Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Chlapská roláda

Chlapská roláda

Popis

Ingrediencie

Lístkové cesto (maslová časť)
  • 250 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • Sezam a vajíčko na potretie
lístkové cesto (octová časť)
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli
  • 1 ČL octu
  • 125 ml vlaženej vody
Plnka
  • 400 g kuracích pŕs
  • 3 ks šalotky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g špenátu
  • 12 ks sušených paradajok
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Bazalka
  • Oregano
  • 40 g chedaru
Dip
  • 80 g plátkov slaniny
  • 20 g prosciutta
  • 150 ml 33% smotany na šľahanie
  • 2 x pečený cesnak (z toho 1 na dekoráciu)

Postup

  1. Maslovú časť pripravíme zmiešaním hladkej múky a masla nastrúhaného na hrubom strúhadle. Pre prípravu sa používa maslo z chladničky. Takto pripravenú zmes tvarujeme do štvorca 15 x 15 cm a dáme do chladničky.
  2. Octové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Po miešaní cesto prekrojíme na vrchu znakom kríža necháme 10 minút postáť.
  3. Následne octové cesto vyvaľkáme na rozmer 30 x 30 cm. Do stredu vložíme maslovú kocku a zabalíme ju octovým cestom ako obálku. Vyvaľkáme opäť na veľkosť 30 x 30 cm a preložíme kraje do vnútra. Dáme do chladničky a proces opakujem ešte 2x s rovnakým postupom.
  4. Plnka - na olivovom oleji opražíme šalotku, pridáme nadrobno nakrájané kuracie prsia. Keď už kuracie mäso nie je ružové, pridáme nakrájané sušené paradajky a nasekaný špenát. Pridáme korenie, soľ a bylinky. Po miernom vychladnutí plníme pripravené lístkové cesto.
  5. Výsledné cesto vyvaľkáme na požadovanú veľkosť a naplníme pripravenou zmesou. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a zasypeme sezamom.
  6. Aby sme využili čas pečenia, tak si na panvici opražíme slaninku a prosciutto, ktoré dáme do mixéra so smotanou a upečeným cesnakom. Po rozmixovaní ešte povaríme. Podávame aj s hlavičkami upečeného cesnaku.
Lístkové cesto (maslová časť)
  • 250 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • Sezam a vajíčko na potretie
lístkové cesto (octová časť)
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli
  • 1 ČL octu
  • 125 ml vlaženej vody
Plnka
  • 400 g kuracích pŕs
  • 3 ks šalotky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g špenátu
  • 12 ks sušených paradajok
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Bazalka
  • Oregano
  • 40 g chedaru
Dip
  • 80 g plátkov slaniny
  • 20 g prosciutta
  • 150 ml 33% smotany na šľahanie
  • 2 x pečený cesnak (z toho 1 na dekoráciu)
  1. Maslovú časť pripravíme zmiešaním hladkej múky a masla nastrúhaného na hrubom strúhadle. Pre prípravu sa používa maslo z chladničky. Takto pripravenú zmes tvarujeme do štvorca 15 x 15 cm a dáme do chladničky.
  2. Octové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Po miešaní cesto prekrojíme na vrchu znakom kríža necháme 10 minút postáť.
  3. Následne octové cesto vyvaľkáme na rozmer 30 x 30 cm. Do stredu vložíme maslovú kocku a zabalíme ju octovým cestom ako obálku. Vyvaľkáme opäť na veľkosť 30 x 30 cm a preložíme kraje do vnútra. Dáme do chladničky a proces opakujem ešte 2x s rovnakým postupom.
  4. Plnka - na olivovom oleji opražíme šalotku, pridáme nadrobno nakrájané kuracie prsia. Keď už kuracie mäso nie je ružové, pridáme nakrájané sušené paradajky a nasekaný špenát. Pridáme korenie, soľ a bylinky. Po miernom vychladnutí plníme pripravené lístkové cesto.
  5. Výsledné cesto vyvaľkáme na požadovanú veľkosť a naplníme pripravenou zmesou. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a zasypeme sezamom.
  6. Aby sme využili čas pečenia, tak si na panvici opražíme slaninku a prosciutto, ktoré dáme do mixéra so smotanou a upečeným cesnakom. Po rozmixovaní ešte povaríme. Podávame aj s hlavičkami upečeného cesnaku.