Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ďoďova rodná vlasť

Ďoďova rodná vlasť

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 180 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 140 g masla
  • 1 vajce
  • 150 g marcipánu
Bielková poleva
  • 2 bielky
  • 400 g práškového cukru
  • Citrónová šťava
  • Gélové farby – červená, modrá

Postup

  1. Nad parou rozpustíme maslo, cukor a med. Po rozpustení a dosiahnutí teploty 40 stupňov pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a škoricu.
  2. Do pripravenej zmesi zapracujeme múku a neskôr aj rozšľahané vajce. Cesto dáme odpočinúť do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme bielkovú perníkovú polevu. Pripravujeme základnú polevu a z nej neskôr aj tekutú polevu na vypĺňanie väčších plôch. Bielka ručne mierne zašľaháme a pridávame trikrát preosiaty práškový cukor. V závere pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Pri príprave polevy je potrebné pristupovať individuálne – veľkosť bielka môže byť rôzna, a preto je potrebné niekedy pridať cukor alebo citrónovú šťavu. Odporúčam vždy si polevu vyskúšať, či vytvorené kontúry budú držať tvar a nebudú sa rozlievať.
  4. Pripravenú základnú polevu si rozdelíme do viacerých misiek a farbíme farbivom. Do polevy, ktorou budeme vypĺňať väčšie plochy je potrebné pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
  5. Budeme pokračovať prípravou perníka. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve časti a vaľkáme na hrúbku 4 mm. Podľa šablóny o veľkosti 30 x 27 centimetrov vyrežeme veľkosť štátneho znaku.
  6. Rovnako vyvaľkáme aj marcipán – ten je však menšej veľkosti, a to tak aby po okrajoch ostalo minimálne 1,5 centimetra. Marcipán umiestnime na spodné perníkové cesto.
  7. Vrchnú časť si rovnako vyvaľkáme do požadovanej hrúbky a orežeme podľa šablóny. V tomto kroku odporúčam cesto vložiť na pár minút do chladničky, aby sa cesto stalo pevnejšie a pri prenášaní nedošlo k jeho prasknutiu alebo trhaniu. Tuhé cesto z chladničky takéto vlastnosti už nemá a pevne drží tvar. Po okrajoch môžeme mierne namočiť vodou aby sa spojilo spodné a vrchné cesto.
  8. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút v závislosti od výkonu rúry.
  9. Po vychladnutí zdobíme pripravenými polevami.
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 180 g práškového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 140 g masla
  • 1 vajce
  • 150 g marcipánu
Bielková poleva
  • 2 bielky
  • 400 g práškového cukru
  • Citrónová šťava
  • Gélové farby – červená, modrá
  1. Nad parou rozpustíme maslo, cukor a med. Po rozpustení a dosiahnutí teploty 40 stupňov pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a škoricu.
  2. Do pripravenej zmesi zapracujeme múku a neskôr aj rozšľahané vajce. Cesto dáme odpočinúť do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme bielkovú perníkovú polevu. Pripravujeme základnú polevu a z nej neskôr aj tekutú polevu na vypĺňanie väčších plôch. Bielka ručne mierne zašľaháme a pridávame trikrát preosiaty práškový cukor. V závere pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Pri príprave polevy je potrebné pristupovať individuálne – veľkosť bielka môže byť rôzna, a preto je potrebné niekedy pridať cukor alebo citrónovú šťavu. Odporúčam vždy si polevu vyskúšať, či vytvorené kontúry budú držať tvar a nebudú sa rozlievať.
  4. Pripravenú základnú polevu si rozdelíme do viacerých misiek a farbíme farbivom. Do polevy, ktorou budeme vypĺňať väčšie plochy je potrebné pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
  5. Budeme pokračovať prípravou perníka. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve časti a vaľkáme na hrúbku 4 mm. Podľa šablóny o veľkosti 30 x 27 centimetrov vyrežeme veľkosť štátneho znaku.
  6. Rovnako vyvaľkáme aj marcipán – ten je však menšej veľkosti, a to tak aby po okrajoch ostalo minimálne 1,5 centimetra. Marcipán umiestnime na spodné perníkové cesto.
  7. Vrchnú časť si rovnako vyvaľkáme do požadovanej hrúbky a orežeme podľa šablóny. V tomto kroku odporúčam cesto vložiť na pár minút do chladničky, aby sa cesto stalo pevnejšie a pri prenášaní nedošlo k jeho prasknutiu alebo trhaniu. Tuhé cesto z chladničky takéto vlastnosti už nemá a pevne drží tvar. Po okrajoch môžeme mierne namočiť vodou aby sa spojilo spodné a vrchné cesto.
  8. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút v závislosti od výkonu rúry.
  9. Po vychladnutí zdobíme pripravenými polevami.