Ďoďov východniarsky chlebík
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 400 g hladkej múky
- 100 g celozrnnej ražnej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Zväzok medvedieho cesnaku
- 60 g červenej cibule
- 30 g šalotky
- 30 g masla
- 4 ČL ľanu
- 450 ml kyslého mlieka
Domáca majonéza
- 2 žĺtky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 300 ml oleja
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Citrónová šťava
Cviklový šalát
- 4 cvikly
- ½ strúčika cesnaku
- ½ šalotky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 4 PL majonézy
Dekorácie
- 5 fíg
- 20 g rukoly
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kozieho syra
Postup
- Pre prípravu chlebíka si v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a na masle opraženú cibuľu a šalotku. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame v stroji alebo ručne.
- Pripravené cesto na pracovnej doske tvarujeme do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho na vrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para z vnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 stupňov.
- Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtka s pridaním horčice. Potom pomalým prúdom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí svoju farbu a vznikne sýto červený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky.
- Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.
Chlieb
- 400 g hladkej múky
- 100 g celozrnnej ražnej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Zväzok medvedieho cesnaku
- 60 g červenej cibule
- 30 g šalotky
- 30 g masla
- 4 ČL ľanu
- 450 ml kyslého mlieka
Domáca majonéza
- 2 žĺtky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 300 ml oleja
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Citrónová šťava
Cviklový šalát
- 4 cvikly
- ½ strúčika cesnaku
- ½ šalotky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 4 PL majonézy
Dekorácie
- 5 fíg
- 20 g rukoly
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kozieho syra
- Pre prípravu chlebíka si v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a na masle opraženú cibuľu a šalotku. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame v stroji alebo ručne.
- Pripravené cesto na pracovnej doske tvarujeme do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho na vrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para z vnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 stupňov.
- Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtka s pridaním horčice. Potom pomalým prúdom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí svoju farbu a vznikne sýto červený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky.
- Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.