Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 583 g hladkej múky
  • 420 ml rastlinného oleja (repkového)
  • 420 g arašidového masla (hladkého)
  • 700 g kryštálového cukru
  • 187 ml kyslej smotany
  • 420 ml vlažného mlieka
  • 7 vajec
  • 3,5 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL soli
  • Tuk na vymastenie foriem
  • 2 PL múky na vysypanie foriem
Černicový krém
  • 875 g masla izbovej teploty
  • 7 bielkov
  • 1 ČL octu
  • 490 g cukru
  • 88 g vody
  • 175 g černicové pyré
  • 3 g soli
Černicový džem
  • 200 g černicové pyré
  • 5 g Gelfix super na džemy
  • 80 g kryštálového cukru
Arašídový krém
  • 6 bielkov
  • 100 g arašidového masla
  • 428 g masla izbovej teploty
  • 360 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
Zlaté arašidy
  • 150 g pražených arašidov
  • 90 g cukru
  • 2 g soli
  • Zlatý jedlý prach
Na ozdobenie
  • Modelovacej cukrovej hmoty
  • Zlatý potravinársky prach
  • Zelená potravinárska prachová farba
  • Biela potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska fixka
  • Červená gélová farba
  • Žltá gélová farba
  • Ryžový papier

Postup

  1. Rúru zapneme na teplovzdušný program a rozohrejeme na 160-170 stupňov. Formy vymažeme rastlinnou tukovou nátierkou na pečenie a vysypeme múkou.
  2. Arašidové maslo vyšľaháme spolu s cukrom a olejom, postupne prišľaháme vajcia.
  3. V ďalšej miske zmiešame zvyšok sypkých surovín a mlieko zmiešame so smotanou.
  4. Na striedačku opatrne primiešavame mlieko so smotanou a múku, kým nevznikne homogénne cesto.
  5. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme piecť na cca 1 hodinu. Po polhodine skontrolujeme. Najmenšiu formu, ak sa upiekla, vyberieme a dáme vychladnúť. Takto postupujeme aj pri ostatných vrstvách torty.
  6. Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme pozdĺžne
  7. Na černicový krém si vyšľaháme bielka spolu s octom do pevného snehu.
  8. Cukor spolu s vodou, soľou a černicovým pyré privedieme k varu a varíme kým nedosiahne teplotu 120 stupňov. Černicový sirup pomaličky primiešame k snehu, šľaháme kým nie je úplne chladný. Na nízkych obrátkach postupne zašľaháme maslo.
  9. Z 200 g černicového pyré, gelfixu a cukru si uvaríme džem a necháme vychladnúť
  10. Na zlatý poklad zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme oriešky a miešame, kým cukor na orieškoch neskryštalizuje. Dozdobíme zlatým prachom.
  11. Do dvoch vrstiev korpusu vyrežeme dieru, do ktorej neskôr nasypeme oriešky.
  12. Džem nanesieme na pripravený korpus a potom čučoriedkový krém. Vyskladáme tortu, orežeme kraje a vytvarujeme skalu.
  13. Na arašidový krém, zmiešame bielka s cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme nad parou na 60 stupňov, kým sa cukor nerozpustí.
  14. Bielka s cukrom vyšľaháme v šľahači do pevného lesklého snehu, kým nevychladne na cca 20-25 stupňov. Postupne vmiešame maslo, keď bude dobre vmiešané, primiešame arašidové maslo.
  15. Krémom obalíme tortu a dofarbíme potravinárskymi farbami, aby vznikol dojem skaly.
  16. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 60 stupňov. Ryžový papier si namočíme a pokrčený uložíme na papier na pečenie. Zamotáme doňho špáradlo. Dofarbíme a dáme sušiť, kým nie je úplne vyschnutý a pevný.
