Hviezdny koník podľa Zuzky
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 290 g zmäknutého masla
- 300 g kryštálového trstinového cukru
- 320 ml medu
- 2 vajcia
- 880 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 6 g soli
- 2 PL zázvoru
- 2 PL škorice
- 2 ČL drveného nového korenia
- 2 ČL drvených klinčekov
Poleva
- 3 bielky
- 450 g práškového cukru
- Citrónová šťava podľa potreby
- Čierne kakao
- Ružová gélová farba
- Fialová gélová farba
- Tmavomodrá gélová farba
- Čierna prášková farba
- Zlatá prášková farba
Marhuľový džem
- 250 g marhuľového pyré
- 1 vanilkový lusk
- Želírovací prípravok na džemy
- 100 g kryštálového cukru
Postup
- Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému, prišľaháme vajce.
- Múku zmiešame s koreninami, soľou a sódou bikarbóny. Do maslovej zmesi vmiešame med. Po lyžičkách primiešavame sypkú zmes a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto treba zabaliť do potravinárskej fólie, vytvarovať placku a nechať cca 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
- Cesto pomúčime a vyvaľkáme na cca 0,5cm a vykrojíme/vyrežeme medovník. Odrezky ale necháme pri obryse medovníka, aby sa neroztiekol.
- Dáme piecť na cca 20-25 minút podľa veľkosti medovníka. Po 10 minútach pečenia znova prerežeme obrys medovníka. Po upečení odstránime odrezky medovníka a necháme vychladnúť.
- Kým medovník chladne, vyšľaháme si bielky s preosiatym cukrom a dvoma čajovými lyžičkami.
- Polevu rozdelíme na 5 častí. Prvú ponecháme bielu, ostatné zafarbíme na modrú, ružovú, fialovú. Na čiernu preosejeme k poleve aj čierne kakao.
- Na potravinársku fóliu navrstvíme polevy rôznych farieb a vidličkou alebo špajdľou vytvoríme mramorovanie.
- Medovník otlačíme do polevy, necháme zaschnúť a bielou polevou dokončíme detaily. Dozdobíme zlatou farbou.
- Z marhuľového pyré, želírovacieho prípravku a cukru uvaríme džem, necháme vychladnúť a nanesieme na polovicu medovníka, prikryjeme druhou časťou medovníka.
Cesto
- 290 g zmäknutého masla
- 300 g kryštálového trstinového cukru
- 320 ml medu
- 2 vajcia
- 880 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 6 g soli
- 2 PL zázvoru
- 2 PL škorice
- 2 ČL drveného nového korenia
- 2 ČL drvených klinčekov
Poleva
- 3 bielky
- 450 g práškového cukru
- Citrónová šťava podľa potreby
- Čierne kakao
- Ružová gélová farba
- Fialová gélová farba
- Tmavomodrá gélová farba
- Čierna prášková farba
- Zlatá prášková farba
Marhuľový džem
- 250 g marhuľového pyré
- 1 vanilkový lusk
- Želírovací prípravok na džemy
- 100 g kryštálového cukru
- Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému, prišľaháme vajce.
- Múku zmiešame s koreninami, soľou a sódou bikarbóny. Do maslovej zmesi vmiešame med. Po lyžičkách primiešavame sypkú zmes a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto treba zabaliť do potravinárskej fólie, vytvarovať placku a nechať cca 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
- Cesto pomúčime a vyvaľkáme na cca 0,5cm a vykrojíme/vyrežeme medovník. Odrezky ale necháme pri obryse medovníka, aby sa neroztiekol.
- Dáme piecť na cca 20-25 minút podľa veľkosti medovníka. Po 10 minútach pečenia znova prerežeme obrys medovníka. Po upečení odstránime odrezky medovníka a necháme vychladnúť.
- Kým medovník chladne, vyšľaháme si bielky s preosiatym cukrom a dvoma čajovými lyžičkami.
- Polevu rozdelíme na 5 častí. Prvú ponecháme bielu, ostatné zafarbíme na modrú, ružovú, fialovú. Na čiernu preosejeme k poleve aj čierne kakao.
- Na potravinársku fóliu navrstvíme polevy rôznych farieb a vidličkou alebo špajdľou vytvoríme mramorovanie.
- Medovník otlačíme do polevy, necháme zaschnúť a bielou polevou dokončíme detaily. Dozdobíme zlatou farbou.
- Z marhuľového pyré, želírovacieho prípravku a cukru uvaríme džem, necháme vychladnúť a nanesieme na polovicu medovníka, prikryjeme druhou časťou medovníka.