Lenkine jesenné tiramisu
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Piškóty
- 2 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 15 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 3 g kukuričného škrobu
- 5 g prášku do pečiva
- Práškový cukor na posypanie
Krém
- 4 žĺtky
- 180 g kryštálového cukru
- 40 ml kávového rumu
- 340 g tekvicového pyré
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
Kávová časť
- 400 ml kvalitnej kávy
- 60 ml kávového rumu (alebo podľa chuti viac, či menej)
- 40 g zmesi korenia
Zmes korenia
- 3 ČL mletej škorice
- 2 ČL mletého zázvoru
- 2 ČL mletého muškátového orieška
- 1,5 ČL mletého nového korenia
- 1,5 ČL mletých klinčekov
Na dozdobenie
- Kakao
- Škorica
Postup
- Najskôr si pripravíme tekvicový krém, aby nám mohol chladnúť. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom metličkou. Do žĺtkov pridáme rum a miešame asi 10 minút vo vodnom kúpeli. Následne pridáme tekvicové pyré a miešame ešte 5 minút vo vodnom kúpeli. Tekvicový krém necháme vychladnúť.
- Teraz si pripravíme piškóty. Vymixujeme žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej miske si vymiešame bielky a s kryštálovým cukrom do tuha. Zmes so žĺtkov a bielkov opatrne zmiešame dokopy stierkou. V ďalšej miske si pripravíme všetky sypké suroviny a primiešame do zmesi.
- Pripravené cesto si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a tvarujeme piškóty na papier na pečenie. Pripravené piškóty posypeme preosiatym práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
- Dáme si uvariť 400 ml kvalitnej kávy. Do studenej kávy prilejeme rum a prisypeme korenie.
- Vyšľaháme mascarpone a postupne k nemu pridávame vychladnutý tekvicový krém. Vymixujeme si smotanu na šľahanie a následne ju primiešame k tekvicovej zmesi s mascarpone.
- Do pohárikov (môžeme použiť formu, misu, nádobu, hocičo) vrstvíme postupne namočené piškóty v káve a krém. Nakoniec posypeme kakaom zmiešaným so škoricou. Dáme odležať do chladničky.
Piškóty
- 2 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 15 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 3 g kukuričného škrobu
- 5 g prášku do pečiva
- Práškový cukor na posypanie
Krém
- 4 žĺtky
- 180 g kryštálového cukru
- 40 ml kávového rumu
- 340 g tekvicového pyré
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
Kávová časť
- 400 ml kvalitnej kávy
- 60 ml kávového rumu (alebo podľa chuti viac, či menej)
- 40 g zmesi korenia
Zmes korenia
- 3 ČL mletej škorice
- 2 ČL mletého zázvoru
- 2 ČL mletého muškátového orieška
- 1,5 ČL mletého nového korenia
- 1,5 ČL mletých klinčekov
Na dozdobenie
- Kakao
- Škorica
- Najskôr si pripravíme tekvicový krém, aby nám mohol chladnúť. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom metličkou. Do žĺtkov pridáme rum a miešame asi 10 minút vo vodnom kúpeli. Následne pridáme tekvicové pyré a miešame ešte 5 minút vo vodnom kúpeli. Tekvicový krém necháme vychladnúť.
- Teraz si pripravíme piškóty. Vymixujeme žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej miske si vymiešame bielky a s kryštálovým cukrom do tuha. Zmes so žĺtkov a bielkov opatrne zmiešame dokopy stierkou. V ďalšej miske si pripravíme všetky sypké suroviny a primiešame do zmesi.
- Pripravené cesto si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a tvarujeme piškóty na papier na pečenie. Pripravené piškóty posypeme preosiatym práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
- Dáme si uvariť 400 ml kvalitnej kávy. Do studenej kávy prilejeme rum a prisypeme korenie.
- Vyšľaháme mascarpone a postupne k nemu pridávame vychladnutý tekvicový krém. Vymixujeme si smotanu na šľahanie a následne ju primiešame k tekvicovej zmesi s mascarpone.
- Do pohárikov (môžeme použiť formu, misu, nádobu, hocičo) vrstvíme postupne namočené piškóty v káve a krém. Nakoniec posypeme kakaom zmiešaným so škoricou. Dáme odležať do chladničky.