Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Croquembouche ako vianočný stromček s lieskovcovým praliné

Croquembouche ako vianočný stromček s lieskovcovým praliné

Popis

Ingrediencie

Craquelin prírodný
  • 100 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
Craquelin hnedý
  • 100 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • 25 g kakaa
Craquelin červený
  • 100 g masla
  • 135 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • červená gélová farba
Praliné
  • 300 g lieskových orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 g soli
Krém
  • 750 g mlieka
  • 120 g žĺtok
  • 195 g kryštálového cukru
  • 45 g hladkej múky
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 375 g masla
  • 225 g praliné
Odpaľovaná hmota
  • 400 g vody
  • 200 g oleja
  • 3 g soli
  • 225 g hladkej múky
  • 6 vajec
Podnos z nougatinu
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Dekorácia a lepenie
  • 500 g kryštálového cukru
  • Čerstvý rozmarín
  • 200 g čerstvých čučoriedok
  • 100 g práškového cukru

Postup

  1. Craquelin - zmäknuté maslo, hnedý cukor a múku vymiešame. Hmotu vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2mm. Plát dáme zachladiť. Po zachladení uvoľníme oba papiere a pomocou formičky vyrežeme kruh, ktorý položíme na odpaľované cesto. Rovnakým spôsobom si pripravíme hnedý aj červený craquelin.
  2. Praliné - lieskové oriešky dáme opražiť do rúry, do zlatista pri 150 stupňov. Z cukru si spravíme karamel, pridáme soľ. Karamel dáme vychladnúť. Vychladnuté lieskové oriešky a karamel dáme do mixéra. Mixujeme do hladkej tekutej formy.
  3. Odpaľovaná hmota - vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta. Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
  4. Krém - mlieko rozdelíme na dve časti. Dve tretiny mlieka dáme variť s cukrom. V jednej tretine mlieka rozmiešame múku, kukuričný škrob a žĺtky. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a praliné. Krémom plníme upečené chouxy.
  5. Podnos z nougatinu - cukor dáme skaramelizovať a pridáme mandľové lupienky. Hmotu premiestnime na silikónovú podložku a vyvaľkáme podnos v tvare kruhu, odrežeme si podľa formy. Necháme vychladnúť.
  6. Dekorácia - na podnos z nougatinu začneme stavať stromček, jednotlivé časti navzájom spájame skaramelizovaným cukrom, striedame prírodné, hnedé a červené chouxy. Hotový stromček dozdobíme čerstvým rozmarínom, čučoriedkami a posypeme práškovým cukrom.
Craquelin prírodný
  • 100 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
Craquelin hnedý
  • 100 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • 25 g kakaa
Craquelin červený
  • 100 g masla
  • 135 g hladkej múky
  • 125 g hnedého cukru
  • červená gélová farba
Praliné
  • 300 g lieskových orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 g soli
Krém
  • 750 g mlieka
  • 120 g žĺtok
  • 195 g kryštálového cukru
  • 45 g hladkej múky
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 375 g masla
  • 225 g praliné
Odpaľovaná hmota
  • 400 g vody
  • 200 g oleja
  • 3 g soli
  • 225 g hladkej múky
  • 6 vajec
Podnos z nougatinu
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Dekorácia a lepenie
  • 500 g kryštálového cukru
  • Čerstvý rozmarín
  • 200 g čerstvých čučoriedok
  • 100 g práškového cukru
  1. Craquelin - zmäknuté maslo, hnedý cukor a múku vymiešame. Hmotu vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2mm. Plát dáme zachladiť. Po zachladení uvoľníme oba papiere a pomocou formičky vyrežeme kruh, ktorý položíme na odpaľované cesto. Rovnakým spôsobom si pripravíme hnedý aj červený craquelin.
  2. Praliné - lieskové oriešky dáme opražiť do rúry, do zlatista pri 150 stupňov. Z cukru si spravíme karamel, pridáme soľ. Karamel dáme vychladnúť. Vychladnuté lieskové oriešky a karamel dáme do mixéra. Mixujeme do hladkej tekutej formy.
  3. Odpaľovaná hmota - vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta. Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
  4. Krém - mlieko rozdelíme na dve časti. Dve tretiny mlieka dáme variť s cukrom. V jednej tretine mlieka rozmiešame múku, kukuričný škrob a žĺtky. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a praliné. Krémom plníme upečené chouxy.
  5. Podnos z nougatinu - cukor dáme skaramelizovať a pridáme mandľové lupienky. Hmotu premiestnime na silikónovú podložku a vyvaľkáme podnos v tvare kruhu, odrežeme si podľa formy. Necháme vychladnúť.
  6. Dekorácia - na podnos z nougatinu začneme stavať stromček, jednotlivé časti navzájom spájame skaramelizovaným cukrom, striedame prírodné, hnedé a červené chouxy. Hotový stromček dozdobíme čerstvým rozmarínom, čučoriedkami a posypeme práškovým cukrom.