Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lenkin koláč od maminky

Lenkin koláč od maminky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 25 g kakaa
Malinové coulis
  • 520 g rozmrazených malín
  • 120 g cukru
Plnka
  • 300 ml mlieka
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g kokosu
  • 300 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g masla
  • Prášok z lyofilizovaných malín
  • 250 g malín

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kokosovú plnku. Dáme variť mlieko s cukrom. Do horúceho mlieka s cukrom primiešame kokos a poriadne zmiešame a dáme vychladnúť. Kokosová plnka bude sypká (to je v poriadku, neskôr do nej budeme pridávať maslo). Kým kokosová zmes chladne, pripravíme si malinové coulis a cesto.
  2. Na malinové coulis potrebujeme rozmrazené maliny. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme od zrniečok. Prepasírovanú šťavu dáme na panvicu s cukrom a necháme pomaly variť. Z času na čas premiešame. Varíme, kým zmes nezhustne.
  3. Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a postupne prisypeme k riedkej zmesi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne stierkou postupne jemne primiešavame k pripravenému cestu. Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 17 minút.
  4. Zredukovanú malinovú šťavu si prelejeme do misky a necháme takisto chladnúť.
  5. Pokračujeme s prípravou plnky. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s práškovým cukrom. postupne pridávame vychladnutú kokosovú zmes.
  6. Na vychladnutý korpus natrieme malinové coulis a na to kokosovú plnku. Kokosovú plnku si poukladáme na korpus v kôpkach, ktoré opatrne roztierame. Nakoniec uhladíme nožom.
  7. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a polejeme ňou koláč. Posypeme práškom z lyofilizovaných malín a dozdobíme malinami.
Cesto
  • 250 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 25 g kakaa
Malinové coulis
  • 520 g rozmrazených malín
  • 120 g cukru
Plnka
  • 300 ml mlieka
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g kokosu
  • 300 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g masla
  • Prášok z lyofilizovaných malín
  • 250 g malín
  1. Najskôr si pripravíme kokosovú plnku. Dáme variť mlieko s cukrom. Do horúceho mlieka s cukrom primiešame kokos a poriadne zmiešame a dáme vychladnúť. Kokosová plnka bude sypká (to je v poriadku, neskôr do nej budeme pridávať maslo). Kým kokosová zmes chladne, pripravíme si malinové coulis a cesto.
  2. Na malinové coulis potrebujeme rozmrazené maliny. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme od zrniečok. Prepasírovanú šťavu dáme na panvicu s cukrom a necháme pomaly variť. Z času na čas premiešame. Varíme, kým zmes nezhustne.
  3. Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a postupne prisypeme k riedkej zmesi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne stierkou postupne jemne primiešavame k pripravenému cestu. Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 17 minút.
  4. Zredukovanú malinovú šťavu si prelejeme do misky a necháme takisto chladnúť.
  5. Pokračujeme s prípravou plnky. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s práškovým cukrom. postupne pridávame vychladnutú kokosovú zmes.
  6. Na vychladnutý korpus natrieme malinové coulis a na to kokosovú plnku. Kokosovú plnku si poukladáme na korpus v kôpkach, ktoré opatrne roztierame. Nakoniec uhladíme nožom.
  7. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a polejeme ňou koláč. Posypeme práškom z lyofilizovaných malín a dozdobíme malinami.