Halloweenska lebka od Zuzky
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 10 bielkov
- 500 g kryštálového cukru
- 300 g práškového cukru
- 1 ČL octu
Základ na krémy
- 10 žĺtkov
- 250 g práškového cukru
- 2 ČL instantnej práškovej kávy
Čokoládový krém
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g horkej čokolády 70%
- 15 g prírodného kakaa
- 15 g čierneho kakaa
- 3 PL šľahačkovej smotany
- Gélové extra čierne farbivo
Slaný karamelový krém
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 60 ml smotany na šľahanie
- Štipka soli
Na ozdobenie
- 400 g malín
- 400 g čučoriedok
Postup
- Rúru predhrejeme na 85 - 90 stupňov na teplovzdušnom programe. Prichystáme si tri plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie a načrtneme si tvar lebky.
- Bielky spolu s kryštálovým cukrom a lyžičkou octu za stáleho miešania zohrejeme nad parou na cca 60 stupňov.
- Bielky presunieme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, postupne pridávame práškový cukor. Šľaháme kým nie je snehová zmes lesklá a tvorí pevné špičky.
- Vyšľahaný sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na pripravené papiere na pečenie. Pečieme cca 1,5 – 2 hodiny.
- Žĺtky spolu s cukrom a instantnou kávou šľaháme nad parou, kým nevznikne svetlý hustý krém.
- Žĺtkovú zmes rozdelíme na dve časti.
- Do prvej ešte teplej žĺtkovej zmesi pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
- Za stáleho šľahania pridávame striedavo preosiate kakao a maslo. V prípade potreby rozriedime šľahačkovou smotanou a dofarbíme potravinárskym farbivom.
- Na karamel rozpustíme 100 g kryštálového cukru s trochou vody a necháme skaramelizovať.
- Stiahneme z plameňa a vmiešame 45 g masla, vrátime na plameň. Necháme trochu povariť a vmiešame šľahačkovú smotanu, chvíľku varíme za stáleho miešania a dosolíme.
- Necháme vychladnúť.
- Karamel zašľaháme do druhej žĺtkovej zmesi, potom prišľaháme 250 g masla.
- Karamelový krém nanesieme na bielkový plát, prikryjeme druhým plátom, na ktorý nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchným bielkovým plátom
- Dozdobíme ovocím a zbytkom krému.
Cesto
- 10 bielkov
- 500 g kryštálového cukru
- 300 g práškového cukru
- 1 ČL octu
Základ na krémy
- 10 žĺtkov
- 250 g práškového cukru
- 2 ČL instantnej práškovej kávy
Čokoládový krém
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g horkej čokolády 70%
- 15 g prírodného kakaa
- 15 g čierneho kakaa
- 3 PL šľahačkovej smotany
- Gélové extra čierne farbivo
Slaný karamelový krém
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 60 ml smotany na šľahanie
- Štipka soli
Na ozdobenie
- 400 g malín
- 400 g čučoriedok
- Rúru predhrejeme na 85 - 90 stupňov na teplovzdušnom programe. Prichystáme si tri plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie a načrtneme si tvar lebky.
- Bielky spolu s kryštálovým cukrom a lyžičkou octu za stáleho miešania zohrejeme nad parou na cca 60 stupňov.
- Bielky presunieme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, postupne pridávame práškový cukor. Šľaháme kým nie je snehová zmes lesklá a tvorí pevné špičky.
- Vyšľahaný sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na pripravené papiere na pečenie. Pečieme cca 1,5 – 2 hodiny.
- Žĺtky spolu s cukrom a instantnou kávou šľaháme nad parou, kým nevznikne svetlý hustý krém.
- Žĺtkovú zmes rozdelíme na dve časti.
- Do prvej ešte teplej žĺtkovej zmesi pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
- Za stáleho šľahania pridávame striedavo preosiate kakao a maslo. V prípade potreby rozriedime šľahačkovou smotanou a dofarbíme potravinárskym farbivom.
- Na karamel rozpustíme 100 g kryštálového cukru s trochou vody a necháme skaramelizovať.
- Stiahneme z plameňa a vmiešame 45 g masla, vrátime na plameň. Necháme trochu povariť a vmiešame šľahačkovú smotanu, chvíľku varíme za stáleho miešania a dosolíme.
- Necháme vychladnúť.
- Karamel zašľaháme do druhej žĺtkovej zmesi, potom prišľaháme 250 g masla.
- Karamelový krém nanesieme na bielkový plát, prikryjeme druhým plátom, na ktorý nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchným bielkovým plátom
- Dozdobíme ovocím a zbytkom krému.