Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Maková torta od Tomáša

Maková torta od Tomáša

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 5 žĺtkov
  • 8 bielkov
  • 180 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 200 g mletého maku
  • 1 prášok do pečiva
  • 70 ml mlieka
Plnka
  • 3 žĺtky
  • 80 g pudingového prášku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 450 g masla
  • 700 ml mlieka
  • 2 dl rumu
  • 500 g olúpaných višní

Postup

  1. Najprv si dáme 200 g olúpaných višní do misky a zalejeme 2 dl rumom.
  2. 5 žĺtkov vyšľaháme s cukrom. 8 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Dáme do formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 170 stupňov cca 30 minút.
  3. Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme variť, pridáme zvyšok mlieka rozmiešaný s pudingovým práškom a žĺtkom do vriaceho mlieka a uvaríme krém, ktorý po odstavení prikryjeme fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridáme 4 PL rumu a zamiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
  4. Korpus prerežeme na 3 kusy. Korpus naplníme krémom a na každý natretý plat naukladáme višne namočene v rume. Každý plat polievame s višňami zaliatymi rumom, zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Tortu ozdobíme višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
Cesto
  • 5 žĺtkov
  • 8 bielkov
  • 180 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 200 g mletého maku
  • 1 prášok do pečiva
  • 70 ml mlieka
Plnka
  • 3 žĺtky
  • 80 g pudingového prášku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 450 g masla
  • 700 ml mlieka
  • 2 dl rumu
  • 500 g olúpaných višní
  1. Najprv si dáme 200 g olúpaných višní do misky a zalejeme 2 dl rumom.
  2. 5 žĺtkov vyšľaháme s cukrom. 8 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Dáme do formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 170 stupňov cca 30 minút.
  3. Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme variť, pridáme zvyšok mlieka rozmiešaný s pudingovým práškom a žĺtkom do vriaceho mlieka a uvaríme krém, ktorý po odstavení prikryjeme fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridáme 4 PL rumu a zamiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
  4. Korpus prerežeme na 3 kusy. Korpus naplníme krémom a na každý natretý plat naukladáme višne namočene v rume. Každý plat polievame s višňami zaliatymi rumom, zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Tortu ozdobíme višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.