Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Košík a huby (brioškové cesto)
  • 40 g droždia
  • 500 ml mlieka
  • 180 g kryštálového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 1260 g polohrubej múky
  • Vajce na potretie
Orechová plnka (stopky húb)
  • 200 g mletých orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • Citrónovú kôru
  • Škoricu
  • 50 ml vody
  • 1 PL rumu
Maková plnka (klobúčiky húb)
  • 300 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • Kôru z citróna
  • Citrónový cukor
  • Vanilkový cukor
Foccacia
  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml vody
  • 20 g droždia
  • 3 PL olivový olej
  • Olivový olej na cesto
  • Morskú soľ
  • 4 ks šalotky
  • 4 ks červenej cibule
  • 12 ks cherry paradajok
  • 8 ks šampiňónov
  • 20 g lúpanej slnečnice
  • 10 g celého maku
  • 2 červené papriky
  • 4 figy
  • Rozmarín
  • Tymian
  • 2 ks zelenej časti póru
Bielková poleva
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce
Zemiakové lokše
  • 400 g varených zemiakov
  • 120 g polohrubej múky
  • Soľ
  • Maslo na potretie

Postup

  1. Brioškové cesto - teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
  2. Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
  3. Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch 30 - 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
  5. Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
  6. Foccacia - vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.
Košík a huby (brioškové cesto)
  • 40 g droždia
  • 500 ml mlieka
  • 180 g kryštálového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 1260 g polohrubej múky
  • Vajce na potretie
Orechová plnka (stopky húb)
  • 200 g mletých orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • Citrónovú kôru
  • Škoricu
  • 50 ml vody
  • 1 PL rumu
Maková plnka (klobúčiky húb)
  • 300 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • Kôru z citróna
  • Citrónový cukor
  • Vanilkový cukor
Foccacia
  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml vody
  • 20 g droždia
  • 3 PL olivový olej
  • Olivový olej na cesto
  • Morskú soľ
  • 4 ks šalotky
  • 4 ks červenej cibule
  • 12 ks cherry paradajok
  • 8 ks šampiňónov
  • 20 g lúpanej slnečnice
  • 10 g celého maku
  • 2 červené papriky
  • 4 figy
  • Rozmarín
  • Tymian
  • 2 ks zelenej časti póru
Bielková poleva
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce
Zemiakové lokše
  • 400 g varených zemiakov
  • 120 g polohrubej múky
  • Soľ
  • Maslo na potretie
  1. Brioškové cesto - teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
  2. Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
  3. Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch 30 - 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
  5. Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
  6. Foccacia - vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.