Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Hviezdny koník podľa Zuzky

Hviezdny koník podľa Zuzky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 290 g zmäknutého masla
  • 300 g kryštálového trstinového cukru
  • 320 ml medu
  • 2 vajcia
  • 880 g hladkej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 6 g soli
  • 2 PL zázvoru
  • 2 PL škorice
  • 2 ČL drveného nového korenia
  • 2 ČL drvených klinčekov
Poleva
  • 3 bielky
  • 450 g práškového cukru
  • Citrónová šťava podľa potreby
  • Čierne kakao
  • Ružová gélová farba
  • Fialová gélová farba
  • Tmavomodrá gélová farba
  • Čierna prášková farba
  • Zlatá prášková farba
Marhuľový džem
  • 250 g marhuľového pyré
  • 1 vanilkový lusk
  • Želírovací prípravok na džemy
  • 100 g kryštálového cukru

Postup

  1. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému, prišľaháme vajce.
  2. Múku zmiešame s koreninami, soľou a sódou bikarbóny. Do maslovej zmesi vmiešame med. Po lyžičkách primiešavame sypkú zmes a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto treba zabaliť do potravinárskej fólie, vytvarovať placku a nechať cca 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
  4. Cesto pomúčime a vyvaľkáme na cca 0,5cm a vykrojíme/vyrežeme medovník. Odrezky ale necháme pri obryse medovníka, aby sa neroztiekol.
  5. Dáme piecť na cca 20-25 minút podľa veľkosti medovníka. Po 10 minútach pečenia znova prerežeme obrys medovníka. Po upečení odstránime odrezky medovníka a necháme vychladnúť.
  6. Kým medovník chladne, vyšľaháme si bielky s preosiatym cukrom a dvoma čajovými lyžičkami.
  7. Polevu rozdelíme na 5 častí. Prvú ponecháme bielu, ostatné zafarbíme na modrú, ružovú, fialovú. Na čiernu preosejeme k poleve aj čierne kakao.
  8. Na potravinársku fóliu navrstvíme polevy rôznych farieb a vidličkou alebo špajdľou vytvoríme mramorovanie.
  9. Medovník otlačíme do polevy, necháme zaschnúť a bielou polevou dokončíme detaily. Dozdobíme zlatou farbou.
  10. Z marhuľového pyré, želírovacieho prípravku a cukru uvaríme džem, necháme vychladnúť a nanesieme na polovicu medovníka, prikryjeme druhou časťou medovníka.
Cesto
  • 290 g zmäknutého masla
  • 300 g kryštálového trstinového cukru
  • 320 ml medu
  • 2 vajcia
  • 880 g hladkej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 6 g soli
  • 2 PL zázvoru
  • 2 PL škorice
  • 2 ČL drveného nového korenia
  • 2 ČL drvených klinčekov
Poleva
  • 3 bielky
  • 450 g práškového cukru
  • Citrónová šťava podľa potreby
  • Čierne kakao
  • Ružová gélová farba
  • Fialová gélová farba
  • Tmavomodrá gélová farba
  • Čierna prášková farba
  • Zlatá prášková farba
Marhuľový džem
  • 250 g marhuľového pyré
  • 1 vanilkový lusk
  • Želírovací prípravok na džemy
  • 100 g kryštálového cukru
  1. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému, prišľaháme vajce.
  2. Múku zmiešame s koreninami, soľou a sódou bikarbóny. Do maslovej zmesi vmiešame med. Po lyžičkách primiešavame sypkú zmes a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto treba zabaliť do potravinárskej fólie, vytvarovať placku a nechať cca 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
  4. Cesto pomúčime a vyvaľkáme na cca 0,5cm a vykrojíme/vyrežeme medovník. Odrezky ale necháme pri obryse medovníka, aby sa neroztiekol.
  5. Dáme piecť na cca 20-25 minút podľa veľkosti medovníka. Po 10 minútach pečenia znova prerežeme obrys medovníka. Po upečení odstránime odrezky medovníka a necháme vychladnúť.
  6. Kým medovník chladne, vyšľaháme si bielky s preosiatym cukrom a dvoma čajovými lyžičkami.
  7. Polevu rozdelíme na 5 častí. Prvú ponecháme bielu, ostatné zafarbíme na modrú, ružovú, fialovú. Na čiernu preosejeme k poleve aj čierne kakao.
  8. Na potravinársku fóliu navrstvíme polevy rôznych farieb a vidličkou alebo špajdľou vytvoríme mramorovanie.
  9. Medovník otlačíme do polevy, necháme zaschnúť a bielou polevou dokončíme detaily. Dozdobíme zlatou farbou.
  10. Z marhuľového pyré, želírovacieho prípravku a cukru uvaríme džem, necháme vychladnúť a nanesieme na polovicu medovníka, prikryjeme druhou časťou medovníka.