Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lososové chlebíčky podľa Tomáša

Lososové chlebíčky podľa Tomáša

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 300 g hladkej múky
  • 1,5 dl vody
  • 22 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
Lososový šalát
  • 350 g čerstvého lososa
  • 2 šalotky
  • Čierne korenie
  • 3 citróny
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • Smotanový syr
  • Soľ
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • Cherry paradajky
  • 6 prepeličích vajíčok
  • Polníček

Postup

  1. Chlieb - vo vlažnej vode rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Maslo si roztopíme v miske. Všetky ostatné suroviny si dáme do misky. Primiešame kvások a roztopené maslo a poriadne premiešame.
  2. Potom cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať (za ten čas sa vyhreje rúra).
  3. Z cesta rukami vyformujeme bochník, ktorý preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 10 minút vykysnúť, potrieme ho slanou vodou a narežeme, Prikryjeme ďalším plechom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút. Po 15 minútach dáme horný plech preč a pečieme ďalších 15 minút.
  4. Keď vytiahneme chlebík z rúry, potrieme vrch slanou vodou, aby bol chlebík krásne lesklý a jemne slaný.
  5. Lososový šalát - lososa zbavíme kože a opražíme z každej strany a nakrájame ho na malé kocky.
  6. V mise zmiešame nakrájaného lososa s najemno nasekanou cibuľou, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Na záver pridáme všetky ostatné suroviny, (smotanový syr pridáme podľa chuti), nakrájanú vňať lahôdkovej cibuľky a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu odstáť.
  7. Pred podávaním podľa chuti osolíme alebo okoreníme, pridáme trochu olivového oleja a premiešame. Na vychladnuté chlebíky naložíme lososový šalát. Vrch ozdobíme polníčkom, prepeličím vajíčkom, jemne nakrájaným citrónom a nakrájanými cherry paradajkami.
Chlieb
  • 300 g hladkej múky
  • 1,5 dl vody
  • 22 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
Lososový šalát
  • 350 g čerstvého lososa
  • 2 šalotky
  • Čierne korenie
  • 3 citróny
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • Smotanový syr
  • Soľ
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • Cherry paradajky
  • 6 prepeličích vajíčok
  • Polníček
  1. Chlieb - vo vlažnej vode rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Maslo si roztopíme v miske. Všetky ostatné suroviny si dáme do misky. Primiešame kvások a roztopené maslo a poriadne premiešame.
  2. Potom cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať (za ten čas sa vyhreje rúra).
  3. Z cesta rukami vyformujeme bochník, ktorý preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 10 minút vykysnúť, potrieme ho slanou vodou a narežeme, Prikryjeme ďalším plechom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút. Po 15 minútach dáme horný plech preč a pečieme ďalších 15 minút.
  4. Keď vytiahneme chlebík z rúry, potrieme vrch slanou vodou, aby bol chlebík krásne lesklý a jemne slaný.
  5. Lososový šalát - lososa zbavíme kože a opražíme z každej strany a nakrájame ho na malé kocky.
  6. V mise zmiešame nakrájaného lososa s najemno nasekanou cibuľou, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Na záver pridáme všetky ostatné suroviny, (smotanový syr pridáme podľa chuti), nakrájanú vňať lahôdkovej cibuľky a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu odstáť.
  7. Pred podávaním podľa chuti osolíme alebo okoreníme, pridáme trochu olivového oleja a premiešame. Na vychladnuté chlebíky naložíme lososový šalát. Vrch ozdobíme polníčkom, prepeličím vajíčkom, jemne nakrájaným citrónom a nakrájanými cherry paradajkami.