Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lenkine jesenné tiramisu

Lenkine jesenné tiramisu

Popis

Ingrediencie

Piškóty
  • 2 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 15 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 3 g kukuričného škrobu
  • 5 g prášku do pečiva
  • Práškový cukor na posypanie
Krém
  • 4 žĺtky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 40 ml kávového rumu
  • 340 g tekvicového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
Kávová časť
  • 400 ml kvalitnej kávy
  • 60 ml kávového rumu (alebo podľa chuti viac, či menej)
  • 40 g zmesi korenia
Zmes korenia
  • 3 ČL mletej škorice
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1,5 ČL mletého nového korenia
  • 1,5 ČL mletých klinčekov
Na dozdobenie
  • Kakao
  • Škorica

Postup

  1. Najskôr si pripravíme tekvicový krém, aby nám mohol chladnúť. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom metličkou. Do žĺtkov pridáme rum a miešame asi 10 minút vo vodnom kúpeli. Následne pridáme tekvicové pyré a miešame ešte 5 minút vo vodnom kúpeli. Tekvicový krém necháme vychladnúť.
  2. Teraz si pripravíme piškóty. Vymixujeme žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej miske si vymiešame bielky a s kryštálovým cukrom do tuha. Zmes so žĺtkov a bielkov opatrne zmiešame dokopy stierkou. V ďalšej miske si pripravíme všetky sypké suroviny a primiešame do zmesi.
  3. Pripravené cesto si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a tvarujeme piškóty na papier na pečenie. Pripravené piškóty posypeme preosiatym práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
  4. Dáme si uvariť 400 ml kvalitnej kávy. Do studenej kávy prilejeme rum a prisypeme korenie.
  5. Vyšľaháme  mascarpone a postupne k nemu pridávame vychladnutý tekvicový krém. Vymixujeme si smotanu na šľahanie a následne ju primiešame k tekvicovej zmesi s mascarpone.
  6. Do pohárikov (môžeme použiť formu, misu, nádobu, hocičo) vrstvíme postupne namočené piškóty v káve a krém. Nakoniec posypeme kakaom zmiešaným so škoricou. Dáme odležať do chladničky.

Ingrediencie

Piškóty
  • 2 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 15 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 3 g kukuričného škrobu
  • 5 g prášku do pečiva
  • Práškový cukor na posypanie
Krém
  • 4 žĺtky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 40 ml kávového rumu
  • 340 g tekvicového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
Kávová časť
  • 400 ml kvalitnej kávy
  • 60 ml kávového rumu (alebo podľa chuti viac, či menej)
  • 40 g zmesi korenia
Zmes korenia
  • 3 ČL mletej škorice
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1,5 ČL mletého nového korenia
  • 1,5 ČL mletých klinčekov
Na dozdobenie
  • Kakao
  • Škorica

Postup

  1. Najskôr si pripravíme tekvicový krém, aby nám mohol chladnúť. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom metličkou. Do žĺtkov pridáme rum a miešame asi 10 minút vo vodnom kúpeli. Následne pridáme tekvicové pyré a miešame ešte 5 minút vo vodnom kúpeli. Tekvicový krém necháme vychladnúť.
  2. Teraz si pripravíme piškóty. Vymixujeme žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej miske si vymiešame bielky a s kryštálovým cukrom do tuha. Zmes so žĺtkov a bielkov opatrne zmiešame dokopy stierkou. V ďalšej miske si pripravíme všetky sypké suroviny a primiešame do zmesi.
  3. Pripravené cesto si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a tvarujeme piškóty na papier na pečenie. Pripravené piškóty posypeme preosiatym práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
  4. Dáme si uvariť 400 ml kvalitnej kávy. Do studenej kávy prilejeme rum a prisypeme korenie.
  5. Vyšľaháme  mascarpone a postupne k nemu pridávame vychladnutý tekvicový krém. Vymixujeme si smotanu na šľahanie a následne ju primiešame k tekvicovej zmesi s mascarpone.
  6. Do pohárikov (môžeme použiť formu, misu, nádobu, hocičo) vrstvíme postupne namočené piškóty v káve a krém. Nakoniec posypeme kakaom zmiešaným so škoricou. Dáme odležať do chladničky.