  17. Z cukrovej hmoty vymodelujeme draka, dofarbíme potravinárskou farbou a naaranžujeme plameň z ryžového papiera.
Cesto
  • 583 g hladkej múky
  • 420 ml rastlinného oleja (repkového)
  • 420 g arašidového masla (hladkého)
  • 700 g kryštálového cukru
  • 187 ml kyslej smotany
  • 420 ml vlažného mlieka
  • 7 vajec
  • 3,5 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL soli
  • Tuk na vymastenie foriem
  • 2 PL múky na vysypanie foriem
Černicový krém
  • 875 g masla izbovej teploty
  • 7 bielkov
  • 1 ČL octu
  • 490 g cukru
  • 88 g vody
  • 175 g černicové pyré
  • 3 g soli
Černicový džem
  • 200 g černicové pyré
  • 5 g Gelfix super na džemy
  • 80 g kryštálového cukru
Arašídový krém
  • 6 bielkov
  • 100 g arašidového masla
  • 428 g masla izbovej teploty
  • 360 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
Zlaté arašidy
  • 150 g pražených arašidov
  • 90 g cukru
  • 2 g soli
  • Zlatý jedlý prach
Na ozdobenie
  • Modelovacej cukrovej hmoty
  • Zlatý potravinársky prach
  • Zelená potravinárska prachová farba
  • Biela potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska fixka
  • Červená gélová farba
  • Žltá gélová farba
  • Ryžový papier
  1. Rúru zapneme na teplovzdušný program a rozohrejeme na 160-170 stupňov. Formy vymažeme rastlinnou tukovou nátierkou na pečenie a vysypeme múkou.
  2. Arašidové maslo vyšľaháme spolu s cukrom a olejom, postupne prišľaháme vajcia.
  3. V ďalšej miske zmiešame zvyšok sypkých surovín a mlieko zmiešame so smotanou.
  4. Na striedačku opatrne primiešavame mlieko so smotanou a múku, kým nevznikne homogénne cesto.
  5. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme piecť na cca 1 hodinu. Po polhodine skontrolujeme. Najmenšiu formu, ak sa upiekla, vyberieme a dáme vychladnúť. Takto postupujeme aj pri ostatných vrstvách torty.
  6. Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme pozdĺžne
  7. Na černicový krém si vyšľaháme bielka spolu s octom do pevného snehu.
  8. Cukor spolu s vodou, soľou a černicovým pyré privedieme k varu a varíme kým nedosiahne teplotu 120 stupňov. Černicový sirup pomaličky primiešame k snehu, šľaháme kým nie je úplne chladný. Na nízkych obrátkach postupne zašľaháme maslo.
  9. Z 200 g černicového pyré, gelfixu a cukru si uvaríme džem a necháme vychladnúť
  10. Na zlatý poklad zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme oriešky a miešame, kým cukor na orieškoch neskryštalizuje. Dozdobíme zlatým prachom.
  11. Do dvoch vrstiev korpusu vyrežeme dieru, do ktorej neskôr nasypeme oriešky.
  12. Džem nanesieme na pripravený korpus a potom čučoriedkový krém. Vyskladáme tortu, orežeme kraje a vytvarujeme skalu.
  13. Na arašidový krém, zmiešame bielka s cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme nad parou na 60 stupňov, kým sa cukor nerozpustí.
  14. Bielka s cukrom vyšľaháme v šľahači do pevného lesklého snehu, kým nevychladne na cca 20-25 stupňov. Postupne vmiešame maslo, keď bude dobre vmiešané, primiešame arašidové maslo.
  15. Krémom obalíme tortu a dofarbíme potravinárskymi farbami, aby vznikol dojem skaly.
  16. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 60 stupňov. Ryžový papier si namočíme a pokrčený uložíme na papier na pečenie. Zamotáme doňho špáradlo. Dofarbíme a dáme sušiť, kým nie je úplne vyschnutý a pevný.
  17. Z cukrovej hmoty vymodelujeme draka, dofarbíme potravinárskou farbou a naaranžujeme plameň z ryžového papiera.