Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Karamelový veterník

Karamelový veterník

Popis

Ingrediencie

Pálená hmota – odpaľované cesto
  • 100 g hladkej múky
  • 140 g vody
  • 41 g oleja
  • 2 - 3 vajcia
  • Štipka soli
Žĺtková šľahačka
  • 180 g mlieka
  • 42 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilínového cukru
  • 12 g pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 180 g smotany na šľahanie 40%
Karamelová šľahačka
  • 84 g kryštálového cukru
  • 84 g smotany na šľahanie 33% do karamelu
  • 240g smotany na šľahanie 40%
Karamelová fondánová poleva
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 200 g fondánovej polevy

Postup

  1. Pálená hmota – odpaľované cesto

    Vodu, olej a soľ dáme variť.

  2. Pridáme preosiatu hladkú múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca.
  3. Odstavíme, len mierne ochladíme a ešte do teplej hmoty primiešame vajíčka, aby bola hladká a kašovitá.
  4. Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka a rezanej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom do tvaru veterníka. Pokropíme vodou.
  5. Pečieme v teplovzdušnej rúre 20 minút (10 min 180°C, 10 min. - 160°C).
  6. Vychladnuté rozkrojíme.
  7. Na spodnú časť nastriekame najskôr žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
  8. Vrchnú časť namočíme do karamelovej polevy.
  9. Žĺtková šľahačka

    Všetky suroviny okrem smotany na šľahanie spolu zmiešame a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.

  10. Krém prikrytý fóliou necháme vychladnúť a rozšľaháme ho.
  11. Do vychladnutého žĺtkového krému primiešame vyšľahanú šľahačku.
  12. Karamelová šľahačka

    Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme teplú smotanu, krátko povaríme, aby sa rozpustila. Vychladíme.

  13. Smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme tekutý studený karamel.
  14. Opatrne vyšľaháme, aby nám vznikla lahodná karamelová šľahačka.
  15. Karamelová fondánová poleva

    Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme vodu, rozvaríme.

  16. Tekutý karamel vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli rozpustíme.
  17. Namočíme vrchnú časť veterníkov do karamelovej polevy.
Pálená hmota – odpaľované cesto
  • 100 g hladkej múky
  • 140 g vody
  • 41 g oleja
  • 2 - 3 vajcia
  • Štipka soli
Žĺtková šľahačka
  • 180 g mlieka
  • 42 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilínového cukru
  • 12 g pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 180 g smotany na šľahanie 40%
Karamelová šľahačka
  • 84 g kryštálového cukru
  • 84 g smotany na šľahanie 33% do karamelu
  • 240g smotany na šľahanie 40%
Karamelová fondánová poleva
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 200 g fondánovej polevy
  1. Pálená hmota – odpaľované cesto

    Vodu, olej a soľ dáme variť.

  2. Pridáme preosiatu hladkú múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca.
  3. Odstavíme, len mierne ochladíme a ešte do teplej hmoty primiešame vajíčka, aby bola hladká a kašovitá.
  4. Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka a rezanej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom do tvaru veterníka. Pokropíme vodou.
  5. Pečieme v teplovzdušnej rúre 20 minút (10 min 180°C, 10 min. - 160°C).
  6. Vychladnuté rozkrojíme.
  7. Na spodnú časť nastriekame najskôr žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
  8. Vrchnú časť namočíme do karamelovej polevy.
  9. Žĺtková šľahačka

    Všetky suroviny okrem smotany na šľahanie spolu zmiešame a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.

  10. Krém prikrytý fóliou necháme vychladnúť a rozšľaháme ho.
  11. Do vychladnutého žĺtkového krému primiešame vyšľahanú šľahačku.
  12. Karamelová šľahačka

    Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme teplú smotanu, krátko povaríme, aby sa rozpustila. Vychladíme.

  13. Smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme tekutý studený karamel.
  14. Opatrne vyšľaháme, aby nám vznikla lahodná karamelová šľahačka.
  15. Karamelová fondánová poleva

    Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme vodu, rozvaríme.

  16. Tekutý karamel vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli rozpustíme.
  17. Namočíme vrchnú časť veterníkov do karamelovej polevy.