Cesta okolo sveta
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 400 ml mlieka
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 a ½ droždia
- 2 ks vajcia
- 760 g hladkej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 ks limetka (kôra)
- 2 PL oleja
- 120 g masla
- 100 g nasekaných datlí
Plnka
- 250 g datlí
- 250 ml jablkového džúsu
- 1ks pomarančová šťava?
- ½ pomaranča (kôra)
- 200 g lieskovcového praliné
Maslová plnka
- 300 g masla
- 300 g práškového cukru
Ďalšie suroviny
- Vajce na potretie
- 100 g hladkej múky na podsýpanie
- Práškový cukor na posypanie
Postup
- Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť. Do misky si dáme všetky suroviny okrem vajec - tie si oddelíme žĺtky od bielkov a začneme miešať.
- Bielky si zvlášť vyšľaháme v miske. Ak ich máme vyšľahané, tak ich postupne pridávame do cesta a všetko spolu premiešame, aby sme mali cesto jemne a vláčne. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku cesto si rozdelíme na 3časti.Prvú časť si rozvaľkáme, naplníme ju ďatľovou plnkou, zavinieme do tvaru buchty a dáme do formy. Tak isto pripravíme aj druhé cesto. Tretie cesto si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, naplníme si ho praliné, zrolujeme a ukladáme do kruhu. Na záver cesto necháme na plechu odstáť ešte 15 minút. Potrieme ho vyšľahaným vajcom a dáme piecť na 170 stupňov na 35 minút.
- Plnka - ďatle si nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do hrnca spolu s jablkovým džúsom a pomarančovou kôrou a šťavou z pomaranča. Necháme to všetko spolu poriadne prevariť, aby nám datle zmäkli. Zmes necháme vychladnúť.
- Postup na tvarovanie glóbusu: Ak je všetko upečené a vychladnuté, tak si dáme 2 polgule na seba spodnými stranami a zlepíme troškou ďatľovou plnkou. Celú guľu dáme na okrúhly upečený korpus, ktorý sme si poprášili zlatým prachom.
- Celý glóbus si potrieme maslovým krémom a dáme stuhnúť. Po stuhnutí ho nastriekame modrou farbou. Z fondánu si spravíme svetadiely a tie si naukladáme na glóbus.
Cesto
- 400 ml mlieka
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 a ½ droždia
- 2 ks vajcia
- 760 g hladkej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 ks limetka (kôra)
- 2 PL oleja
- 120 g masla
- 100 g nasekaných datlí
Plnka
- 250 g datlí
- 250 ml jablkového džúsu
- 1ks pomarančová šťava?
- ½ pomaranča (kôra)
- 200 g lieskovcového praliné
Maslová plnka
- 300 g masla
- 300 g práškového cukru
Ďalšie suroviny
- Vajce na potretie
- 100 g hladkej múky na podsýpanie
- Práškový cukor na posypanie
- Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť. Do misky si dáme všetky suroviny okrem vajec - tie si oddelíme žĺtky od bielkov a začneme miešať.
- Bielky si zvlášť vyšľaháme v miske. Ak ich máme vyšľahané, tak ich postupne pridávame do cesta a všetko spolu premiešame, aby sme mali cesto jemne a vláčne. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku cesto si rozdelíme na 3časti.Prvú časť si rozvaľkáme, naplníme ju ďatľovou plnkou, zavinieme do tvaru buchty a dáme do formy. Tak isto pripravíme aj druhé cesto. Tretie cesto si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, naplníme si ho praliné, zrolujeme a ukladáme do kruhu. Na záver cesto necháme na plechu odstáť ešte 15 minút. Potrieme ho vyšľahaným vajcom a dáme piecť na 170 stupňov na 35 minút.
- Plnka - ďatle si nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do hrnca spolu s jablkovým džúsom a pomarančovou kôrou a šťavou z pomaranča. Necháme to všetko spolu poriadne prevariť, aby nám datle zmäkli. Zmes necháme vychladnúť.
- Postup na tvarovanie glóbusu: Ak je všetko upečené a vychladnuté, tak si dáme 2 polgule na seba spodnými stranami a zlepíme troškou ďatľovou plnkou. Celú guľu dáme na okrúhly upečený korpus, ktorý sme si poprášili zlatým prachom.
- Celý glóbus si potrieme maslovým krémom a dáme stuhnúť. Po stuhnutí ho nastriekame modrou farbou. Z fondánu si spravíme svetadiely a tie si naukladáme na glóbus.