Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dominikina lapačinka

Dominikina lapačinka

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 8 banánov
  • 4 vajcia
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL medu
  • Štipka soli
  • 640 g hladkej múky
  • 4 ČL sódy bikarbóny
  • 1 l kokosového mlieka
Plnka
  • Slaný karamel
  • 750 g mascarpone
  • 500 ml smotanovej šľahačky 33%
  • 3 banány
  • 2 PL práškový cukor
Slaný karamel
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml smotanovej šľahačka 33%
  • 400 g bielej čokolády
  • KL soli

Postup

  1. Banány dáme do mixéra spolu so 4 vajcami, olivovým olejom a medom. Rozmixujeme, kým nám nevznikne tekutá hmota. Preosejeme múku a k nej pridáme štipku soli a sódu bikarbónu. K sypkej zmesi prilejeme tekutú banánovú hmotu a metličkou miešame. Keď nám vznikne tuhé cesto pomaly primiešavame kokosové mlieko. Miešame ručne metličkou, kým nám nevznikne tečúce cesto a všetky suroviny sa nespoja. Necháme odležať v chladničke cca 10-15 minút.
  2. Do hrnca vysypeme 100 g kryštálového cukru a varíme, kým sa cukor neroztopí. V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme smotanu, kým nám nezačne vrieť. Keď sa cukor roztopí a má hnedú farbu, pomaly prilievame zohriatu smotanu. Musíme stále miešať, inak sa nám karamel zrazí. Na záver pridáme nalámanú bielu čokoládu a soľ. Dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Palacinkové cesto vytiahneme z chladničky a začneme s prípravou palaciniek. Na panvicu si dáme olej. Keď bude dobre rozohriaty, cesto naberieme na malú naberačku a vylejeme na panvicu. Najprv opečieme z jednej strany (cca 40 sekúnd), potom palacinku otočíme. Pred tým, než budeme palacinky plniť je dobré ich nechať dobre vychladnúť, aby sa nám na nich krém netopil.
  4. Krém si pripravíme nasledovne. Mascarpone, smotanu a polovicu z urobeného vychladnutého karamelu dáme do kuchynského robota. Vyšľaháme tuhý krém.
  5. Začneme vrstviť. Položíme palacinku na podložku, na ňu nanesieme 1 lyžicu krému, rozotrieme a jemne polejeme slaným karamelom, ktorý nám ostal. Priložíme ďalšiu palacinku a pokračujeme vo vrstvení. Na vrchnú palacinku nanesieme zostatok krému a môžeme poliať zvyšným karamelom.
  6. TIP - po každej piatej vrstve môžeme naukladať čerstvé banány.
Cesto
  • 8 banánov
  • 4 vajcia
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL medu
  • Štipka soli
  • 640 g hladkej múky
  • 4 ČL sódy bikarbóny
  • 1 l kokosového mlieka
Plnka
  • Slaný karamel
  • 750 g mascarpone
  • 500 ml smotanovej šľahačky 33%
  • 3 banány
  • 2 PL práškový cukor
Slaný karamel
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml smotanovej šľahačka 33%
  • 400 g bielej čokolády
  • KL soli
  1. Banány dáme do mixéra spolu so 4 vajcami, olivovým olejom a medom. Rozmixujeme, kým nám nevznikne tekutá hmota. Preosejeme múku a k nej pridáme štipku soli a sódu bikarbónu. K sypkej zmesi prilejeme tekutú banánovú hmotu a metličkou miešame. Keď nám vznikne tuhé cesto pomaly primiešavame kokosové mlieko. Miešame ručne metličkou, kým nám nevznikne tečúce cesto a všetky suroviny sa nespoja. Necháme odležať v chladničke cca 10-15 minút.
  2. Do hrnca vysypeme 100 g kryštálového cukru a varíme, kým sa cukor neroztopí. V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme smotanu, kým nám nezačne vrieť. Keď sa cukor roztopí a má hnedú farbu, pomaly prilievame zohriatu smotanu. Musíme stále miešať, inak sa nám karamel zrazí. Na záver pridáme nalámanú bielu čokoládu a soľ. Dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Palacinkové cesto vytiahneme z chladničky a začneme s prípravou palaciniek. Na panvicu si dáme olej. Keď bude dobre rozohriaty, cesto naberieme na malú naberačku a vylejeme na panvicu. Najprv opečieme z jednej strany (cca 40 sekúnd), potom palacinku otočíme. Pred tým, než budeme palacinky plniť je dobré ich nechať dobre vychladnúť, aby sa nám na nich krém netopil.
  4. Krém si pripravíme nasledovne. Mascarpone, smotanu a polovicu z urobeného vychladnutého karamelu dáme do kuchynského robota. Vyšľaháme tuhý krém.
  5. Začneme vrstviť. Položíme palacinku na podložku, na ňu nanesieme 1 lyžicu krému, rozotrieme a jemne polejeme slaným karamelom, ktorý nám ostal. Priložíme ďalšiu palacinku a pokračujeme vo vrstvení. Na vrchnú palacinku nanesieme zostatok krému a môžeme poliať zvyšným karamelom.
  6. TIP - po každej piatej vrstve môžeme naukladať čerstvé banány.