Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Elegantná torta podľa Anči

Elegantná torta podľa Anči

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 8 PL oleja
  • Štipka soli
  • 170 g práškového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
Plnka
  • 1 kg mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL pistáciovej pasty
  • 3 PL nasekaných pistácií
Ovocie
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 g čerstvých malín
  • 200 g mrazených malín
  • 300 ml jahodového pyré
Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream)
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 450 g zmäknutého masla
Zdobenie
  • 4 ks ryžového papiera
  • 3 ks čerstvých jahôd
  • 100 g čerstvých malín
  • 10 g lyofilizovaných malín
  • 1 PL nasekaných pistácií

Postup

  1. Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
  2. Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
  3. Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
  4. Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
  5. Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
  6. Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
  7. Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
  8. Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
  9. Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
  10. Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.
Cesto
  • 6 vajec
  • 8 PL oleja
  • Štipka soli
  • 170 g práškového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
Plnka
  • 1 kg mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL pistáciovej pasty
  • 3 PL nasekaných pistácií
Ovocie
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 g čerstvých malín
  • 200 g mrazených malín
  • 300 ml jahodového pyré
Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream)
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 450 g zmäknutého masla
Zdobenie
  • 4 ks ryžového papiera
  • 3 ks čerstvých jahôd
  • 100 g čerstvých malín
  • 10 g lyofilizovaných malín
  • 1 PL nasekaných pistácií
  1. Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
  2. Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
  3. Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
  4. Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
  5. Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
  6. Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
  7. Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
  8. Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
  9. Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
  10. Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.