Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kôprový závan

Kôprový závan

Popis

Ingrediencie

Lístkové cesto vodové
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL octu
  • 75 ml vlažnej vody
Cesto tukové
  • 250 g 82% masla
  • 100 g hladkej múky
Šalát
  • 150 g rukoly
  • 15 g vlašských orechov
  • 20 g kozieho syra
  • granátové jablko
  • 15 ml olivového oleja
Zemiaková plnka
  • 500 g zemiakov
  • 70 g kôpru
  • 150 g údeného lososa
  • muškátový orech
  • soľ
  • 10 g čierneho sezamu
  • Korenie
  • 2 vajcia
Na potretie
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Postup

  1. Tukové cesto - na dosku preosejeme múku a nastrúhame maslo. Musí byť z chladničky inak sa nám bude veľmi lepiť. Zapracujeme suroviny do seba a dáme do chladničky.Vytvarujeme si štvorec 20 x 20 cm. Suroviny na vodové cesto dáme do misky a miesime, pokiaľ sa nám už nelepí na ruky a steny misky.
  2. Vodové cesto rozvaľkáme na doske 50x50 cm a do stredu vložíme tukové cesto a strany preložíme. Pomúčime zabalené cesto, nech sa nelepí a rozvaľkáme na 60x60 cm a zasa ho poprekladáme na štvorec a dáme do chladničky na 15 minút. Takto zopakujeme 2x.
  3. Plnka - zemiaky dáme variť do osolenej vody do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky, popučíme, pridáme nasekaný kôpor, muškátový orech, korenie, opražený na sucho čierny sezam, vajcia, soľ a dôkladne premiešame. Cesto vytiahneme z chladničky prekrojíme na polovicu. Polovičku cesta rozvaľkáme na 40x80 cm potrieme rozpusteným maslom a rozotrieme plnku, ale iba na polovicu cesta. A to preto nech sa nám to pri pečení neroztrhne a vynikne krásne vrstvenie. Hrúbka cesta by nemala byť vyššia ako 2 mm vo vnútri. Na vrch poukladáme lososa, ktorý sme si trochu natrhali.
  4. Po stranách zahneme okraje cca 4 cm a začneme rolovať. Prenesieme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Keďže zemiaky sú mokré, potrebujú byť v rúre dlhšie, preto si nadstavíme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 30 až 40 minút, alebo do zlatova.
  5. Šalát – do misky sdáme rukolu, syr, granátové jablko, orechy opražené na sucho. Zľahka premiešame a pokvapkáme olejom.
Lístkové cesto vodové
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL octu
  • 75 ml vlažnej vody
Cesto tukové
  • 250 g 82% masla
  • 100 g hladkej múky
Šalát
  • 150 g rukoly
  • 15 g vlašských orechov
  • 20 g kozieho syra
  • granátové jablko
  • 15 ml olivového oleja
Zemiaková plnka
  • 500 g zemiakov
  • 70 g kôpru
  • 150 g údeného lososa
  • muškátový orech
  • soľ
  • 10 g čierneho sezamu
  • Korenie
  • 2 vajcia
Na potretie
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  1. Tukové cesto - na dosku preosejeme múku a nastrúhame maslo. Musí byť z chladničky inak sa nám bude veľmi lepiť. Zapracujeme suroviny do seba a dáme do chladničky.Vytvarujeme si štvorec 20 x 20 cm. Suroviny na vodové cesto dáme do misky a miesime, pokiaľ sa nám už nelepí na ruky a steny misky.
  2. Vodové cesto rozvaľkáme na doske 50x50 cm a do stredu vložíme tukové cesto a strany preložíme. Pomúčime zabalené cesto, nech sa nelepí a rozvaľkáme na 60x60 cm a zasa ho poprekladáme na štvorec a dáme do chladničky na 15 minút. Takto zopakujeme 2x.
  3. Plnka - zemiaky dáme variť do osolenej vody do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky, popučíme, pridáme nasekaný kôpor, muškátový orech, korenie, opražený na sucho čierny sezam, vajcia, soľ a dôkladne premiešame. Cesto vytiahneme z chladničky prekrojíme na polovicu. Polovičku cesta rozvaľkáme na 40x80 cm potrieme rozpusteným maslom a rozotrieme plnku, ale iba na polovicu cesta. A to preto nech sa nám to pri pečení neroztrhne a vynikne krásne vrstvenie. Hrúbka cesta by nemala byť vyššia ako 2 mm vo vnútri. Na vrch poukladáme lososa, ktorý sme si trochu natrhali.
  4. Po stranách zahneme okraje cca 4 cm a začneme rolovať. Prenesieme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Keďže zemiaky sú mokré, potrebujú byť v rúre dlhšie, preto si nadstavíme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 30 až 40 minút, alebo do zlatova.
  5. Šalát – do misky sdáme rukolu, syr, granátové jablko, orechy opražené na sucho. Zľahka premiešame a pokvapkáme olejom.