Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Halloweenska lebka od Zuzky

Halloweenska lebka od Zuzky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • 1 ČL octu
Základ na krémy
  • 10 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru
  • 2 ČL instantnej práškovej kávy
Čokoládový krém
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g horkej čokolády 70%
  • 15 g prírodného kakaa
  • 15 g čierneho kakaa
  • 3 PL šľahačkovej smotany
  • Gélové extra čierne farbivo
Slaný karamelový krém
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g masla
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • Štipka soli
Na ozdobenie
  • 400 g malín
  • 400 g čučoriedok

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 85 - 90 stupňov na teplovzdušnom programe. Prichystáme si tri plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie a načrtneme si tvar lebky.
  2. Bielky spolu s kryštálovým cukrom a lyžičkou octu za stáleho miešania zohrejeme nad parou na cca 60 stupňov.
  3. Bielky presunieme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, postupne pridávame práškový cukor. Šľaháme kým nie je snehová zmes lesklá a tvorí pevné špičky.
  4. Vyšľahaný sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na pripravené papiere na pečenie. Pečieme cca 1,5 – 2 hodiny.
  5. Žĺtky spolu s cukrom a instantnou kávou šľaháme nad parou, kým nevznikne svetlý hustý krém.
  6. Žĺtkovú zmes rozdelíme na dve časti.
  7. Do prvej ešte teplej žĺtkovej zmesi pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
  8. Za stáleho šľahania pridávame striedavo preosiate kakao a maslo. V prípade potreby rozriedime šľahačkovou smotanou a dofarbíme potravinárskym farbivom.
  9. Na karamel rozpustíme 100 g kryštálového cukru s trochou vody a necháme skaramelizovať.
  10. Stiahneme z plameňa a vmiešame 45 g masla, vrátime na plameň. Necháme trochu povariť a vmiešame šľahačkovú smotanu, chvíľku varíme za stáleho miešania a dosolíme.
  11. Necháme vychladnúť.
  12. Karamel zašľaháme do druhej žĺtkovej zmesi, potom prišľaháme 250 g masla.
  13. Karamelový krém nanesieme na bielkový plát, prikryjeme druhým plátom, na ktorý nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchným bielkovým plátom
  14. Dozdobíme ovocím a zbytkom krému.
Cesto
  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • 1 ČL octu
Základ na krémy
  • 10 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru
  • 2 ČL instantnej práškovej kávy
Čokoládový krém
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g horkej čokolády 70%
  • 15 g prírodného kakaa
  • 15 g čierneho kakaa
  • 3 PL šľahačkovej smotany
  • Gélové extra čierne farbivo
Slaný karamelový krém
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g masla
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • Štipka soli
Na ozdobenie
  • 400 g malín
  • 400 g čučoriedok
  1. Rúru predhrejeme na 85 - 90 stupňov na teplovzdušnom programe. Prichystáme si tri plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie a načrtneme si tvar lebky.
  2. Bielky spolu s kryštálovým cukrom a lyžičkou octu za stáleho miešania zohrejeme nad parou na cca 60 stupňov.
  3. Bielky presunieme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, postupne pridávame práškový cukor. Šľaháme kým nie je snehová zmes lesklá a tvorí pevné špičky.
  4. Vyšľahaný sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na pripravené papiere na pečenie. Pečieme cca 1,5 – 2 hodiny.
  5. Žĺtky spolu s cukrom a instantnou kávou šľaháme nad parou, kým nevznikne svetlý hustý krém.
  6. Žĺtkovú zmes rozdelíme na dve časti.
  7. Do prvej ešte teplej žĺtkovej zmesi pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
  8. Za stáleho šľahania pridávame striedavo preosiate kakao a maslo. V prípade potreby rozriedime šľahačkovou smotanou a dofarbíme potravinárskym farbivom.
  9. Na karamel rozpustíme 100 g kryštálového cukru s trochou vody a necháme skaramelizovať.
  10. Stiahneme z plameňa a vmiešame 45 g masla, vrátime na plameň. Necháme trochu povariť a vmiešame šľahačkovú smotanu, chvíľku varíme za stáleho miešania a dosolíme.
  11. Necháme vychladnúť.
  12. Karamel zašľaháme do druhej žĺtkovej zmesi, potom prišľaháme 250 g masla.
  13. Karamelový krém nanesieme na bielkový plát, prikryjeme druhým plátom, na ktorý nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchným bielkovým plátom
  14. Dozdobíme ovocím a zbytkom krému.