Donut
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 200 g vlažného plnotučného mlieka
- 1 ČL krupicového cukru
- 7 g suchého droždia
- 50 g vajec
- 320 g polohrubej múky
- 50 g cukru krupica
- ½ ČL jemnej soli
- 42 g masla izbovej teploty
- 1,5 l olej na vyprážanie
Poleva
- 450 g preosiateho práškového cukru
- 80 - 120 ml plnotučného mlieka
- 1/8 ČL soli
- farbivo biele
- farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená
Postup
Cesto
Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie. Nechajte 5 min odstáť.
- Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
- Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
- Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti 4-6 min.
- Nechajte vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (cca 45 min.).
- Rozdeľte cesto na 10 kusov a vytvarujte guličky, položte na papier na pečenie. Guličky jemne stlačte. Vyrežte v strede dierku o priemere 2 cm.
- Nechajte vykysnúť na 15 min.
- Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 stupňov.
Poleva
Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie.
- Celú hmotu nafarbite na bielo.
- Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite podľa priloženej fotografie.
Cesto
- 200 g vlažného plnotučného mlieka
- 1 ČL krupicového cukru
- 7 g suchého droždia
- 50 g vajec
- 320 g polohrubej múky
- 50 g cukru krupica
- ½ ČL jemnej soli
- 42 g masla izbovej teploty
- 1,5 l olej na vyprážanie
Poleva
- 450 g preosiateho práškového cukru
- 80 - 120 ml plnotučného mlieka
- 1/8 ČL soli
- farbivo biele
- farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená
Cesto
Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie. Nechajte 5 min odstáť.
- Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
- Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
- Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti 4-6 min.
- Nechajte vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (cca 45 min.).
- Rozdeľte cesto na 10 kusov a vytvarujte guličky, položte na papier na pečenie. Guličky jemne stlačte. Vyrežte v strede dierku o priemere 2 cm.
- Nechajte vykysnúť na 15 min.
- Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 stupňov.
Poleva
Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie.
- Celú hmotu nafarbite na bielo.
- Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite podľa priloženej fotografie.