Ďoďova mangová špirála
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g kokosového mlieka
- 1,1 l mlieka
- 750 g hladkej múky
- 30 g kokosu
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
Mangové pyré
- 2 ks manga
- 30 g cukru
Plnka
- 400 g masla
- 325 g práškového cukru
- 130 g šľahačky 33 %
- 13 g vanilkového extraktu
- 105 g mangového pyré
Poleva
- 150 g bielej čokolády
- 60 g šľahačky 33 %
- 90 g kukuričného sirupu
- 7,5 g želatíny
- 120 g mangového pyré
Na ozdobenie
- Plátky manga (2 ks manga)
- Jedlé lístky kvetov
- Kokosové lupienky
Postup
- Na prípravu palaciniek si pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín. Môže sa stať, že cesto bude riedke – pridáme múku. Naopak, ak cesto nie je liate, pridáme mlieko. Pečieme na panvici v tvare štvorca, ktorú mierne potrieme olejom. Môžeme piecť aj na okrúhlej panvici, no palacinku zrežeme zvrchu a zospodu asi o 3 cm. Takto upečieme 30 palaciniek.
- Medzi tým si pripravíme mangové pyré nakrájaním manga na kocky a jeho varením s cukrom na miernom ohni. Na konci mango tyčovým mixérom dostaneme do stavu pyré.
- Krém pripravíme nasledovne - maslo vyšľaháme do peny a pridáme práškový cukor, ktorý necháme šľahať do jeho rozpustenia. Neskôr pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme do zväčšenia objemu krému. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a mangové pyré, ktoré nesmie byť horúce.
- Pripravené palacinky si rozložíme do dlhého pásu (asi po 5 ks). Následne na nich nanesieme vrstvu krému a ukladáme rovnobežne plátky manga. Na tieto plátky využijeme 2 ks manga. Takto postupne stáčame ďalšie palacinky až nám vznikne torta z palaciniek. Tú obtrieme zvyšným krémom a zarovnáme. Dáme schladiť do chladničky.
- Na vrchu bude torta poliata polevou, ktorú pripravíme roztopením bielej čokolády, šľahačky a kukuričného sirupu. Keď sa jednotlivé zložky spoja pridáme 5 g namočenej želatíny a mangové pyré. Polevou pomaly zakryjeme povrch torty a dáme naspäť do chladničky.
- Tortu ozdobíme kúskami manga, lístkami jedlých kvetov a kokosom.
Cesto
- 300 g kokosového mlieka
- 1,1 l mlieka
- 750 g hladkej múky
- 30 g kokosu
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
Mangové pyré
- 2 ks manga
- 30 g cukru
Plnka
- 400 g masla
- 325 g práškového cukru
- 130 g šľahačky 33 %
- 13 g vanilkového extraktu
- 105 g mangového pyré
Poleva
- 150 g bielej čokolády
- 60 g šľahačky 33 %
- 90 g kukuričného sirupu
- 7,5 g želatíny
- 120 g mangového pyré
Na ozdobenie
- Plátky manga (2 ks manga)
- Jedlé lístky kvetov
- Kokosové lupienky
- Na prípravu palaciniek si pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín. Môže sa stať, že cesto bude riedke – pridáme múku. Naopak, ak cesto nie je liate, pridáme mlieko. Pečieme na panvici v tvare štvorca, ktorú mierne potrieme olejom. Môžeme piecť aj na okrúhlej panvici, no palacinku zrežeme zvrchu a zospodu asi o 3 cm. Takto upečieme 30 palaciniek.
- Medzi tým si pripravíme mangové pyré nakrájaním manga na kocky a jeho varením s cukrom na miernom ohni. Na konci mango tyčovým mixérom dostaneme do stavu pyré.
- Krém pripravíme nasledovne - maslo vyšľaháme do peny a pridáme práškový cukor, ktorý necháme šľahať do jeho rozpustenia. Neskôr pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme do zväčšenia objemu krému. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a mangové pyré, ktoré nesmie byť horúce.
- Pripravené palacinky si rozložíme do dlhého pásu (asi po 5 ks). Následne na nich nanesieme vrstvu krému a ukladáme rovnobežne plátky manga. Na tieto plátky využijeme 2 ks manga. Takto postupne stáčame ďalšie palacinky až nám vznikne torta z palaciniek. Tú obtrieme zvyšným krémom a zarovnáme. Dáme schladiť do chladničky.
- Na vrchu bude torta poliata polevou, ktorú pripravíme roztopením bielej čokolády, šľahačky a kukuričného sirupu. Keď sa jednotlivé zložky spoja pridáme 5 g namočenej želatíny a mangové pyré. Polevou pomaly zakryjeme povrch torty a dáme naspäť do chladničky.
- Tortu ozdobíme kúskami manga, lístkami jedlých kvetov a kokosom.