Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kysnutý 3d zážitok

Kysnutý 3d zážitok

Popis

Ingrediencie

Pletenec
  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • ¾ kocky droždia
  • 130 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla izbovej teploty
  • Vanilka sušená, škorica, perníkové korenie
Slimáky
  • 1 kocka droždia
  • 2 vajcia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 70 g cukru krupica
  • 1 ČL soli
  • 540 g polohrubej múky
Plnka
  • 150 g mäkkého masla
  • 180 g hnedého cukru
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL mletého kardamómu
Vanilkový krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 300g poťahovej hmoty na mušle a oči
  • Gelové farby / čierna , zelená, modrá/
  • Práškové farby /hnedá, červená, zelená/

Postup

  1. Mlieko trošku nahreje. Pridáme cukor a droždie, urobíme kvások. Do robota dáme kvások, múku, cukor, štipku soli, koreniny a vypracujeme cesto.
  2. Miesime asi 5 minút hákom. Následne zapracujeme maslo a miešame ešte 2-3 minúty. Dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Polovicu cesta rozdelíme na 3 časti, ktoré zapletieme do vrkoča. Dáme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali olejom a vysypali mukou a znovu počkáme pár minút, kým podkysne asi 15-20 minút a dáme piecť na 180 stupňov 40 minút.
  3. Zvyšnú polovicu cesta máme na hlavu a končatiny korytnačky a malé korytnačky.
  4. Slimáky - urobíme kvások - do mlieka dáme kvasnice a cukor. Do mixéra dáme múku, soľ, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny premiešame len tak, aby sa to spojilo a necháme odležať 5 minút. Následne v mixéri miesime cesto hákom 5 minút na strednej rýchlosti, kým nie hebké. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem asi hodinu.
  5. Na doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, podsypávame múkou. Potrieme orechovou pastou, zatočíme a krájame pomocou nite. Vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod kysnúť 20-30 minút pečieme na 190 stupňov 30 minút.
  6. Plnka - mäkké maslo, cukor, škoricu a orechy spojíme do pasty.
Pletenec
  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • ¾ kocky droždia
  • 130 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla izbovej teploty
  • Vanilka sušená, škorica, perníkové korenie
Slimáky
  • 1 kocka droždia
  • 2 vajcia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 70 g cukru krupica
  • 1 ČL soli
  • 540 g polohrubej múky
Plnka
  • 150 g mäkkého masla
  • 180 g hnedého cukru
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL mletého kardamómu
Vanilkový krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 300g poťahovej hmoty na mušle a oči
  • Gelové farby / čierna , zelená, modrá/
  • Práškové farby /hnedá, červená, zelená/
  1. Mlieko trošku nahreje. Pridáme cukor a droždie, urobíme kvások. Do robota dáme kvások, múku, cukor, štipku soli, koreniny a vypracujeme cesto.
  2. Miesime asi 5 minút hákom. Následne zapracujeme maslo a miešame ešte 2-3 minúty. Dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Polovicu cesta rozdelíme na 3 časti, ktoré zapletieme do vrkoča. Dáme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali olejom a vysypali mukou a znovu počkáme pár minút, kým podkysne asi 15-20 minút a dáme piecť na 180 stupňov 40 minút.
  3. Zvyšnú polovicu cesta máme na hlavu a končatiny korytnačky a malé korytnačky.
  4. Slimáky - urobíme kvások - do mlieka dáme kvasnice a cukor. Do mixéra dáme múku, soľ, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny premiešame len tak, aby sa to spojilo a necháme odležať 5 minút. Následne v mixéri miesime cesto hákom 5 minút na strednej rýchlosti, kým nie hebké. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem asi hodinu.
  5. Na doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, podsypávame múkou. Potrieme orechovou pastou, zatočíme a krájame pomocou nite. Vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod kysnúť 20-30 minút pečieme na 190 stupňov 30 minút.
  6. Plnka - mäkké maslo, cukor, škoricu a orechy spojíme do pasty.