Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jablkový strom podľa Tomáša

Jablkový strom podľa Tomáša

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 700 g hladkej múky
  • 350 g práškového cukru
  • 2 ks prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 400 g zmäknutého masla
  • 2 ks citrónu (kôra)
Plnka
  • 2 kg nastrúhaných jabĺk
  • 4 vanilínové cukry
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 vajce na potretie
Poleva
  • 0,2 dl jablkovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Citrónová šťava z ½ citróna

Postup

  1. Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a nastrúhanú kôru z citróna, zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na cca 15 minút vložíme do chladničky.
  2. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti formy.
  3. Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
  4. Plech si vymastíme maslom a vysypeme mukou. Na spodok formy prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
  5. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme rôzne ozdoby, ktoré ukladáme na koláč. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
  6. Jablkový koláč pečieme na 180 stupňoch približne 30 - 35 minút, kým nie je zlatohnedý.
  7. Poleva - jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu si dáme do hrnca a varíme cca 15min.
  8. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. A polievame jablkovou polevou.
Cesto
  • 700 g hladkej múky
  • 350 g práškového cukru
  • 2 ks prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 400 g zmäknutého masla
  • 2 ks citrónu (kôra)
Plnka
  • 2 kg nastrúhaných jabĺk
  • 4 vanilínové cukry
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 vajce na potretie
Poleva
  • 0,2 dl jablkovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Citrónová šťava z ½ citróna
  1. Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a nastrúhanú kôru z citróna, zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na cca 15 minút vložíme do chladničky.
  2. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti formy.
  3. Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
  4. Plech si vymastíme maslom a vysypeme mukou. Na spodok formy prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
  5. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme rôzne ozdoby, ktoré ukladáme na koláč. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
  6. Jablkový koláč pečieme na 180 stupňoch približne 30 - 35 minút, kým nie je zlatohnedý.
  7. Poleva - jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu si dáme do hrnca a varíme cca 15min.
  8. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. A polievame jablkovou polevou.