Japonská záhrada od Zuzky
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Krém
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 150 g trstinového cukru
- 6 žĺtkov
- 750 g mascarpone
- 3 čajové lyžičky matcha čaju (v prášku)
Mandľové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 240 g mandľovej múky
- 20 g mlieka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3 g soli
- 2 ČL kryštálového cukru na posypanie
- 1 ČL octu
Kamienky
- 100 g bielej čokolády
- 60 g masla
- 40 g vody
- Čierne gélové potravinárske farbivo
Na namáčanie piškót
- 100 ml kvalitného rumu
- 150 ml čučoriedkového pyré
- 50 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Dekorácia
- 100 g balenie matcha čaju
- 1 PL práškového cukru
- 50 g sušených kandizovaných čučoriedok
- Sušené jedlé farebné kvety
Postup
- Rúru rozohrejeme na 190 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Na piškóty oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov a octu vyšľaháme pevný sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, škrobom a soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, kým zmes nezosvetlí a pridáme mlieko. Suchú zmes vmiešame do žĺtkov a opatrne vmiešame sneh.
- Na papier na pečenie nanesieme piškóty a posypeme cukrom. Pečieme cca 10-12 minút, necháme vychladnúť.
- Na kamienky privedieme do varu maslo spolu s vodou a prelejeme cez nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Čokoládovú ganache zafarbíme čiernou gélovou farbou a dáme trochu zachladiť. Lyžičkou vytvoríme nahrubo kamienky, poukladáme na papier na pečenie a dáme vytuhnúť do chladničky. Stuhnuté kamienky vyhladíme horúcim nožíkom.
- Na krém vyšľaháme cukor so žĺtkami vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vyšľaháme šľahačku a vmiešame do nej práškový matcha čaj. Šľahačku opatrne vmiešame do žĺtkov. Mascarpone vyšľaháme a vmiešame do žĺtkovo-šľahačkovej zmesi.
- Kondenzované mlieko spolu s čučoriedkovým pyré necháme zovrieť a zredukovať, prilejeme rum.
- Piškóty vložíme do misky, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a nalejeme na ne prvú vrstvu krému, približne do polovice misky. Položíme druhú vrstvu piškóty, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a prelejeme krémom až po okraj misky. Zbytok krému nanesieme v cukrárskom vrecúšku do tvaru kruhov. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
- Posypeme matchou zmiešanou s práškovým cukrom a na vrch poukladáme kamienky z čokoládovej ganache.
Krém
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 150 g trstinového cukru
- 6 žĺtkov
- 750 g mascarpone
- 3 čajové lyžičky matcha čaju (v prášku)
Mandľové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 240 g mandľovej múky
- 20 g mlieka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3 g soli
- 2 ČL kryštálového cukru na posypanie
- 1 ČL octu
Kamienky
- 100 g bielej čokolády
- 60 g masla
- 40 g vody
- Čierne gélové potravinárske farbivo
Na namáčanie piškót
- 100 ml kvalitného rumu
- 150 ml čučoriedkového pyré
- 50 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Dekorácia
- 100 g balenie matcha čaju
- 1 PL práškového cukru
- 50 g sušených kandizovaných čučoriedok
- Sušené jedlé farebné kvety
- Rúru rozohrejeme na 190 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Na piškóty oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov a octu vyšľaháme pevný sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, škrobom a soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, kým zmes nezosvetlí a pridáme mlieko. Suchú zmes vmiešame do žĺtkov a opatrne vmiešame sneh.
- Na papier na pečenie nanesieme piškóty a posypeme cukrom. Pečieme cca 10-12 minút, necháme vychladnúť.
- Na kamienky privedieme do varu maslo spolu s vodou a prelejeme cez nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Čokoládovú ganache zafarbíme čiernou gélovou farbou a dáme trochu zachladiť. Lyžičkou vytvoríme nahrubo kamienky, poukladáme na papier na pečenie a dáme vytuhnúť do chladničky. Stuhnuté kamienky vyhladíme horúcim nožíkom.
- Na krém vyšľaháme cukor so žĺtkami vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vyšľaháme šľahačku a vmiešame do nej práškový matcha čaj. Šľahačku opatrne vmiešame do žĺtkov. Mascarpone vyšľaháme a vmiešame do žĺtkovo-šľahačkovej zmesi.
- Kondenzované mlieko spolu s čučoriedkovým pyré necháme zovrieť a zredukovať, prilejeme rum.
- Piškóty vložíme do misky, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a nalejeme na ne prvú vrstvu krému, približne do polovice misky. Položíme druhú vrstvu piškóty, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a prelejeme krémom až po okraj misky. Zbytok krému nanesieme v cukrárskom vrecúšku do tvaru kruhov. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
- Posypeme matchou zmiešanou s práškovým cukrom a na vrch poukladáme kamienky z čokoládovej ganache.