Kysnutý 3d zážitok
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Pletenec
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- ¾ kocky droždia
- 130 g cukru
- 2 žĺtky
- 1 ČL soli
- 170 g masla izbovej teploty
- Vanilka sušená, škorica, perníkové korenie
Slimáky
- 1 kocka droždia
- 2 vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 70 g cukru krupica
- 1 ČL soli
- 540 g polohrubej múky
Plnka
- 150 g mäkkého masla
- 180 g hnedého cukru
- 1 PL mletej škorice
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL mletého kardamómu
Vanilkový krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml 33% smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 300g poťahovej hmoty na mušle a oči
- Gelové farby / čierna , zelená, modrá/
- Práškové farby /hnedá, červená, zelená/
Postup
- Mlieko trošku nahreje. Pridáme cukor a droždie, urobíme kvások. Do robota dáme kvások, múku, cukor, štipku soli, koreniny a vypracujeme cesto.
- Miesime asi 5 minút hákom. Následne zapracujeme maslo a miešame ešte 2-3 minúty. Dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Polovicu cesta rozdelíme na 3 časti, ktoré zapletieme do vrkoča. Dáme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali olejom a vysypali mukou a znovu počkáme pár minút, kým podkysne asi 15-20 minút a dáme piecť na 180 stupňov 40 minút.
- Zvyšnú polovicu cesta máme na hlavu a končatiny korytnačky a malé korytnačky.
- Slimáky - urobíme kvások - do mlieka dáme kvasnice a cukor. Do mixéra dáme múku, soľ, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny premiešame len tak, aby sa to spojilo a necháme odležať 5 minút. Následne v mixéri miesime cesto hákom 5 minút na strednej rýchlosti, kým nie hebké. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem asi hodinu.
- Na doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, podsypávame múkou. Potrieme orechovou pastou, zatočíme a krájame pomocou nite. Vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod kysnúť 20-30 minút pečieme na 190 stupňov 30 minút.
- Plnka - mäkké maslo, cukor, škoricu a orechy spojíme do pasty.
Pletenec
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- ¾ kocky droždia
- 130 g cukru
- 2 žĺtky
- 1 ČL soli
- 170 g masla izbovej teploty
- Vanilka sušená, škorica, perníkové korenie
Slimáky
- 1 kocka droždia
- 2 vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 70 g cukru krupica
- 1 ČL soli
- 540 g polohrubej múky
Plnka
- 150 g mäkkého masla
- 180 g hnedého cukru
- 1 PL mletej škorice
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL mletého kardamómu
Vanilkový krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml 33% smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 300g poťahovej hmoty na mušle a oči
- Gelové farby / čierna , zelená, modrá/
- Práškové farby /hnedá, červená, zelená/
- Mlieko trošku nahreje. Pridáme cukor a droždie, urobíme kvások. Do robota dáme kvások, múku, cukor, štipku soli, koreniny a vypracujeme cesto.
- Miesime asi 5 minút hákom. Následne zapracujeme maslo a miešame ešte 2-3 minúty. Dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Polovicu cesta rozdelíme na 3 časti, ktoré zapletieme do vrkoča. Dáme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali olejom a vysypali mukou a znovu počkáme pár minút, kým podkysne asi 15-20 minút a dáme piecť na 180 stupňov 40 minút.
- Zvyšnú polovicu cesta máme na hlavu a končatiny korytnačky a malé korytnačky.
- Slimáky - urobíme kvások - do mlieka dáme kvasnice a cukor. Do mixéra dáme múku, soľ, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny premiešame len tak, aby sa to spojilo a necháme odležať 5 minút. Následne v mixéri miesime cesto hákom 5 minút na strednej rýchlosti, kým nie hebké. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem asi hodinu.
- Na doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, podsypávame múkou. Potrieme orechovou pastou, zatočíme a krájame pomocou nite. Vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod kysnúť 20-30 minút pečieme na 190 stupňov 30 minút.
- Plnka - mäkké maslo, cukor, škoricu a orechy spojíme do pasty.