Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ďoďov východniarsky chlebík

Ďoďov východniarsky chlebík

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Zväzok medvedieho cesnaku
  • 60 g červenej cibule
  • 30 g šalotky
  • 30 g masla
  • 4 ČL ľanu
  • 450 ml kyslého mlieka
Domáca majonéza
  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml oleja
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Citrónová šťava
Cviklový šalát
  • 4 cvikly
  • ½ strúčika cesnaku
  • ½ šalotky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 4 PL majonézy
Dekorácie
  • 5 fíg
  • 20 g rukoly
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kozieho syra

Postup

  1. Pre prípravu chlebíka si v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a na masle opraženú cibuľu a šalotku. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame v stroji alebo ručne.
  2. Pripravené cesto na pracovnej doske tvarujeme do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho na vrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para z vnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 stupňov.
  3. Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtka s pridaním horčice. Potom pomalým prúdom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  4. Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí svoju farbu a vznikne sýto červený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky.
  5. Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.
Chlieb
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Zväzok medvedieho cesnaku
  • 60 g červenej cibule
  • 30 g šalotky
  • 30 g masla
  • 4 ČL ľanu
  • 450 ml kyslého mlieka
Domáca majonéza
  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml oleja
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Citrónová šťava
Cviklový šalát
  • 4 cvikly
  • ½ strúčika cesnaku
  • ½ šalotky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 4 PL majonézy
Dekorácie
  • 5 fíg
  • 20 g rukoly
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kozieho syra
  1. Pre prípravu chlebíka si v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a na masle opraženú cibuľu a šalotku. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame v stroji alebo ručne.
  2. Pripravené cesto na pracovnej doske tvarujeme do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho na vrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para z vnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 stupňov.
  3. Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtka s pridaním horčice. Potom pomalým prúdom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  4. Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí svoju farbu a vznikne sýto červený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky.
  5. Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.