Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dominikin Pán Elegán

Dominikin Pán Elegán

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 500 g hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 20 g cukru
  • štipka soli
  • 3 PL oleja
  • 250 ml mlieka
Vajíčkový šalát
  • 4 uvarené vajcia
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 200 g masla
  • 2 PL domácej majonézy
  • Soľ
  • Čierne korenie
Domáca majonéza
  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja
Ostatné suroviny
  • Saláma (veľké kolieska)
  • Prosciutto crudo
  • Olivy (zelené)
  • Paradajky
  • Mikro bylinky (polníček a iné)
  • Plátkový syr eidam

Postup

  1. Kvások z 250 ml mlieka odoberieme 100 ml, pridáme pomrvené droždie, posypeme cukrom a hladkou múkou. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
  2. Zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame. Keď mi kvások nakysne, pridáme ho k múke, premiešame, pridáme zvyšok mlieka a olej a zmiešame.
  3. Cesto vložíme do robota a necháme miesiť 6 minút. Potom cesto preložíme do misy, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Z cesta urobíme dlhý šúľok a tento zrolujeme do tvaru veky, ešte pošúľame, aby veka bola pekná rovná a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme zakrytý podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysne, potrieme olejom a dáme do trúby na 190 stupňov cca 20-25 minút.
  5. Majonézavšetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Preto si vajíčka a pripadne aj horčicu vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny vopred.
  6. Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Olej si odmeriame v odmerke so zúženou výlevkou. Tá je dôležitá pre pomalé prilievanie. Ak takú nemáme, môžeme nalievať priamo z fľaše a prúd môžeme kontrolovať priloženým palcom.
  7. Metličkou šľaháme žĺtkovú zmes a pomaly (po kvapkách) prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Potom už môžeme pridávať olej vo väčších dávkach. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
  8. Vajíčkový šalát uvaríme si vajcia natvrdo. Maslo, 2 PL domácej majonézy, horčicu soľ a korenie pomixujeme v mixéri. Nastrúhame si uvarené vajíčka a zmiešame s vymixovanou zmesou.
  9. Dozdobíme salámou, prosciuttom, olivami, paradajkami, mikro bylinkami a plátkovým syrom.
Chlieb
  • 500 g hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 20 g cukru
  • štipka soli
  • 3 PL oleja
  • 250 ml mlieka
Vajíčkový šalát
  • 4 uvarené vajcia
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 200 g masla
  • 2 PL domácej majonézy
  • Soľ
  • Čierne korenie
Domáca majonéza
  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja
Ostatné suroviny
  • Saláma (veľké kolieska)
  • Prosciutto crudo
  • Olivy (zelené)
  • Paradajky
  • Mikro bylinky (polníček a iné)
  • Plátkový syr eidam
  1. Kvások z 250 ml mlieka odoberieme 100 ml, pridáme pomrvené droždie, posypeme cukrom a hladkou múkou. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
  2. Zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame. Keď mi kvások nakysne, pridáme ho k múke, premiešame, pridáme zvyšok mlieka a olej a zmiešame.
  3. Cesto vložíme do robota a necháme miesiť 6 minút. Potom cesto preložíme do misy, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Z cesta urobíme dlhý šúľok a tento zrolujeme do tvaru veky, ešte pošúľame, aby veka bola pekná rovná a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme zakrytý podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysne, potrieme olejom a dáme do trúby na 190 stupňov cca 20-25 minút.
  5. Majonézavšetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Preto si vajíčka a pripadne aj horčicu vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny vopred.
  6. Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Olej si odmeriame v odmerke so zúženou výlevkou. Tá je dôležitá pre pomalé prilievanie. Ak takú nemáme, môžeme nalievať priamo z fľaše a prúd môžeme kontrolovať priloženým palcom.
  7. Metličkou šľaháme žĺtkovú zmes a pomaly (po kvapkách) prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Potom už môžeme pridávať olej vo väčších dávkach. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
  8. Vajíčkový šalát uvaríme si vajcia natvrdo. Maslo, 2 PL domácej majonézy, horčicu soľ a korenie pomixujeme v mixéri. Nastrúhame si uvarené vajíčka a zmiešame s vymixovanou zmesou.
  9. Dozdobíme salámou, prosciuttom, olivami, paradajkami, mikro bylinkami a plátkovým syrom.