Karamelový veterník
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Pálená hmota – odpaľované cesto
- 100 g hladkej múky
- 140 g vody
- 41 g oleja
- 2 - 3 vajcia
- Štipka soli
Žĺtková šľahačka
- 180 g mlieka
- 42 g kryštálového cukru
- 8 g vanilínového cukru
- 12 g pudingového prášku
- 1 žĺtok
- 180 g smotany na šľahanie 40%
Karamelová šľahačka
- 84 g kryštálového cukru
- 84 g smotany na šľahanie 33% do karamelu
- 240g smotany na šľahanie 40%
Karamelová fondánová poleva
- 30 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 200 g fondánovej polevy
Postup
Pálená hmota – odpaľované cesto
Vodu, olej a soľ dáme variť.
- Pridáme preosiatu hladkú múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca.
- Odstavíme, len mierne ochladíme a ešte do teplej hmoty primiešame vajíčka, aby bola hladká a kašovitá.
- Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka a rezanej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom do tvaru veterníka. Pokropíme vodou.
- Pečieme v teplovzdušnej rúre 20 minút (10 min 180°C, 10 min. - 160°C).
- Vychladnuté rozkrojíme.
- Na spodnú časť nastriekame najskôr žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
- Vrchnú časť namočíme do karamelovej polevy.
Žĺtková šľahačka
Všetky suroviny okrem smotany na šľahanie spolu zmiešame a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.
- Krém prikrytý fóliou necháme vychladnúť a rozšľaháme ho.
- Do vychladnutého žĺtkového krému primiešame vyšľahanú šľahačku.
Karamelová šľahačka
Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme teplú smotanu, krátko povaríme, aby sa rozpustila. Vychladíme.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme tekutý studený karamel.
- Opatrne vyšľaháme, aby nám vznikla lahodná karamelová šľahačka.
Karamelová fondánová poleva
Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme vodu, rozvaríme.
- Tekutý karamel vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli rozpustíme.
- Namočíme vrchnú časť veterníkov do karamelovej polevy.
Pálená hmota – odpaľované cesto
- 100 g hladkej múky
- 140 g vody
- 41 g oleja
- 2 - 3 vajcia
- Štipka soli
Žĺtková šľahačka
- 180 g mlieka
- 42 g kryštálového cukru
- 8 g vanilínového cukru
- 12 g pudingového prášku
- 1 žĺtok
- 180 g smotany na šľahanie 40%
Karamelová šľahačka
- 84 g kryštálového cukru
- 84 g smotany na šľahanie 33% do karamelu
- 240g smotany na šľahanie 40%
Karamelová fondánová poleva
- 30 g kryštálového cukru
- 50 g vody
- 200 g fondánovej polevy
Pálená hmota – odpaľované cesto
Vodu, olej a soľ dáme variť.
- Pridáme preosiatu hladkú múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca.
- Odstavíme, len mierne ochladíme a ešte do teplej hmoty primiešame vajíčka, aby bola hladká a kašovitá.
- Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka a rezanej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom do tvaru veterníka. Pokropíme vodou.
- Pečieme v teplovzdušnej rúre 20 minút (10 min 180°C, 10 min. - 160°C).
- Vychladnuté rozkrojíme.
- Na spodnú časť nastriekame najskôr žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
- Vrchnú časť namočíme do karamelovej polevy.
Žĺtková šľahačka
Všetky suroviny okrem smotany na šľahanie spolu zmiešame a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.
- Krém prikrytý fóliou necháme vychladnúť a rozšľaháme ho.
- Do vychladnutého žĺtkového krému primiešame vyšľahanú šľahačku.
Karamelová šľahačka
Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme teplú smotanu, krátko povaríme, aby sa rozpustila. Vychladíme.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme tekutý studený karamel.
- Opatrne vyšľaháme, aby nám vznikla lahodná karamelová šľahačka.
Karamelová fondánová poleva
Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme vodu, rozvaríme.
- Tekutý karamel vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli rozpustíme.
- Namočíme vrchnú časť veterníkov do karamelovej polevy.