Hubačka s babkou
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Košík a huby (brioškové cesto)
- 40 g droždia
- 500 ml mlieka
- 180 g kryštálového cukru
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 1260 g polohrubej múky
- Vajce na potretie
Orechová plnka (stopky húb)
- 200 g mletých orechov
- 200 g kryštálového cukru
- Citrónovú kôru
- Škoricu
- 50 ml vody
- 1 PL rumu
Maková plnka (klobúčiky húb)
- 300 ml mlieka
- 150 g mletého maku
- 80 g kryštálového cukru
- 30 g masla
- Kôru z citróna
- Citrónový cukor
- Vanilkový cukor
Foccacia
- 500 g hladkej múky
- 400 ml vody
- 20 g droždia
- 3 PL olivový olej
- Olivový olej na cesto
- Morskú soľ
- 4 ks šalotky
- 4 ks červenej cibule
- 12 ks cherry paradajok
- 8 ks šampiňónov
- 20 g lúpanej slnečnice
- 10 g celého maku
- 2 červené papriky
- 4 figy
- Rozmarín
- Tymian
- 2 ks zelenej časti póru
Bielková poleva
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
Zemiakové lokše
- 400 g varených zemiakov
- 120 g polohrubej múky
- Soľ
- Maslo na potretie
Postup
- Brioškové cesto - teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
- Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
- Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
- Pečieme pri 180 stupňoch 30 - 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
- Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
- Foccacia - vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.
Košík a huby (brioškové cesto)
- 40 g droždia
- 500 ml mlieka
- 180 g kryštálového cukru
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 1260 g polohrubej múky
- Vajce na potretie
Orechová plnka (stopky húb)
- 200 g mletých orechov
- 200 g kryštálového cukru
- Citrónovú kôru
- Škoricu
- 50 ml vody
- 1 PL rumu
Maková plnka (klobúčiky húb)
- 300 ml mlieka
- 150 g mletého maku
- 80 g kryštálového cukru
- 30 g masla
- Kôru z citróna
- Citrónový cukor
- Vanilkový cukor
Foccacia
- 500 g hladkej múky
- 400 ml vody
- 20 g droždia
- 3 PL olivový olej
- Olivový olej na cesto
- Morskú soľ
- 4 ks šalotky
- 4 ks červenej cibule
- 12 ks cherry paradajok
- 8 ks šampiňónov
- 20 g lúpanej slnečnice
- 10 g celého maku
- 2 červené papriky
- 4 figy
- Rozmarín
- Tymian
- 2 ks zelenej časti póru
Bielková poleva
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
Zemiakové lokše
- 400 g varených zemiakov
- 120 g polohrubej múky
- Soľ
- Maslo na potretie
- Brioškové cesto - teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
- Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
- Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
- Pečieme pri 180 stupňoch 30 - 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
- Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
- Foccacia - vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.