Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ďoďova svieža torta

Ďoďova svieža torta

Popis

Ingrediencie

Cesto 3x
  • 100 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 2 vajcia
  • 135 g mrkvy
  • ½ jablka
  • 50 g vlašských orechov
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL perníkového korenia
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačky 33 %
  • 3 PL práškového cukru
  • 3 PL lemon curd
Lemon curd
  • 100 g citrónovej šťavy
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 3 vajcia
  • 50 g masla
Citrónový džem
  • 500 g citrónov
  • 15 g citrónovej kôry
  • 100 ml šťavy z pomaranča
  • 125 g kryštálového cukru
Swiss meringue
  • 4 bielka
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
Mini pusinky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 bielok
Na ozdobenie
  • Kandizovaný citrón
  • Zasnežený rozmarín
  • Kumkvat
  • Mini pusinky
Plnka
  • Kandizovaný citrón – 3 ks citrón, kryštálový cukor
  • Zasnežený rozmarín – 6 vetvičiek rozmarínu, kryštálový cukor
  • Rakytníkový džem
  • 10 ks kumkvatu
  • Mini pusinky

Postup

  1. Bielky šľaháme s cukrom na sneh a v osobitnej miske vymiešame žĺtka, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom potom pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení pridáme aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Prelejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-35 min. pri 175 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme dať piecť naraz 2 formy a neskôr ešte jednu.
  3. Zatiaľ si pripravíme lemon curd. Vo vodnom kúpeli miešame metličkou citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vajíčka. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridáme nakrájané maslo na kocky a miešame do rozpustenia. Takto pripravený krém vieme použiť aj dva týždne po jeho príprave.
  4. Citrónový džem pripravíme pomalým varením citrónov nakrájaných na malé kúsky s citrónovou kôrou, šťavou z pomaranča a cukru. Pozor na biele časti citróna medzi dužinou a kôrou (sú horké). Pomalé varenie po dobu 60-90 min. zabezpečí požadovanú hustotu. Skúška správnosti – ak lyžičkou nanesieme džem na tanierik, prejdeme prstom a drží tvar, je hotovo. Ak tvar nedrží ešte trošku povaríme.
  5. Mascarpone krém dosiahneme šľahaním smotany a mascarpone. Neskôr pridáme práškový cukor a lemon curd.
  6. Pripraviť si swiss meringue vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny, do ktorej pridávame zmäknuté maslo.
  7. Finalizácia torty - prvý plát natrieme citrónovým džemom a nanesieme vrstvu mascarpone krému. Prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme rakytnikovým džemom a mascarpone krémom. Posledný plát a tortu potrieme swiss meringue krémom. Vrch ozdobíme pripravenými jedlými dekoráciami.
  8. Efektný je kandizovaný citrón, ktorý pripravíme nasledovne - citróny nakrájame na centimetrové kúsky a obvárame ich v čistej vode. Obváranie môžeme urobiť 2x ale aj viac podľa toho, aký kyslý chcete mať citrón. Pri poslednom varení do 250 ml vody pridáme aj 150 g kryštálového cukru a necháme pomaly variť približne pol hodinu. Po tomto čase citróny vyberieme na papier na pečenie a necháme ich oschnúť.
Cesto 3x
  • 100 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 2 vajcia
  • 135 g mrkvy
  • ½ jablka
  • 50 g vlašských orechov
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL perníkového korenia
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačky 33 %
  • 3 PL práškového cukru
  • 3 PL lemon curd
Lemon curd
  • 100 g citrónovej šťavy
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 3 vajcia
  • 50 g masla
Citrónový džem
  • 500 g citrónov
  • 15 g citrónovej kôry
  • 100 ml šťavy z pomaranča
  • 125 g kryštálového cukru
Swiss meringue
  • 4 bielka
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
Mini pusinky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 bielok
Na ozdobenie
  • Kandizovaný citrón
  • Zasnežený rozmarín
  • Kumkvat
  • Mini pusinky
Plnka
  • Kandizovaný citrón – 3 ks citrón, kryštálový cukor
  • Zasnežený rozmarín – 6 vetvičiek rozmarínu, kryštálový cukor
  • Rakytníkový džem
  • 10 ks kumkvatu
  • Mini pusinky
  1. Bielky šľaháme s cukrom na sneh a v osobitnej miske vymiešame žĺtka, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom potom pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení pridáme aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Prelejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-35 min. pri 175 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme dať piecť naraz 2 formy a neskôr ešte jednu.
  3. Zatiaľ si pripravíme lemon curd. Vo vodnom kúpeli miešame metličkou citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vajíčka. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridáme nakrájané maslo na kocky a miešame do rozpustenia. Takto pripravený krém vieme použiť aj dva týždne po jeho príprave.
  4. Citrónový džem pripravíme pomalým varením citrónov nakrájaných na malé kúsky s citrónovou kôrou, šťavou z pomaranča a cukru. Pozor na biele časti citróna medzi dužinou a kôrou (sú horké). Pomalé varenie po dobu 60-90 min. zabezpečí požadovanú hustotu. Skúška správnosti – ak lyžičkou nanesieme džem na tanierik, prejdeme prstom a drží tvar, je hotovo. Ak tvar nedrží ešte trošku povaríme.
  5. Mascarpone krém dosiahneme šľahaním smotany a mascarpone. Neskôr pridáme práškový cukor a lemon curd.
  6. Pripraviť si swiss meringue vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny, do ktorej pridávame zmäknuté maslo.
  7. Finalizácia torty - prvý plát natrieme citrónovým džemom a nanesieme vrstvu mascarpone krému. Prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme rakytnikovým džemom a mascarpone krémom. Posledný plát a tortu potrieme swiss meringue krémom. Vrch ozdobíme pripravenými jedlými dekoráciami.
  8. Efektný je kandizovaný citrón, ktorý pripravíme nasledovne - citróny nakrájame na centimetrové kúsky a obvárame ich v čistej vode. Obváranie môžeme urobiť 2x ale aj viac podľa toho, aký kyslý chcete mať citrón. Pri poslednom varení do 250 ml vody pridáme aj 150 g kryštálového cukru a necháme pomaly variť približne pol hodinu. Po tomto čase citróny vyberieme na papier na pečenie a necháme ich oschnúť.