Lenkin koláč od maminky
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250 g práškového cukru
- 5 vajec
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 25 g kakaa
Malinové coulis
- 520 g rozmrazených malín
- 120 g cukru
Plnka
- 300 ml mlieka
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g kokosu
- 300 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
- Prášok z lyofilizovaných malín
- 250 g malín
Postup
- Najskôr si pripravíme kokosovú plnku. Dáme variť mlieko s cukrom. Do horúceho mlieka s cukrom primiešame kokos a poriadne zmiešame a dáme vychladnúť. Kokosová plnka bude sypká (to je v poriadku, neskôr do nej budeme pridávať maslo). Kým kokosová zmes chladne, pripravíme si malinové coulis a cesto.
- Na malinové coulis potrebujeme rozmrazené maliny. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme od zrniečok. Prepasírovanú šťavu dáme na panvicu s cukrom a necháme pomaly variť. Z času na čas premiešame. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a postupne prisypeme k riedkej zmesi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne stierkou postupne jemne primiešavame k pripravenému cestu. Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 17 minút.
- Zredukovanú malinovú šťavu si prelejeme do misky a necháme takisto chladnúť.
- Pokračujeme s prípravou plnky. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s práškovým cukrom. postupne pridávame vychladnutú kokosovú zmes.
- Na vychladnutý korpus natrieme malinové coulis a na to kokosovú plnku. Kokosovú plnku si poukladáme na korpus v kôpkach, ktoré opatrne roztierame. Nakoniec uhladíme nožom.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a polejeme ňou koláč. Posypeme práškom z lyofilizovaných malín a dozdobíme malinami.
Cesto
- 250 g práškového cukru
- 5 vajec
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 25 g kakaa
Malinové coulis
- 520 g rozmrazených malín
- 120 g cukru
Plnka
- 300 ml mlieka
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g kokosu
- 300 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
- Prášok z lyofilizovaných malín
- 250 g malín
- Najskôr si pripravíme kokosovú plnku. Dáme variť mlieko s cukrom. Do horúceho mlieka s cukrom primiešame kokos a poriadne zmiešame a dáme vychladnúť. Kokosová plnka bude sypká (to je v poriadku, neskôr do nej budeme pridávať maslo). Kým kokosová zmes chladne, pripravíme si malinové coulis a cesto.
- Na malinové coulis potrebujeme rozmrazené maliny. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme od zrniečok. Prepasírovanú šťavu dáme na panvicu s cukrom a necháme pomaly variť. Z času na čas premiešame. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a postupne prisypeme k riedkej zmesi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne stierkou postupne jemne primiešavame k pripravenému cestu. Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 17 minút.
- Zredukovanú malinovú šťavu si prelejeme do misky a necháme takisto chladnúť.
- Pokračujeme s prípravou plnky. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s práškovým cukrom. postupne pridávame vychladnutú kokosovú zmes.
- Na vychladnutý korpus natrieme malinové coulis a na to kokosovú plnku. Kokosovú plnku si poukladáme na korpus v kôpkach, ktoré opatrne roztierame. Nakoniec uhladíme nožom.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a polejeme ňou koláč. Posypeme práškom z lyofilizovaných malín a dozdobíme malinami.