štvrtiek lyofilizovaných alebo čerstvých sliviek
- 1 PL modrého maku
- 1 PL bieleho maku
- Čerstvá mäta
Postup
- Bezlepková piškóta - bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Krém - bielky so štipkou soli vyšľaháme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone. Na záver vmiešame mak a vyšľahané bielky.
- Kávový karamel - smotanu s cukrom a kávou dáme do hrnca a za stáleho miešania zahrievame. Po prevretí, odstavíme. Pridáme štipku soli a premiešame.
- Slivky - cukor skaramelizujeme. Pridáme nakrájané slivky, rum a škoricu . Alkohol necháme odpariť, mierne podusíme a odstavíme.
- Karamelový čips - zmiešame cukor s maslom do hladka. Pridáme bielko. Na záver múku, všetko premiešame na hladké cesto. Tenkú vrstvu cesta (cca 3 mm) dáme na papier na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi 8-10minút. Necháme úplne vychladnúť a polámeme.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Vrstvenie tiramisu - najprv si na dno misy dáme 2 PL kávového karamelu, cukrárskym vreckom dáme tenkú vrstvu makového krému. Nalámeme si bezlepkovú piškótu, vložíme do misky na makový krém. Opäť dáme 2 PL kávového karamelu priamo na piškótu. Nanesieme podusené slivky. Cukrárskym vreckom nanesieme makový krém. Ozdobíme mätou, karamelovým čipsom, slivkami a makom.
Bezlepková piškóta
- 4 vajcia
- 90 g kokosového cukru
- 55 g pohánkovej celozrnnej hladkej múky
- 55 g mandľovej múky
- Štipka soli
Krém z mascarpone
- 750 g mascarpone
- 7 vajec
- 7 PL kokosového cukru
- 7 PL mletého modrého maku
- Štipka soli
Kávový karamel
- 100 g kokosového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL espressa
- Štipka soli
Slivky
- 500 g mrazených alebo čerstvých sliviek
- 5 PL trstinového cukru
- 100 ml rumu
- 2 ČL škorice
Karamelový čips
- 1 bielok (cca.30g)
- 30 g masla
- 30 g kokosového cukru
- 30 g hladkej celozrnnej ryžovej múky
Zdobenie
- Karamelový čips
- 8 ks štvrtiek lyofilizovaných alebo čerstvých sliviek
- 1 PL modrého maku
- 1 PL bieleho maku
- Čerstvá mäta
- Bezlepková piškóta - bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Krém - bielky so štipkou soli vyšľaháme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone. Na záver vmiešame mak a vyšľahané bielky.
- Kávový karamel - smotanu s cukrom a kávou dáme do hrnca a za stáleho miešania zahrievame. Po prevretí, odstavíme. Pridáme štipku soli a premiešame.
- Slivky - cukor skaramelizujeme. Pridáme nakrájané slivky, rum a škoricu . Alkohol necháme odpariť, mierne podusíme a odstavíme.
- Karamelový čips - zmiešame cukor s maslom do hladka. Pridáme bielko. Na záver múku, všetko premiešame na hladké cesto. Tenkú vrstvu cesta (cca 3 mm) dáme na papier na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi 8-10minút. Necháme úplne vychladnúť a polámeme.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Vrstvenie tiramisu - najprv si na dno misy dáme 2 PL kávového karamelu, cukrárskym vreckom dáme tenkú vrstvu makového krému. Nalámeme si bezlepkovú piškótu, vložíme do misky na makový krém. Opäť dáme 2 PL kávového karamelu priamo na piškótu. Nanesieme podusené slivky. Cukrárskym vreckom nanesieme makový krém. Ozdobíme mätou, karamelovým čipsom, slivkami a makom.